Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: murakka yapılışı  (Okunma sayısı 19367 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
murakka yapılışı
« : 26 Haziran 2009, 00:20:24 »
birkaç kağıdın suları aksi yönde olmak üzere üstüste yapıştırılmasıyla elde edilen mukavvaya verilen addır.. üzerine yazı sayfası yapıştırılır veya cilt kapağında kullanılır..

arkadaşlar komik bi yemek tarifi gibi grünecek fakat murakka yapımı (geleneksel bölümüyle ilgilenenler ya da o bölümde okuyanlar bilir) gerçekten böyle!!

malzemeler:
buğday nişastası, su, sığır jelatini, şap, esas kağıt, bolca ve büyük tabakalar halinde yardımcı kağıt (kraft kağıdı vb.), büyük ve düz, cilasız bir tahta (ahşap bir masa bile olur),

yapılışı:
1,5 su bardağı suyu tencerede ısıtın ve tırnak (tariflerimiz; bardakla, kaşıkla, tırnakla) küçüklüğüne yakın miktarda bir parça jelatini ve daha da küçük bir parça şapı bu sıcak suda eritin. başka bir kapta, 2 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastasını 1/2 su bardağı soğuk suda karıştırarak güzzelce sıvılaştırın (ki, ilk başta bıcır bıcır edecek, içinize hakim olun). elde ettiğiniz bu güzel, bembeyaz sıvıyı, sıcak suyun içine azar azar ekleyin ve bir yandan da karıştırmaya devam edin. kaynayıp da göz göz oluncaya dek sürekli karıştırın. dibine tutma durumu oluşursa sakın ha kazımaya çalışmayın, ilerleyen aşamalarda o pütürler başınıza iş açabilir.

evet, kaynadı. şimdi bir bakkal-market-manav poşetini alıp tencerenin tam içine yerleştirerek (üstüne geçirmekten bahsetmiyorum), muhallebiyi örtün. (evet, muhallebi poşete bulaşacaktır ve işbu operasyon; üzerinin kaymak tutmasına mani olmak üzere tertiplenmiştir.) kapağı da kapatırsanız bundan sonraki aşamalara hazırlık için zaman kazanmanız babında, yavaş bir soğuma imkanı sağlamış olursunuz. muhallebiyi bir kenara alın, niyeti bozmayın, tadı berbat!

geçiyoruz kağıtları hazırlama kısmına: geleneksel yöntemde, kağıtların su yönleri zıt şekilde yerleştirilir, su yönleri bakımından nötr bir murakka elde edilir.
şimdi, esas kağıt; üzerine tezhip ya da husn-i hat ya da benzeri bir çalışma yapacağınız kağıttır. esas kağıdı çay demiyle, kahveyle (neskafe, türk kahvesi, vb.), içinde kırmızı lahana kaynatarak elde edeceğiniz o tatlı lacivert suyla (ki, boyadığınız kağıda yeşil renk verecektir), ya da birçok şeyle; meyve suyu, ya da suda kaynayınca renk veren her ot çeşidiyle boyayabilirsiniz..
esas kağıdı boyama, geniş bir tepside banyo usulü ile, ya da bir parça pamuk yardımı ile kağıdın üzerinde lif bırakmamaya özen göstermek şartıyla rahatça icra edilebilir bir sanattır.

peki, esas kağıt boyandı, ya da kendi renginde bırakıldı. şimdi, yardımcı kağıdınızdan, su yönüne dikkat ederek esas kağıdınızın ölçüsünde bir parça kesin, ki işbu kağıt; ölçü kağıdı olmakla müsemmadır. sonra, esas kağıdınızın hem eninden hem de boyundan yaklaşık 10 cm daha geniş bir parça kağıt daha kesin.
bu aşamada, kaç adet kağıt hazırlayacağınıza (yani murakkanızın kaç kattan oluşacağına), esas kağıdın gramaj cinsinden değerini göz önüne alarak karar vermelisiniz.
şimdi geriye iki kat daha kaldı ve, onları da büyükçe kestiğiniz kağıdın ölçüsünde kesin.

-esas kağıt, ölçü kağıdı, 3 büyük kağıt.-

kağıtları tamamiyle ıslatıp bir miktar bekletilir. bu işlemin amacı, kağıdın içindeki liflerin genişlemesini ve bundan sonraki işlemde üzerine uygulanacak muhallebiyi özüne kadar çekmesini sağlamaktır.
tahtanızı düz bir zemine yatırıp, üzerine ıslanmış ölçü kağıdını yerleştirin. ölçü kağıdının kenarları ile tahtanın kenarları arasında en az 5 cm boşluk bırakılmalıdır.halen nemli olmasının verdiği rahatlıkla, yumuşak hareketler eşliğinde masaj yaparcasına altta hava kabarcığı kalmayıncaya kadar ovun. halen bir kenarda sıcakça bekleyen muhallebinizin rahatını bozun artık ve içinden bir-iki kaşık muhallebi alıp, kağıdın üzerine dökün. muhallebiyi her seferinde poşetle iyice kapamaya devam edin ki kaymak tutma gafletinde bulunmasın. döktüğünüz muhallebiyi kağıdın dışına taşacak şekilde iyice yedirerek yayın. dışına taşırın ki, üstüne yapıştıracağınız büyük kağıdın tahtaya tutunma imkanı olsun. ölçü kağıdının altına muhallebi kaçmamasına özen gösterin ki, kaçarsa murakkayı tahtadan ayırmanız imkansız hale gelir. en altta kalan ölçü kağıdı tahtaya yapışmayacak, üstüne koyacağınız büyük kağıdın kenarlardaki fazlalığı sayesinde tutunacaktır.

tüm hava kabarcıkları çıktı diyorsanız ve hazırsanız; büyük kağıtlardan ilkini alttaki kağıdı ortalayarak yerleştirin. aynı şekilde birkaç kaşık muhallebi ile ovma işlemini tekrarlayın. bıcır bıcır sesler çıkacaktır ki, çok sevdiğimiz o sesler, hava kabarcıklarının iki kağıt arasını terkettiğinin resmidir. hava kabarcıkları, murakkanızı kuruma aşamasında parça parça edebilecek güce ve inanca sahip hain düşmanlarınızdır, bunu asla unutmayın!

her katta aynı işlemi tekrarlayın ve en üste esas kağıdınızı yüzü üste gelecek şekilde ortalayarak yerleştirin.

esas kağıdın üzerinde düzgün bir muhallebi tabakası bırakın. bu çok önemlidir, zira; hatayı telafi etme imkanı sağlar. boya muhallebinin üzerinde kalır ve kağıda işlemez. fırça ve tükürük yardımıyla kolayca yıkanabilir ilgili bölge. "ben hata yapmam diyorsanız" şu da var; muhallebi, kağıdınızın yüzeyine hoş bir parlaklık verecektir.

şimdi murakkayı germiş oldunuz efendim, en az 3; en fazla 365 gün 7 saat, direkt güneş ışığı almayan, nemsiz ve serin bir ortamda kurumaya bırakın.

kuruduktan sonra,falçata ile en üstte bulunan esas kağıdın kenarlarından cetvel yardımıyla kesin. ilk kenarı kestiğinizde, murakka müthiş bir rahatlama gösterecektir, şaşırmayın. ikinci kenarda ise yüksekçe bir ses dahi duyabilirsiniz, aldırmayın. sizi de bir hafta boyunca bir tahtaya gerseler böyle şeyler olurdu.

tamamen çıktığında sallayın murakkanızı, metalik bir ses geliyorsa her şey iyi gitmiş, tadından yenmez bir murakka elde etmişsiniz demektir.


bu murakkaya germe işlemi ebru için de geçerlidir. ebrudaki durum ise şudur, bir mukavva üzerine de gerilebilir(mukavva zaten fabrikasyonla yapılan murakka gibidir). tek fark bu sefer su yollarının aynı yöne bakması durumudur. yani mukavvanın ve yaptığınız ebrunun su yolları aynı olmalıdır.
su yollarını bulmak için de bir başka çözüm ( eğer elinizdeki kağıt yırtılmayacak kadar değerliyse) şudur; kağıt iki yöne doğru(hem enine, hem boyuna) katlanır(katlamak derker hunharca kağıdı ikiye, tırnakları gacırdata gacırdata yapılan diil, hafifçe bükülecek). hangi taraf daha kolay yaklaşıyorsa o yön su yönüdür. gerçi ebruyu yaparken, ebruyu kağıda alırken, suda bükülme tarafına doğru da su yolu görülebilir.
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

Katastrophe

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 189
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: murakka yapılışı
« Yanıtla #1 : 17 Ocak 2013, 09:37:32 »
çok esprili bir anlatım güzel :) bizim muhallebi italyanların gizli colla pastasıymış :)
İnnâ Ketebnâ fî Sebilillah...

rosemoon

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 233
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: murakka yapılışı
« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2013, 01:11:05 »
:) murakka yapılışı ancak bukadar keyifli anlatılırdı. gördüğüm gibi bu anlatımı paylaşmalıyım dedim ve buraya ekledim..
...Bektüre Tasarım ve Danışmanlık...

Hiç hata yapmayan insan hiçbir şey yapmayan insandır,
Ve en büyük hata; kendini hatasız sanmaktır.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal