Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Ahşap Dekorasyonlarda ve Resim Tuvallerinde Epoxy Resin Reçinenin Kullanımı  (Okunma sayısı 12942 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

M.Kemal Bektaş

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bay
EPOXY RESİN REÇİNENİN VE DEKORASYONDA  KULLANIM ALANLARI ve UYGULANIŞI







 (Epa Kimyadan alıntı resimdir.)


Sizlere bu gün çok geniş amaçlı kullanılan ve ahşap dekorasyon alanında da kullandığımız epoxy resin reçine hakkında bilgi vermek istiyorum. Sizlerden gelen sorularıda derleyerek epoxy resin reçine hakkında bilmek istediklerinize bir göz gezdirelim.:

Yapısında, tepkime verme yatkınlığına sahip iki veya daha fazla epoksi gurubu içeren sentetik gurubuna epoxy reçineleri adı verilir. Epoxy1993 yılında Almanya'da bulunmuştur.
Epoxy reçineleri, epiklorohidrin (ECH) yaygın ismiyle klorometil okziranın, oynak H atomlarına sahip hidroksil veya karboksil gruplarını içeren bileşiklerle tepkimeye sokularak sırasıyla glisidil eter veya glisidil ester yapılarının oluşturulması sonucunda elde edilir.

Başlıca epoxyi reçine sentezinde kullanılan  –OH fonksiyonlu bileşik türlerine göre oluşan epoksi reçineleri şunlardır:
•   Ø Difenilol propan (Bisfenol A (BPA)) esaslı epoxyreçineler,
•   Ø Difenilol metan (Bisfenol F (BPF)) esaslı epoxy reçineler,
•   Ø Novalak reçinesi esaslı epoxyreçineler,
•   Ø Alifatik poliol esaslı epoksi reçineler, Ø Sikloaliftalik epoxy reçineler,
•   Ø Epoxy  fonksiyonlu akrilik reçineleri.
Epoxy reçinelerinin plastik, metal, cam, tahta vb. birçok yüzeye kuvvetle tutunması birçok uygulama alanı bulunmasını sağlamıştır. Bu özelliğinin yanında mükemmel kimyasal ve mekanik dayanımı, suya gösterdiği direnç ve ısıtmaya karşı kararlı oluşu da kullanım alanlarını oldukça artırmıştır. Boya sanayinde, otomotiv, deniz taşıtları ve uçak ilk ve tamir boyalarında genel metal sanayi astar ve son kat boyalarında yaygın olarak kullanılır ayrıca sert ve hafif köpük üretiminde, yapıştırıcı imalatında, inşaatlarda ter kaplaması olarak boru üretiminde, kompozit ve laminant kaplamalarda da sıkça kullanılır.
Epoxy; likit olarak uygulanan ve kuruduktan sonra suya, asitlere ve alkaliye dirençli bir madde haline gelen zaman içerisinde bu direncini yitirmeyen, kolay temizlenen, mekanik mukavemeti yüksek, tekne yapımı ve onarımı dahil bir çok alanda kullanılan yapıştırıcı bir kimyasal reçinedir.
Epoxy adı, Yunanca "Epi (Üzerinde)" ve "Oxy (Keskin/Asitli)" kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir.

- Kolay temizlenir,
- Yağ ve kimyasallara karşı dirençlidir,
- Solvent içermez,
- Kaymaz,
- Kokusuzdur,
- Kolay ve Hızlı uygululanır,
- Hijyeniktir,

Epoxy ilk defa Almanya’da 1939 senesinde I.G.Farben Industrie tarafıdan bulunmuş olup kalsiyumu yapıştırma gücü ile dişçilik ve tıp sektörüne yönelik kullanılmıştır. Zamanla mukavemet özelliği ve yapışma kuvveti sebebiyle inşaat sektörüne, cam takviyeli plastik üretimine adapte edilmiştir. Bu bileşenler içerisine beton agregalarında olduğu gibi bazı viskozite ve yoğunluk arttırıcı kompenetler eklenerek modifikasyonu sağlanmış, tip ilaç taşımacılık inşaat gibi kuvvetli hijyenik ve dekoratif görselliğe hitap eden zemin kaplamaları, yapıştırıcılar, boya ve kalıpçılık sanayine yönelik ürünler ortaya çıkmıştır.

Epoxy nerelerde kullanılır?
• Donatı ve demirlerin yapıştırılmasında; taş, çelik alüminyum ve hatta ahşabın yapıştırılmasında.
• Betonarmede; ankraj demirlerinin oluşturulması amaçlı filiz ekme işlerinde.
• Beton, sıva, metal, seramik, polyester ve epoksi yüzeyler üzerine ince kaplama malzemesi olarak, yapısal bağlantı ve onarım işlerinde.
• Prefabrik beton elemanları ve kolonların montajında; çatlak ve kırıkların tamiratlarında.
• Yüzey koruyucu kaplama olarak.
• Taze betonu, eski sertleşmiş beton veya harca bağlamak için yapıştırıcı reçine olarak.
• Aşınmaya karşı koruyucu kaplama yüzeyi olarak.
• Köprü taşıyıcı plakalar, makina ayakları, bağlama civataları, tren ray hatlarında sorunsuz yüzey ve dayanıma sahip imalatlar için.
• Ahşap, yığma ve betonarme yapılarda yüklerin artması, hasar ve eskime olması, yapısal değişiklikler yapılması, dizayn ve imalat hatalarının bulunması durumunda yapıların güçlendirilmesi amacıyla.
• Kimyasal ve mekanik etkilerle karşılaşacak zemin ve duvar seramik kaplamalarının derzlerinde, sert, su geçirimsiz ve kimyasallara dayanıklı derz dolgu malzemesi olarak; havuz, çamaşırhane, hastane, laboratuvarlarda.
• Yüksek dayanımlı zemin ve duvar boyası olarak.
• Su altı imalatlarında.
• Yapılarda, herhangi bir sebeple çatlakların ve oyukların doldurularak yapıştırılması veya enjekte edilmesi amacıyla kullanılabilir.
En yaygın olarak kullanılan epoksi grubu, zemin kaplaması olarak kullanılan gruptur.
Epoksi yüzey kaplama uygulamalarının genel özellikleri şöyle sıralanabilir:
• Kimyasallara karşı dayanıklıdır.
• Ahşap mobilya dekorasyon sanayide
• Ressamların tuvallerinin kaplanmasında koruyucu olarak.
• Dekoratif eşyaların yapımında

EPOXY ( Endüstriyel Zemin Kaplamaları ) BİR BOYA DEĞİL ;
MÜHENDİSLİK VE TEKNİK BİLGİ BİRİKİMİ GEREKTİREN SİSTEMATİK BİR İŞLER DİZİSİDİR. BİZİ İLGİLENDİREN AHŞAP DEKORASYON DALINDA KULLANILAN ŞEFFAF EPOXY RESİN REÇİNEDİR.

BİR REÇİNE KAPLAMA İLE CİLA ARASINDAKİ FARK NEDİR ?
Bir reçine kaplama vernikten  çok daha kalın olduğundan, bu sanat, baskılar ya da tuval için ekstra koruyucu kaplama görevini görür. Reçine ısı, su ve çizilmeye karşı dayanıklı olacak ve saydam bir etkiyi elde etmek için çok parlak kurur. Vernikler da sanatı korumak için kullanılır, ancak kalın reçine kaplama gibi dayanıklı değildir.

EPOXY RESİN REÇİNEYİ BAŞKA NERELERDE KULLANABİLİRİZ ?
Çoğu dekorasyon malzemeleri  türlerinin üzerine epoksi reçineyi kullanabiliriz. Orijinal yağlı boya ve akrilik boya tablolara, posterlere, fotoğraflara ve plak bağlara herhangi bir reçine kaplama ekleyebilirsiniz! Bu kaplama, çok yönlü ve çok yönden kullanılabilir. Epoksi kuruduğunda kaplanan eser  sert ve güçlü olacak, bu yüzden tüm fotoğraflar, görüntü ve sanatsal yönden değerini yitirmeyecektir.

EPOXY RESİN REÇİNENİN AVANTAJLARI NELERDİR ?
Epoxy reçine tuval mühür ve nem, ısı ve fiziksel temaslara karşı da yanıklılık ve katılık vererekonları uzun süre koruyacaktır. Epoxy tuval camsı bir görünüm sağlayan parlak bir renge kavuşur. Bu özellikle görüntü içinde renkleri artırabilir.

EPOXY RESİN REÇİNENİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR? 
Epoxy reçine ile kaplanmış malzemeleriniz aşırı güneş ışığına maruz kaldığında sararabilir. Aynı zamanda hava kabarcıklarını yok etmediğiniz takdirde, reçineyi iyice sertleştirici ile karıştırmadığınız takdirde bulanık renk elde edebilirsiniz. 1 cm den kalın dökülmez. Yağlı boya tablolarını transparan gibi iyice sardığından bir daha o yağlı boyalara müdahale şansınız kalmayacaktır. Müzayedeye giren müzeye kayıtlı eserlerde dikkatli olunmalıdır. Epoxy resine reçineleri vücudunuza temaz ettirmeyiniz. Ellerinizde eldiven ile kullanınız. Koklamayınız. Vücudunuza ciddi zararlar verebilirsiniz. Bir zehirlenme esnasında Epoxy’e maruz kalan beklenmeksizin hastaneye götürülmelidir. Çocuklardan uzak tutulmalıdır. Emniyetli kilitli bir yerde saklanmalıdır.

EPOXY RESİN REÇİNE İLE KAPLANMIŞ MALZEMEYİ NASIL TEMİZLERİM ?
Nemli bir bezle temizleyebilirsiniz.

EPOXY RESİN REÇİNE İLE DEKORASYON DALINDA NASIL KULLANABİLİRİZ, KULLANMA ORANLARI NEDİR ?
Epoxy resin reçineyi dekorasyon  dalında her objede rahat rahat kullanabiliriz. Ahşap kütüğü dilim dilim doğrayıp kalıplar içinde Epoxy uygulayarak bir masa yapabiliriz. Masa sandalyeleri ince kat tabaka uygulayarak koruma maksatlı, yada bir ressam tuvaline  uygulayarak kullanabiliriz.
Piyasada genelde 4+1 kompenentli şeffaf epoxy resin reçine satışı olmaktadır. Yanında sertleştiriciside satıma sunulmuştur. Takım olarak satılmaktadır. Sertleştirici oranı markadan markaya değişmektedir. Bazısı 2 kısım reçine+ 1 kısım sertleştirici (Yani 50 gr sertleştirici+100 gr. Epoxy reçine hesabı ile)yada 3/2 oranında (100 gr sertleştirici+200 gr epoxy reçine) kullanılır.

EPOXY RESİN REÇİNENİN HAZIRLANIŞI :
Genelde hassas terazi ile tartılır. 25 derecelik oda ısısında hazırlanır. Oda ısısına her zaman dikkat edilir. Soğuk havalarda kavanozu sıcak suyun içine koyarak yavaş yavaş karıştırılır. Çok aşırı sıcak su kullanımı epoksi reçineyi erken tepkimeye sokar.Ama hassas dereceli cam kaplarda da ölçülebilir. Sertleştirici oranını geçirdiğiniz takdirde temiz saydam bir görüntü elde edemezsiniz. Görüntü bulanık olur. Çok fazla sertleştirici katmakla sertleşme oranını öne alamazsınız. Aksine kimyasal tepkimeden dolayı yüksek ısı açığa çıkacağından çatlama yapabilir. İlk önce sertleştiriciyi ölçüye dikkat ederek cam kavanoza tartıp sonra epoxy reçine eklersiniz. Onu da ölçüsü dahilinde tarttıktan sonra temiz bir ahşap çubuk yardımıyla çok yavaş yavaş karıştırılır. Hızlı karıştırmak reçinede kimyasal tepkimeyi artırır erken bozarsınız. Çubukla karıştırırken en çok dikkat edeceğiniz husus reçineyi kavanozun içinde sertleştiriciyle her nokta da buluşturmalısınız. Karışmadık reçine kalmamalıdır. Aksi takdirde bu karışmayan reçineler kullanım esnasında hava kabarcığı oluşturacaktır. Ayrıca karışım sonucunda kullanacağınız spatül yada fırça bir daha kullanılmaz hale gelecektir. Çünkü epoxy reçineyi temizleyecek hiçbir ürün yoktur.

EPOXY RESİN REÇİNENİN KULLANILIŞI :
Epoxy resin reçine geniş amaçlı kullanılan dekoratif görüntü sağlayan ve dış fiziksel etkenlere karşı malzemeyi koruyan bir kimyasal bileşimdir. Muhtelif renkleri mevcuttur. Portrelerde şeffaf olmasına dikkat edin aksi takdirde renkleri karıştırabilir.
Söylediğim gibi bizi ilgilendiren dekorasyon dalında kullanım alanlarıdır. Bu kullanım genelde ahşap dekorasyonda kullanılıp kullanılmayacağıdır. Evet ahşap dekorasyonda koruyucu dekoratif olarak kullanılmaktadır. Mesela içine ağaçları yatay kesip döşeyip aralarına renkli fosfor döküp, dekoratif taş, kurutulmuş çiçek koyarak üstüne epoxy resin reçine kat kat yayarak güzel zarif bir yemek masası yada sehpa elde edebilirsiniz.  Bu yayma işleminde kalınlık 1 cm.i aşmamalıdır. Ve gaz kabarcıkları pürmüz aleti ile yada sıcak fön makinesiyle geriden tutularak yok edilir. Kuruma süreleri 8-10 saat arasında değişmekte olup tepkimeye yarım saat içinde girmeye başlayacaktır.  Masa yada sehpa yapımında kullanacağınız kalınlık ölçüsünde plastik kalıp kullanınız.
Ve yahut da kütükten oturma gurupları yaptığınızda epoxy kullanarak dekoratif ahşap mobilyaları elde edebilirsiniz.
Diğer taraftan epoxy resin reçinenin en güzel özelliği de kağıt ya da makine ile zımpara yapmaya imkan vermesidir. Zımpara yaptığınızda çizildi rengi buğulu oldu diye dert etmeyin üzerine sertleştirici karışımdan elinizde elastik eldivenle üzerine elinizle sürdüğünüzde tekrar cam gibi şeffaf görünüm kazanacaktır.

Sizlere bu gün epoxy resin reçine ile ilgili A’sından Z’sine kadar geniş bilgi sundum. Bir snra ki konuda buluşmak üzere sağlıcakla kalın.

 

 
Mustafa Kemal Bektaş
Melike Altın Varakcılık

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal