Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Gomalak Cila Kullanımı ve Ahşaplardaki Fonksiyonu, Gomalak Cila ve Antik Eserler  (Okunma sayısı 15984 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

M.Kemal Bektaş

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 158
  • Cinsiyet: Bay

GOMALAK CİLA DEDİKLERİ, GOMALAK CİLA VE ANTİKACILIK.....

 Gomalak cila dedikleri….Gomalak cila ve Antikacılık….
Yıllardır bu işin içindeyim. Gerek Mobilya imalathanelerine ve gerekse tüm boyahanelere girdim çıktım. Her tarz mobilyaya genelde selülozik astar selülozik son kat boya yada akrilik boya kullanarak bir kapıdan giren mobilya obje son derece zarafetten uzak bir şekilde evlerinizde baş köşelerde yerlerini alıyorlar. Bunların hepsi sanat adı altında oluyor…
Boyacılık sektörü kendilerini yenileyemediklerinden dolayı ucuz imalata geçilmiş ve yine bakıyoruz mdf ve sunta suntalâm üzerine modüler sistem mobilyalar imal edilerek sanattan yoksun garip objeler evlerimizde yerini almıştır.
Ama hiç birisi sizce ahşabın yerini tutmakta mıdır? Hayır hiç birisi sağlık, kullanım ve dekoratif olmaları açısından dahi ahşabın yerini asla tutamaz.
Ben öyle boyacılar gördüm ki sırf üç beş kuruş kazanma uğruna güzelim oymaları batırıp rastgele boyalarla boyayarak resmen ahşabı katledip çöp haline getirdiler. Niçin? Mobilya sahibi boyadan ahşaptan anlamadığından sanatkâr diye boyacıya güvendiklerinden dolayı resmen antik özellikte ki ahşabınızı evlatlarına kalıcı ve pahalı bir antik statüsünde mirasınızı çöp haline çevirmekteler.
Rahmetli Gökhan ustamın bir sözü var Usta dediğiniz ruhundan ruh katar….  Katar da hangi usta ve hangi bilgi ve yetenekle katacak …Polyester üzerine varak yapanlar mı? Akrilik vernik üzerine Poliüretan tiner kullananlar mı?, ....... Katacak..
Ellerinde bir tabanca gelene de gidene de selülozik ya da akrilik boya atıyorlar. Ahşabın dokusu görünecekmiş, ahşaba restorasyon ve konservasyon uygulanacakmış, ahşap antik eser durumuna düşmüş, Ahşapta Barok tarzı ya da gotik tarz uygulanmış, Ahşabın oymalarına altın ya da gümüş varak uygulanacakmış….  Umurunda mı? Sanatı ve tarzları bilmiyor ki umurlarında olsun…
  Daha ağacı bilmiyor, Ağacın dokusunu bilmiyor, Mobilyanın sitilini bilmiyor ben Ustayım diyor, Antikacıya giriyorsunuz Gotik Mobilyayı gösteriyorsunuz cevabı Fransız ceviz antika. Adamın gotik sanat mimarisinden, Barok sanat mimarisinden haberi yok. Ama Ustayım yada Antikacıyım diyor. Bu sebeple Türkiye’de beni belli kesim sevmez hatta rahatsız olurlar, Ustayım diyenlere Gomalak nedir diye sorun, cila diyecektir hayır Gomalak cila nasıl yapılır diye sorun bilmezler. Çünkü gomalak cila uygulaması bir sanattır
 
 Sevgili dostlar, biliyorsunuz uzun zamandır muhtelif makalelerimde sizlerle birlikte oldum. Altın varak yapımından tutun, antik eserlerin restorasyonu ve konservasyonuna, oyma desenlerinden oymacılığa kadar sizlere rehber olması açısından bildiklerimi sizlerle paylaştım. Uzun süredir bu yazı dizilerimi yazıp yazmamak için oldukça düşündüm. Ancak çevremde gördüğüm sanatkarların bu tutum ve davranışlarından ötürü resmen bir dönemin kültür ve sanat dokusunu katlettiklerinden  ve de ortada sanatkar kalmadığından hiç olmazsa gelecek nesillere olsun bu bilgileri Rahmetli Gökhan usta gibi aktarmayı uygun gördüm. Zaman zaman çevremdekiler neden paylaşıyorsun diye serzendiler. Ama beni tanıyanlar bilirler ki bana kimler ulaştıysa sorularına cevapları bulmuşlar hatta Melike Varakçılık siteme not bırakanlara dahi dönüş yapıp gerekli yardımımı yaptım. Yeri geldi uzaktan yardımla varak yaptırdım. Yeri geldi gomalak cila yaptırdım. Bazen de vernik attırdım. Sonuçta Rabbim herkesin rızkını veriyor.
Bu yazı dizimde sizlere A sından Z sine kadar Gomalak cila ile ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşacağım. Zaman zaman yazı dizilerimde kendi tecrübelerimle bilgilerimle birlikte Rahmetli Gökhan Erol Usta’nın da bilgilerinden yararlandım. Rahmetli ustamın  mekanı cennet olsun.
Gomalak Cila…
Ahşabın can damarı…
Ahşabın dokularını çok tatlı bir panoramik görüntüsüyle Allah’ın insanlara sunduğu mükemmel bir reçine cila…
Keşfettiklerinden beridir yıllardır insanların ve ahşapların can simitleri ve vazgeçilmezleri olmuştur. Ne zaman boyacı mobilyacı görsem gomalak cila ile ilgili sorular sorsam bilenler bir elin parmaklarını geçemedi. Üzülerek ifade edeyim ki ismini bilenler nasıl uygulandıklarını hiç bilmiyorlar.  Maalesef endüstri ilerledikçe modüler sistem suntalâm mdf sistemleri çoğaldıkça ortada ne sanat ne estetik ne ergonomi hiçbir şey kalmadı. Petrokimya ürünleri ortalığı kapladı ve romatizmadan kansere psikolojik rahatsızlıklara kadar insanların hastalıkları da arttı. Şimdilerde de her şeyde de doğal yutturmacaları  başladı.. Tabi inanırsanız...
Şimdi size unutulan sanatlardan Gomalak Cila ile ilgili A sından Z sine kadar bilgilerimizi bir tazeleyelim…
Gomalak, diğer adıyla Şellak sarı-kahverengi, ince pulcuklu bir yapıda olan doğal bir reçinedir. Hindistan ve Birmanya'da akasya cinsi bir ağacın kabuklarına yapışarak yaşayan, Latince Laccijer İacca adını alan lak böceğinin salgısından oluşmaktadır. Lak böcekleri kanatlı ve küçük hayvanlardır. Yapıştıkları ağacın kabuklarını delerek, soymuk borular içinden geçen özsuyunu emerler. Binlercesinin üst üste yapışması ile kendilerini düşmanlardan korumak için bu gomalak adlı maddeyi salgılarlar. Ağaçların kabukları zaman zaman kazınarak bu madde alınır. Gomalak, termoplastik bir maddedir ve alkolde (Etanol) çözünür. Çözelti yüzeye sürüldükten sonra alkol uçunca, geriye kalan reçine tabakası sürüldüğü yere cilalı bir görünüm kazandırmaktadır. Bu nedenle gomalaktaki alkollü (çoğunlukla mavi ispirtodaki) çözelti mobilya cilası olarak kullanılır. Fakat bu cila suya dayanıklı değildir. Gomalak kalıplanmadan önce bazı termoplastikler içine yardımcı bir dolgu maddesi konur. Bu kullanış biçimi ile gomalaktan mühür mumu, türlü yalıtkan eşya ve plak yapılmaktadır. Bazı boyalara ve laklara da karıştırılmaktadır.
 Gomalak, eskimiş tahtalara yeniden hayat veren bir tür cila çeşididir.
Gomalak çalıştıkça sonsuz üretken bir malzemedir. Kullanıma hazır birçok sıvı gomalak bulunmasına rağmen, gomalak pullarından sıvı gomalak hazırlamak da çok kolay bir işlemdir. Herkes tarafından kolaylıkla hazırlanabilir bir ciladır.

Gomalak cilaya başlamadan önce ahşabın tüm tamiratı bitmiş olmalıdır. Varaklama işlemi de bitmiş olmalıdır.
  cilanın yapılışı ve uygulanışı?

 50 gram saf pul gomalak alın. Bu pul gomalak'ları, karışımın buharlaşmaması için ağzı sıkıca kapanan, kapaklı ve dar ağızlı bir cam şişenin içine koyun. 500 ml. 96 derece alkol ekleyip kavanozu tekrar kapatın. Gomalak tam olarak çözülene kadar bekleyin. Gomalak içinde genellikle pütürler kalır. Bunlardan kurtulmak için plastik şişenin ağzına ince dokunmuş bir kumaş ya da naylon çorap sokup boşaltın ve sıvı gomalağı süzün. Şişenin kapağını kapatın ve gomalağı hazırladığınız tarih ile konsantrasyonunu yazdığınız bir etiketi şişenin üzerine yapıştırın. Gomalak en iyi cilalama keçesiyle uygulanır. Bunun için temiz pamuk liflerini ya da keçeyi sıkarak top haline getirin. Kare olarak kestiğiniz pamuklu bir bezin ortasına yerleştirin. Topu avucunuzun içinde tutarak kumaşın dört ucunu birleştirin ve burkarak kendiniz için bir tutma yeri oluşturun. Yastığın içindeki topun bol miktarda gomalağa batırılması gerekir. Daha sonra kenarlarla birlikte döndürün ve üzerindeki fazla sıvıyı, topu emecek kağıt bir mendile bastırarak alın. Başparmak, işaret parmağı ve orta parmak, cilalama yastığının kenarlarını destekleyecek şekilde tutuyor olmalıdır. Gomalak sekiz hareketi yapacak şekilde uygulanır. Diğer katlar uygulanırken, elinizle çizdiğiniz sekiz figürlerinin boyutu büyür. Bu işlem geniş zikzak hareketleri yaparak tamamlanır. Son kat, ahşabın damarlarını izleyecek şekilde düz ve birbirine paralel çizgiler çizerek bitirilir.
 Cilalama yastığı, her kullanımdan sonra üzerine biraz alkol eklenerek sıkıca kapattığınız bir kavanozun içine yerleştirilirse, mükemmel bir şekilde güneş ve ışık görmeyecek şekilde  korunur ve saklanır.


Gomalak cila uygulamadan uygulamaya değişebilir. Rahmetli Gökhan ustam Gomalak cilasını farklı şekillerde uygulamıştı. Şimdi Gökhan ustanın bilgilerinden de yararlanarak Gomalak cila ile ilgili daha da genişletelim:

Gomalak cilanın hazırlanışı.
1. 3 litre mavi ispirto
2. Yarım kilo gomalak.
Ölçü olarak bir litrelik şişe kullanmanız idealdir,  Gomalak katı olduğundan önce elinizle güzelce ezin toz hale getirin Huni yardımıyla boş şişeye gomalağı aktarın. Şişe tamamen dolunca, ispirtoyu yavaşça gomalak olan şişeye ekleyin acele etmeyin Şişedeki gomalak düzeyini 1 cm ispirto geçince kapağını kapatın ve bekletin, iyice erimesi ve alkolle birleşmesi gerekir Bu şekilde hazır gomalağınızı güneş almayan bir yerde saklayabilirsiniz. Bu oranları yarı yarıya düzenleyebilirsiniz.
Gomalak cilanın koyu renk gomalak olmasına dikkat edin, zaten farklı 3 türü vardır, aldıktan sonra poşette ellerinizle gomalağı iyice ufalayın, daha sonra bir şişeye 1 litrelik yeterli aldığınız gomalağı huni ile yada ona benzer bir aletle doldurun, üstüne ispirtoyu ekleyin ve çalkalayın erimeye bırakın. Burada dikkat edeceğiniz en önemli husus ispirto gomalağa 1 cm.den fazla geçsin ve sonrasında erimesini bekleyin. Eridikten sonra isterseniz süzerek başka bir şişeye aktarabilirsiniz süzme işlemini çorapla da süzgeçle de yapabilirsiniz. İspirtoda eğer bulabilirseniz Tekel ispirto tercihi yapın gomalak çalışmalarında mükemmel sonuçlar alırsınız. Özellikle İspirto ve Alkolün saf olmasına içinde su olmamasına  dikkat edin. Gomalak Cila su ile temas ettiğinde özelliğini yitirir
Zaman zaman bana ulaşan dostlarımız Gomalak cilayı nereden temin ettiğimi sormaktalar. Ben Gomalak cilayı ispirto ve saf alkolü İstanbul’da Karaköy’de Armağan Boya ve Kimyadan temin etmekteyim. Google’ye yazarsanız telefonuna ulaşıp irtibat kurabilirsiniz
Gomalağı her zaman kalın olarak tabaka oluşana kadar çalışmanız size kolaylık sağlar., Sonrasında da cilanın tam kurumasını bekleyin ve ince zımpara yapın elinizi üzerinde gezdirin tamamen pürüzsüz olması gereklidir. Zemin tamamsa bu sefer parmağınızın ucunu cila yağına batırın ve yağı ahşaba serpiştirin ya da bunu ahşabın belli noktalarına yani tamamen yüzeye yayılacak ana merkezlerine uygulayın
Sonrasında gomalağınızı önce kalın sonrasında her cilada beze 1-2 damla ispirto dökerek (Bezin ters tarafından yani avuç içinize bakan bölümüne ispirtoyu damlatın. Gomalak cilanın en çok sevdiği şey mavi ispirtodur. Mavi ispirto Gomalak cilanın can damarıdır. İspirtoyla birlikte Gomalak cila dokuları göstermekle kalmaz adeta ahşabı canlandırır.  Bezin ahşaba gelen düz bölümüne sakın uygulamayın, cilayı bozarsınız),  bu işlemi devam edin bir süre sonra beziniz sanki yıkanmış gibi ilk haline dönecektir. Yani tüm cilayı ahşaba yedirmiş olursunuz. ispirto ve zımpara işlemi ilk temel iş bu işlem de yağı bir nebze ahşaptan almaktır amaç ve zemini sert hale getirmektir.
Bu işlemlerden sonra Gomalak cilayı kalın olarak sürebilirsiniz. Size yeterli gelene kadar uygulayabilirsiniz yani katmanlar arasında beklemeniz gerekmiyor Avuç içi bezler çalışırsanız zaten ilk sürdüğünüz yere tekrar cila sürene kadar belli oranda kuruma olacaktır Cilayı sakın üst üste geçmeyin yani bezi sürün ve devam edin tüm zemin aynı şekilde olsun. Üst üste sürdüğünüz takdirde uyguladığınız Gomalak cila katman olarak yuvarlanarak sıyrılıp elinize gelir.
Amerikan pamuklu bez ile başlama noktasından itibaren sekiz çizerek cilayı sürün ve son bitiş yerinden itibaren de devam edin. Bu süreçte cila kurumasını beklemeyin çünkü zaten bez yapışmayacak şekilde cila kurumuş olur, beze gomalağı çok bol aktarmayın ıslak olması yerlidir bol cila beze verirseniz bu kurumayı zorlaştırır ve cilayı uygularken kesinlikle beze güç uygulamayın yani bastırmayın.
Gomalağın belli bir tabakaya geldiğinde ise işlemi bırakabilirsiniz, ev ortamı sıcaklığında cila yapıyorsanız 1 saatte kurur ve ince zımpara bastırmadan uygulayın, sonrasında cilayı kontrol edin. İstediğiniz kalınlık oluşmamışsa yada ağacın damarları halen dolmamışsa cilaya devam edebilirsiniz. Ya da ağaç dokuları kalsın derseniz cila işlemini bu sefer incelterek devam edin.
Gomalak cilanın ilk katlarını kalın olarak Amerikan pamuklu bezle sürün kalın cila işlemini ne kadar yaparsanız o kadar iyi olur. Daha sonrasında cila sürülen ahşabı bir gün kurumaya bırakın sonrasında ince zımpara yapın, tavsiyem sıfır tel bulabilirseniz ya da sünger zımpara çok daha iyi olur. Cilayı iyice ezmiş olursunuz bu işlemlerden sonra elinizi sürdüğünüzde zemin çok pürüzsüz ve kaygan hale gelecektir. Son işlemde bezinize kalın cila alın 3-4 kat sürün kurusun tekrar sıfır zımpara yapın aynı beze cila koymadan 2-3 damla ispirto ekleyin ve bez kurumaya başladıkça ispirto işlemini aynı şekilde uygulayın. Bu işlemde göreceksiniz ki bez sanki temizlenmiş gibi olacaktır yani ilk halinde temizlikte beziniz kalır, bu işlemin amacı hem cilayı ezmek hem de ahşabın üzerindeki yağı tamamen almış olursunuz.
Gomalak cila oranını küçük pet şişeye gomalağı doldurun şişe ağzından 2 cm mesafe bırakacak şekilde ayarlayın. Sonrasında da mavi katkısız ispirtoyu azar azar ekleyin ve gomalağı 1 cm geçmesi yeteridir sonrasında gomalağın erimesini bekleyin. plastik bardağa koyarak istediğiniz renk toprak boyalarla çalışın renklendirmeyi, boş yere gomalak israfınızda olmaz boya bittikçe şişeden eklersiniz. İstediğiniz renkleri istediğiniz tonlarda yapabilirsiniz, Boyayı vurduktan sonra, kurumasını bekleyin ve üzerine iki kat sadece gomalak vurun oksit boyanın tamamen emmesi için, sonrasında bez zımpara ile (Palet zımparada olabilir) zemini zımparaların, çok hoş ve şık kumaş görünümünde olacaktır.
Altın varaklı bölümlere Gomalak cila attığınızda hamur haline gelebileceğinden sürdüğünüz cilanın iyice kurumasına dikkat edin. Ben gomalak cila belirli oranlarda alkol ve mavi ispirto kullanıp karışımları ayarlayarak altın varaklı oymalara kompresör tabancası ile 2 kat atıp gayet güzel sonuçlar aldım. İlk önce attığınızda hafif pusulu renk aldı ama daha sonrasında üzerine akrilik ipek mat  vernik  kullanarak harika bir altın rengi elde ettim. Galiba ilk kez kompresör tabancası ile gomalak cilayı da ben attım. Gomalak cila bu yüzden toleransı en yüksek bir ciladır. Adeta antik eserlerle çalışan Restoratörlerin can simididir. Gomalak cilayı iyi tanıyan onun şık dekoratif görüntüsünü bir kez tadan bir daha gomalak ciladan vazgeçilmez olur. Yaptığınız her gomalak cilalı işten zevk alırsınız
Yüzlerce mobilyanın içerisinde gomalak cila ile yapılmış olanını anında görüntüsüyle abartısız fark edersiniz Mobilya sizinle nerdeyse konuşur gibi bana bak der. Gomalak cilalı bir objeyi tüm objelerden ayırt etmemeniz mümkün değil. Gomalak cilası mobilyayı orijinal ilk yapımına dönüştürür, ağacı canlandırır ağacın üzerine en ufak damar dokusunu lifi  dahi orijinal renkleri ile ortaya çıkarır. Gomalak cila yapabilmemiz için mutlaka temel bir birikimin olması şarttır. Kaliteli gomalak cila olması için mobilyanın gerçek manada restore (Bakım ve onarımının) edilmesi gereklidir
Gomalak cila yapılması gereken eşyaların kaplamaları tamir olması  ihtiyacı ise  kaplamaları onarılmalı yada değişecek kısımları değiştirilmelidir. Kaplamaları değişecek  orijinal eşyalarda sıcak tutkal ile  restorasyon şarttır ve mutlaka sıcak tutkal kullanılmalıdır, yeni nesil tutkallar ile orijinal antikaları tamir etmek her zaman  risklidir. Sebebi sıcak tutkal 100-200-300-400 senelik bir mobilya restorasyonunda mutlaka ve mutlaka uygulanmalıdır, ağaca ve dokusuna en ufak bir zarar vermez, 100 sene sonra dahi o ahşap canlıdır yani ağaçla bağını koparmaz ısı mevsimsel değişikler ile sıcak tutkal devamlı aktif olur aslında o Antikaların bu günlere ulaşmasındaki en büyük faktördür.. Yeni nesil tutkallarda verimli sonuçlar almanız zor olabilir.
Ahşabın macunla doldurulacak kısımları var ise hassas bir şekilde macunlanıp zımparası yapılmalıdır. Macun işi aslında çok basittir, sıcak tutkal ile az miktarda alçıyı karıştırın macun kıvamında sürün, kurusun sonra zımpara yapın bu hem inanılmaz bir sağlamlık verecektir hem de macunla tekrar tekrar uğraşmazsınız. Bir defada macun ve zımpara işlemini yaparsınız, gerekirse alçıyı renklendirebilirsiniz, hatta bazı işlemlerde bu sistemle gök kuşağı havasında çok şık alt zeminler yapabilirsiniz.  Boya işlemi yapmadan önce ezikler veya bozukluklar var ise alçı sıcak tutkal desteği en kolay ve en ucuz çözümdür boş yere macuna ıvır zıvıra para vermeyin, 1 kilo alçı, 1 kilo beyaz üstübeç toz., 200 Gram boncuk tutkal (sıcak tutkal).ile macununuzu yapabilirsiniz.
 Sıcak tutkalı eritmek için eski derin iki adet kap bulun. Bu kapların birbirinin içine geçmesine dikkat edin, büyük kaba su koyun ocakta kaynamaya başlayın, küçük kaba boncuk tutkalı kullanacağınız kadarını ekleyin su koymadan su dolu büyük kabın içine koyun, su kaynadıkça boncuk tutkalın üzerine çok az ilave edin, bal kıvamından biraz daha akışkan olması yeterlidir.

Üstübeç; harici boyalarda kullanılan ve esas itibariyle kurşun karbonat olan bir pigment olup kurşun bileşikleri zehirli olduğundan üstübeç daha çok harici boyalarda kullanılmaktadır. Bugün kurşundan elde edilen üstübecin yerini çinko üstübeci almıştır. Kurşun bileşikleri zehirli olduğundan kurşun üstübeçlerinin imalatı birçok memlekette yasaklanmıştır. Buna rağmen kurşun üstübeci hâlen kıymetli bir pigment olarak kabul edilmektedir. Çinko üstübeci çinko oksitten (ZnO) ibarettir. Beyazlığı esas üstübeç gibi olduğu halde örtme gücü onun kadar değildir. Dış tesirlere de dayanıklılığı daha azdır. Buna karşılık kurşun üstübeci gibi hidrojen sülfürden etkilenmez.
 Boncuk tutkalımız tam eriyince üstübeç ve alçıyı ilave edin iyice karıştırın hamur kıvamı yeterlidir, isterseniz bu halde sorumasını bekleyebilirsiniz.
Bu tutkalın kullanımı da basittir macun yapacağınız bölgelere göre hazırladığımız macundan minik parça kesin bir cezvede kaynar su olsun,  macunumuzu  bir bıçakla suya daldırın ve hemen alın, parmaklarınızla ezilecek kıvama gelir kurudukça suya daldırıp aynı işlemle eliniz ile macunu istediğiniz gibi sürebilirsiniz, bu macunun  avantajı istediğiniz gibi elinizle düzeltebiliriz veya şekli verebilirsiniz. Bu işlemi tüm mobilyalarınızda rahatlıkla uygulayabilirsiniz, istemediğiniz bölgeleri de temizlemesi de çok kolaydır sıcak su ile ıslatılmış bez yeterlidir. Bu yaptığınız macun ile kopuk ezik veya kırık her şeyi onarabilirsiniz, hatta macunla istediğiniz desenleri de yapabilirsiniz, macunun özelliği kalıp alma işlemlerinde de kullanılmasıdır.
Tam kuruduktan sonra zımparası oldukça kolaydır ve keyiflidir, diğer macunlar gibi zor işlemler çıkarmaz. Ve inanılmaz düz kalitede zeminler elde edersiniz.
Gelelim kolay macuna, bunu tavsiye etmeden önce mutlaka açık alanda yapmalısınız kokusu keskindir fakat gücü bildiğiniz tüm macunlardan daha etkili ve zımparası da kolaydır yani macunu istediğiniz gibi zorlayarak zımpara yapabilirsiniz. Tavsiyem macunu çok dikkatli sürün ki ekstra zımpara ile bir daha uğraşmayın bol yapmayın fazla taşmasın, gerekirse üzerini linoksin macun ile sıvar 10 saniyede hazır zemin haline getirirsiniz fakat temeli çok ama çok sağlam olacaktır.
Bu macunla sadece mobilya değil evinizde taş, metal, vazo gibi kırıkları da mermerlerde dahil yapıştırabilirsiniz.
Akemi en küçük kutu alın, size tavsiyen ucuza satılan ressam spatulaları vardır 1cm genişlikte onlardan alın macun yapmak daha keyifli hale gelir, çelik olduğu içinde senelerce kullanırsınız. Macun yapacağınız bölge örnek çay kağıdı büyüklüğündeyse bize çay kaşığı miktarında akemi yeterlidir, malzeme olarak kullanmadığınız bir çay kaşığını da takımlarınızın yanına koyun akemi için size güzel bir ölçü olacaktır. Akemi içine renkte karıştırabilirsiniz, nalburlarda satılan anilin toz boyalar var, siyah, kahve, meşe, gibi tonlarda veya kumaş boyası dahi olur, akemi içine atıp iyice karıştırın, kurutucusunu koymadan bu işlemi yapın, sonrasında renk hazır ise kurutucuyu ekleyip zemine sürün. Tüp macunlar oldukça çabuk kurur daha çok ağaç yüzerlerinde kurt deliklerinin kapatılmasında idealdir.
Akemi Doymamış polyester reçinesi esaslı, bir sertleştiriciyle sertleşebilen çift komponentli yapıştırıcıdır. Kolay uygulanabilir. Rengini muhafaza eder. - 20? C, +100?C sıcaklıklarda ayrılma göstermez. Koku yapmaz. Solvent alkali ve eriyik asitlere dayanıklıdır. Mermer, taş seramik, fayans, çini, karo, mozaik, pişmiş toprak, zımpara taşları, beton ve ahşap gibi malzemeleri birbirine veya birini diğerine yapıştırma işlerinde kullanılır.
Akemi macunu daha çok kırıklarda ve eksik parçalar için kullanalım, mobilya üzerilerini ve minik delikler çizikler olan bölgeleri ise Linoksin tabir edilen macunla kapatın, istediğiniz rengi bu macunda guaj boya ile yapabilirsiniz. Yani iki farklı kimyasal macun ve guaj boya uygundur. Linoksin macun diğer macunlar gibi değildir. Parmağınızla dahi sürebilirsiniz. Zımparalaması ise inanılmaz kolaydır. Diğer macunlar gibi yormaz tam tersine sıfır zımpara ile macunu 1-2 dakikada yapmanız mümkündür . Linoksin macun bütün nalburlarda satılır, Tüp olanı da kutuda olanı da piyasa da mevcuttur. Son kat macundur ince ve çabuk kurur. Özelliği ise zımparası kolay olduğundan astarı ya da boyayı bozmaz
Akemi ile birlikte size sertleştiricisi de verilecektir. Çay kaşığı miktarda akemiye gibi başından biraz daha az kurutucu ilave edin karıştırın ve sürün fazla bekletmeyin. Dikkat edin çabuk kurur ve taş haline gelir, Bu yapıştırıcı ile sizler çok inanılmaz şeyler yapabilirsinizHazırladığınız macundan kalan macunu sakın atmayın bir poşete koyun hava almasın ve buzdolabında saklayın, 1 sene sonra bile çıkarıp kullanabilirsiniz. Bu işte israf yapmamak en öncelikli seçiminiz olmalı, bahsettiğim macunu eski faal haline getirmek için cezvede suyu ısıtın macundan size yetecek kadar bir parça kesin, bir bıçak batırın ve kaynamış suya batırın 20 saniye tutun ve elinizle yumuşatın, macununuz hazır olacaktır.Özel Antikaları yani sanat eserlerini restore ederken objenin bulunduğu teşhir ısı nem detaylarını da hesaplayıp restorasyonu yapmalıyız. Çünkü nemli bir şehirde yapılacak onarım ve macun çok önemlidir, bazı macunlar size abartı gelmesin suyun altında dahi yüz yıllarca bozulmadan kalır, bu Roma dönemine kadar uzayan bir Restorasyon sırrıdır.Kurt delikleri için, normal gaz yağı kullanabilirsiniz veya pinotex denen korucuyu da sıkabilirsiniz, Aslında gaz yağı bile yeterlidir.Kurt deliklerinde poşetleme veya kapalı oda işlemi de uygulanmakta olup özel işlemler söz konusudur. Bu işlemlerde kullanılan kimyasallar oldukça güçlüdür elbette ki bu işlemleri yaptığımız Ahşaplar oldukça tarihi değeri olan ve Devlet müzelerinde kayıtlı orijinal sanat eserleridir.  Normal mobilyalar için bu zorlu işlemi uygulamanız sizin açınızdan yorucu olacaktır.Poşetleme ve kapalı oda işlemleri gibi detaylara ihtiyaç kalmadan tamamen kurt deliklerinden kurtulmakta mümkündür. Bu işlemleri mutlaka açık alanda ve hava akımından emin olduğunuz yerlerde yapınız. Bu objelere böcek ilaçlamacılarda kullanılan DDT gibi kimyasalları şırınga ile sıkabilirsiz ve bu işlemde kesin çözüm olacaktır.Sevgili dostlar hazırladığım bu notlar sizlere her an rehber olsa da restorasyon başlı başına ustalık ister. Size önerimiz eğer bu konuda yeterli bilgilere sahip bir usta yanında yetişmediyseniz antik eserlerin restorasyonuna sakın kalkışmayın. Çünkü antik eserlerde ihmal hata asla kabul edilmez. Yüklü tazminatlarla karşı karşıya kalabileceğiniz gibi uygulayacağınız kimyasal bileşiklerle sağlığınızı ciddi bir tehlikeye de atabilirsiniz.Restorasyon yapılacak antik ahşaplarda genelde kötü kullanımdan dolayı pas lekeleri oluşabilmektedir. Bu paslar ahşabı yakar daha doğrusu çürütür.Bu Paslı lekelerin tamirinde 3 farklı işlemle tamir edebilirsinizİlk ve basit işlem bildiğimiz çamaşır suyu uygulaması olup bu usul dikkat ister, 1. Cam bir bardağa çamaşır suyu örnek bir kola kapağının yarısı ve oksijen 3 kola kapağı oranında koyun ve karıştırın, bir fırça ile siyah bölgeye sürün ortalama 3 dakika bekleyin zamanı geçirmeyin aksi takdirde kötü bir sonuca yol açabilirsiniz. Hemen arkasında sistire ile fazla bastırmadan sistireleyin, temiz ıslak bir bezle silin, eğer lekede açılma var ise bu işleme 2-3 defa daha uygulayın.2. Diğer yöntem amonyak, perhdyrol ve oksijen karışımıdır fakat bu işlemde inanılmaz dikkat ister, mutlaka açık alanda yapın ve plastik bir kap içerisinde, aşırı bir ısınma ilk anda ortaya çıkar, miktarları yarım kapak şeklinde hazırlayın ve aynı uygulamayı yapın3. Kostik yani katı taş madde olarak satılır. Kostiği yapısı gereği teneke kutuda hazırlayın. Çünkü kostik plastik ambalajı eritebilir. Bir miktar su ile kostiği yine dışarıda açık havada Güneş ışından uzak karıştırın. Bu esnada anlık ısı oluşacaktır. Yalnız vücudunuza, gözünüze sakın kostik sıçratmayın. Aksi takdirde ciddi yaralanma ile karşı karşıya kalabilirsiniz.  Kostiğin iyice erimesini bekleyin, Elinizde yara vs varsa dikkat edin fena şekilde yakar sonuçta bir nevi asittir Temizleme malzemelerinde kullanılır. Bulaşık makinelerinde yani tabletlerde gerçek temizleyici oranına sahiptir, derler ya tabaklarda yağ kalmaz kostik suyla temasa geçtiğinde inanılmaz bir ısıya sebep olur. Diğer yöntemle aynı şekilde uygulayın süreyi bekleme süresini çok az tutun 2 dakika idealdir.Antika eşyalarınız var ise lütfen çok dikkatli ve profesyonel ustalara emanet edin. Koltuk işlerinizi bir tuval olarak görün bozun hatalar yapın ama asla yılmayın bırakın doğal bir süreçle devam etsin, sıkılmak bu meslekte en kötü tercih yoludur ve biranda tüm hevesiniz yok olur gider. Çıraklarınızın eli neye yatkınsa o işe yönlendirin. bu işe gönül verirseniz, severseniz ilerde meslek olarak sizin elinizden gerçek manada tutan en büyük dostunuz bu antik eserler olacaktır. Cilaya geçmeden önce ıslak bezler sökücü vurduğunuz zemini silin sökücü asittir ve şeffaf bir tabaka bırakır bunu almanız gerekli. Sonrasında zımparalayın, sizi rahatsız eden leke kir varsa, İspirto bezle veya fırça ile sürün kurumadan zımparalayın bir müddet sonra alttaki kirli tabaka zımparada kalacaktır, sonrasında yine bez ve ispirto ile silip sıfır zımpara ile cilaya hazır hale getirin.Temizlenen zemin zımpara işçiliği açısından en önemli detaydır, zımparadan önce mutlaka ”0” sıfır zımpara şarttır. Yağ kullanımına dikkat edin, süzün ve yağın kalitesinden emin olun. Ağacın cinsine göre yağ miktarı çok ama çok önemlidir. Bazı ağaçlar yağlanması gerekir veya cila yapılırken parmak ucunuzla zemine minicik damlacıklar attırın ama kesinlikle mobilyayı ful yağlamayın, ağacın dokusunu kaybedersiniz, Pelesenk , Maun,Tik ağaçlarında mutlaka işi bilen ustalar yapmalıdırlar. Yapmanız gereken bez zımpara dediğimiz 3M markasının oldukça kaliteli zımparalarından alın kalın tercihi yapamayın ince olanları tercih edin, macun yapılacak bölümler var ise normal 220 numara idealdir sebebi kalın zımpara alt cilayı da bozacaktır bu sebeple zımpara tercihiniz ince olsun, biraz uğraştırır fakat temiz bir sonuç ortaya çıkar.Ne teknikle nede restorasyonla uzaktan yakından alakası olmayanlar rastgele kazıma zımparalama işlemi yapıyorlar. Sistire kullanmasını bilmeyen ustalarımız hala mevcuttur. Sistire ve zımpara işleri ustalık ister. Ahşabı temizlerken çelik sistire parmaklarınızı yakar. Düşünün eski ustalar ağaca zarar gelmesin diye o sistireyi o kadar muhteşem bileylerdi ki günümüzde neşterle dahi yapılmayacak ince tabaklar halinde eski kirler alınırdı. Sistireyi bilmek dahi bir sanattır,Ciladan önce aslında sistire  yapmak iyidir. Çünkü ağacın üzerindeki tabakayı almak ağacın zeminini dümdüz ve pürüzsüz hale getirir Bu işlem ağacın damarlarını birbirilerine tam olarak orijinal dokusuna döndürecektir. İllaki her ahşabın boyasını sökeceksiniz diye bir kaide yoktur. Eğer ki zeminde çizik yoksa ve boyası hala kaliteli duruyorsa siz sadece sıfır zımpara ile pisliklerini ufak tefek çiziklerini düzelttikten sonra macunlayarak da üzerindeki bu boyayı astar olarak kullanabilirsiniz. Yalnız bu usul normal ev eşyaları için kullanılabilir. Antik eserlerde durum daha farklıdır. Ben bazen oymalı klasik koltuk takımlarında direk boya üzerine sıfır zımpara ve macun işlemlerinden sonra direk varaklama işine başlamışımdır. Yalnız bu husus da dikkat edilecek nokta oymalarda bulunan eski boya kalın ise oymaları belirgin hale getirmek için üzerindeki boyaları temizleyip öyle varak çalışmak icap edebilir.Sistire yapamadınız diyelim önemli değil, kalın zımpara ile iyice yüzeyi temizleyin. Sonrasında ince zımpara ile tekrar temizleyin. Nemli bezle silin burada amaç  zımparanın bıraktığı kılcal tozları zeminden almaktır.Sonrası tekrar zımpara ve bir anda ağacın nasıl değiştiğine şaşıracaksınız hatta cila dahi yapmak istemeyebilirsiniz.Burada artık cila işlemini yağ kullanmadan zemine ince olarak sürün, fırça ile sürmeyin dokulara zarar verebilirsiniz. Cilayı pamuklu bezle uygulayınOymalı bölümleri boya sökücü ile yıkayın, sonrasında ispirto ile iyice silin, kuruduktan sonra ıslak bezlerle temizleyin, burada amaç eski yağ ve boyayı almaktır Zımpara ile temizleyip cila yapılacak hale getirin. Tüm zemini hazırladıktan ve zımpara bitince Gomalak seçiminde kaliteli gomalak seçin. Açık renk ince gomalak kullanmayın. Koyu renk olan topak topak gomalak tercih edin, elinizle ezip ispirtoya eklersiniz. Evde Mobilyalarınızı her türlü boyayabilirsiniz, Mobilyalarınızı olmadık görünümlere sokabilirsinizBu işleme başlarken kafanızın içindeki detayı şekillendirin netleştirin ve kafanızın içindeki olana benzer bir şey bulmadığınızı göreceksiniz bunun adı tasarımdır. Yani kendi uygulamanızdır, sitelere baktıkça kafanız karışır siz sadece yapmak istediğiniz objeye karar verin, resimleyin.Her yeri zımparaladıktan sonra yağlayın gomalak cilayı fazla kalın olmadan bölüm bölüm yapın ki sizi fazla büyük bir işlem gibi görünüp yıldırmasın. Koyu renk dolabınıza ise yağ vurmayın ayak bölümlerinde normal gomalak olarak çalışın Çünkü yağ vurduğunuzda ahşabın daha da kararma riski olabilir. Boya vurmadan önce son kontrolü cila bezine gomalak koyup sadece bir kaç mobilyaya cila geçin, hatlar veya kalmış macun hatalarını görürsünüz. Linoksin macunla hemen uygulayın ve zımparalayın, çok kaliteli bir zemin üzerinde boyama işleminizi keyifle yaparsınızCilayı 3 farklı yöntemle de yapabilirsiniz. İlk yapacağınız gomalak ki beyaz gomalak en uygun olanıdır Gomalak işleminde yağlamanıza gerek yoktur. Bunun tekniği bellidir,  gomalak çalıştıktan sonra yani belli bir gomalak ağaca çalıştıktan sonra zımpara yapın. Sonrasında gomalak işlemine başlamadan önce parmaklarınızı cila yağına batırın ve zemine damlacılar halinde atın fazla olmasın. Cilaya bu şekilde devam edin bu işlemde hem ağaç, yağ ve alkolle daha incelecektir hem de ahşap kararmayacaktır tam tersine ağacın tüm dokusu ortaya çıkacaktır.Bunu ters işlemde yapanlar var yani ağacı yağlayıp çalışanlar ahşabı bilmeyenlerin yaptığı katliamdır. Her ağaca yağ sürülmez. Maalesef bunu anlamayanların sayıları da inanılmaz sayıdadır..Diğer çalışma şekli bu sefer selülozik çalışmadır, elle de çalışabilirsiniz makine de püskürtme tarzı tabanca vernikte atılabilir. Fazla yapay görünürse de alt zemin için bu metot uygulanabilir. Mat verniklerle de vernik yapabilirsiniz. Yemek masaları içinde iyi bir dayanıklılık sunar sudan etkilenmez akrilik vernikler idealdir. Son katı ise gomalak yaparak tam bir tarihi detay verilir.Bu tür cilanın ömrü ortalama 20 senedir, kolay kolay bozulmaz.Piyasalarda cila yağı denilen ince astar yağı satılır. Yağı kullanmakta bazen riskli olabilir. Çünkü cila yağı uygulayacağınız ağaç çeşidi önemlidir. Yinede cila yağını fazla bol sürmeyinizCila Yağı kullanmada amaç işin gerçeği masif ahşaplarda özellikle kullanılır. Ağacın yıkanıp temizlenip zımparalandıktan sonra ince bir kat yağ sürülür. Fakat bu her ahşap için geçerli değildir. Normal cilada ise son kat cilada anlattığım şekilde damlacıklar halinde uygulanıp bezin hem daha rahat kayması hem de alt zemindeki cilaya renk amaçlı uygulanır.Cila yağını ocakta bir kapta ısıtın, sonra fırça ile görünmeyen bir bölgede küçük bir bölüme uygulayın, bu anında ahşabın orijinal rengini verecektir ve ahşap üzerinde güneş sebebiyle solmuş bölgelerde hemen orijinal dokusuna kavuşacaktır.Detaya olarak, fırça ile sürün yaklaşık 30 saniye sonra temiz bir bezle vurduğunuz yağlı bölgeyi silin, bunun sebebi ahşabın yağı tamamen emmesine engel olmaktır, bu işlem oldukça güzel sonuçlar verir.Size basit tarifle cilalamayı tarif edeyim.1 Metre cila bezi, Cila pamuğu.
 2. Zımpara 220-380-500 Tavsiyem sıfır zımparayı sünger yani bez zımparalarla yapın daha kolay ve daha temiz sonuç alırsınız, 3M gibi markalar iyidir ve zımparalar kaliteli olduğu için uzun seneler kullanırsınız çünkü yıkanabilir özelliğe sahiptir.
İlk katlarda Gomalağı fazla inceltmeyin kalın olsun, pamuklu bezle cilayı elle uygulayın (eldiven takmayı unutmayın).Cilayı uygulamak biraz sabır ister, cilada püf noktası cilayı sürdüğünüz yeri sakın üst üste cila uygulamayın kurumasına izin verin, elle uygularken zaten mobilyayı komple cilada ilk sürdüğünüz yere gelene kadar cila çoktan kurumuş olacaktır.Cila tam kuruyunca mutlaka ama mutlaka zımpara yapın, zımpara gomalak cilanın en etkin kalite göstergesidirAğaç yani masif ağaç yada mobilyayı sakın ölü obje olarak görmeyin devamlı çalışan bir hayat kaynağına sahiptir yani mobilyaların bugüne kadar gelmesindeki sebep damarlarındaki kalan öz su bu dayanıklılığı verir, ve zımpara bu dokuları yeniden canlandırır. Aceleci olmayın alışana kadar sizi yıldırıcı bir detay görünebilir. Alıştıktan sonra ise uygulaması inanılmaz kolay ve hızlı bir sistemdir el cilası. Kaliteli cila yağı derseniz satın aldığınız yer anlar veya ince gomalak cila yağı.Renk kullanmayacaksanız cilanızı kullanmadığınız bir kaba koyup bezle çalışmanızı yapın. Gerçi yeni deneyim olacağı için cilayı fırça ile de sürebilirsiniz. Unutmayın çok bol sürüp cilanın akmasına izin vermeyin. Gomalak cila yapmak keyiflidir bu keyfin tadını çıkarın derim. Gomalak cila ile ağacın tüm damar detayları inanılmaz canlı ve net görürsünüz ancak tecrübe gerekir. Cilayı tüm mobilyaya sürdüğünüzden eminseniz kurumasını bekleyin, kullanacağınız zımpara ilk kat için 220 numara siyah zımpara yeterli fakat sakın ama sakın zımparayı bastırmayın, hafifçe tüm yüzeyleri zımpara yapın.(Bez zımpara detayı aşağıda verdim) Zımpara işleminden sonra bezle yani temiz kuru bezle tozları silin. Temel cila işlemine başlayabilirsiniz burada tavsiyem bezi cilaya daldırın sonra sıkın, ve bezin üzerine 5-6 dama cila yağı farklı noktalara ekleyin (bez büyüklüğü avucunuzun içine tam sığacak dolgunlukta olsun), cilamızı artık tüm yüzeye aynı sistemle uygulamaya devam edin ama yağ eklemeyin yağ işlemi şimdilik bitti. Sadece cilayı ahşapta temiz bir tabaka olduğunu görünce bırakın. Yine aynı sistem kurumaya bırakın.Bu sefer zımparamızı sıfıra yakın alın, 380 veya 400 numara ile güzelce zımparalayın ve pürüz bırakmayın. Temiz bezle silin. Yukarda aynı yöntemi kullanarak cilaya devam edin, tatlı kehribar sarısı ton artık ortaya çıkmaya başlar cilaya devam edin. Cila için artık farklı bir beze geçmeniz gerekli ince pamuklu bez Amerikan bezi de denir, bu sefer bezin içine cila yani dolgu pamuğu ekleyin, bunun sebebi pamuk cilayı daha düzgün beze yayar ve cila uygulaması hassaslaşacağından, cila sürümü de daha keyifli ve kaygan olacaktır. Kurusun sonrasında sıfıra yakın zımpara ve temizlik.Asıl işlem artık başlar, cilamızı bu sefer çok daha dikkatli kullanıyoruz. Bezi iyice cilaya daldırın ve sıkın, bize burada gerekli olan cilamızın can damarı ispirto ile çalışacağız yani bezimizdeki cilayı ispirto ekleyerek bitireceğiz. İspirto miktarı beze 3-5 damla yeterlidir. Bez kurdukça ispirto ekleyin, Cila gittikçe daha da parlak ve inanılmaz güzel bir görüntü oluşturacaktır. Bu işlem en sonunda yapılacak detaydır. Cila tamamen kemikleşsin diye mobilya en az 24 saat beklemelidir Tam kuruyan mobilyamızı tam sıfır numara ile zımparalayın ve temizleyin. İşlem aynı cilamızı beze yediriyoruz iyice sıkıyoruz ispirto ile inceleterek cilaya devam ediyoruz fakat en önemli detay Yağı kullanmadığınız bir tabağa dökün, parmak uçlarınızı yağa sokun ve mobilya üzerine silkeleyerek damlacıklar oluşması yeterlidir.  Bu işlem final demektir. Pamukla cila çalışması da yapmak mümkündür.Bundan sonrası her cilada mobilya çok net ve parlak bir görüntü elde edersiniz. Göreceksiniz ki cila ile kirli bez cila bitiminde yıkanmış gibi tertemiz hale gelecektir. Buda sizin ustalığınızın göstergesi olacaktır.Bez için tavsiyem hiç mağaza gezmeyin. Pamuk içinde geçerlidir. Sokak aralarında koltuk döşemecileri olur, eski ustalara rica edin koltukların altından çıkan Amerikan astar bezleri vardır, bir nevi %100 pamuk tülbent diyebiliriz. Yalnız sentetik olmamasına dikkat edin. Pamuk içinde rica edin eski koltuklarda pamuk kullanılırdı rahatlıkla bulabilirsiniz. Hatta eskilerin pamuk şilteleri veya yorganları var ise ya da yorgan malzemesi satan yerlerde de bu malzemelerden bulabilirsiniz. Bez için nalbur gezmeyin bunun yerine koltuk döşeme malzemesi satan yerler bulun oradan hem pamuk hem de Amerikan astar bezinizi inanılmaz ucuza alırsınız.Amerikan bezini alın, avucunuzu dolduracak miktarda bezi kesin ikiye katlayın altı düz olacak şekilde cilaya hazır hale getirin, merak etmeyin anlatması zor uygulamada refleksleriniz size yön gösterecektir.  Pamuğu iki kat bezin içine koyun, sebebi pamuk ile kullanımda Amerikan bezinden minimal lifler çıkabilir iki kat bunu engellemek amaçlıdır. Büyük bir litrelik  şişe veya aldığınız tekel ispirto kapaklı cam şişeyi kullanabilirsiniz, tavsiyem mutlaka tekel ispirto kullanın, ispirto diye mavi renkte yağ karışımı satıyorlar maalesef. Saf ispirto bulabilirsiniz.Kapağı kapamadan önce bir naylon şişe ağzına koyun ve kapağı öyle kapatın alkol uçmasını önler. İspirto miktarı büyük bir kiloluk şişenin tamamına kadarını gomalağı ezip şişeye doldurun, yavaş yavaş ispirto ekleyin, 2 cm ispirto cilanın üzerinde olsun, bu dolgu gomalak olacaktır Renk konusunda sakın korkunuz olmasın, Bu renk detayları gomalak çalışmanız çok daha keyifli hale gelecektir.Gomalak yani cilamızın içine istediğimiz renk toprak boyamızı atalım ve karıştıralım. Hatta biraz ateşte ısıtın sakın kaynamasın, bunun sebebi boyanın ve Gomalak içindeki alkolün tam birleşmesidir, sonrasında bir çorap ile gomalağı temiz bir kaba süzerek aktarın.Bundan sonra bezimize renkli gomalak koyup bu şekilde cilaya devam edelim. Şunu göreceksiniz renkle çalışmak çok daha keyifli ve rötuşla uğraşıp asap bozucu renk tutmama problemini de ortadan kaldırmış oluruz.Sonrasında cilamızı kalın çalıştıktan sonra, kurusun yine zemini elinizle yoklayın, pürüz var ise tekrar zımpara yapın fakat zımpara ince olsun. Zımpara üzerine cila yapın. Renkli zeminleri yağ ile zımparalayın bu işlemde hem cila çizilmez hem de cila ezilir yani zımpara sonrası şunu göreceksiniz inanılmaz düzgün bir yüzey olacaktır. Sonrasında temiz bezle  zımparaladığınız yerleri silin ve cilanıza devam edin bu işlemden sonraki cilada dikkat etmeniz gereken nokta, cilayı sürün bez kurudukça cila değil 3-5 damla sadece ispirto beze ekleyin ve bu şekilde cila işleminize devam edin. Her bez kuruduğunda 3-5 damla ispirto sonuç muhteşem olacaktır. İnanılmaz parlak bir yüzey ve inanılmaz temiz bir zemin elde edersiniz. Bu cilada yine en etkili detay renkli alanın inanılmazın ötesinde tüm detayları ile ortaya çıkması, ahşap ve rengin tam mükemmel sunumu olur.Gomalak cilanın maalesef suya karşı direnci yoktur. Cila birde yağlı bırakılmışsa çok çabuk lekeler bırakabilir veya alkol oranı yağla karışık ispirto sanılan kimyasallar ile daha da çabuk deforme olur. Zeminde gomalak var ise bunu su ile teması olmasın derseniz, en basit işlem sentetik vernik ve ciladır. Gomalak alt zeminde hiç bozulmadan kalır, sentetik cila gomalak üzerinde aynı parlaklıkta ama %100 suyu engelleyecektir..Gomalak cila ve su uyumlu değillerdir, aslında gomalak cilanın farklı kalitede türleri var,. Türkiye’de ucuza satılan açık renk taş gomalaklar bulanabilmektedir. Bulabilirseniz koyu kehribar rengi katmanlı gomalak kullanın. Beyaz gomalak türü de bulunmaktadır. Bu türü saf alkolle eritip Osmanlı sedef mobilyalarda veya Pelesenk, Tik, Maun özel desenli kaplamalarda da kullanılabilmektedir. Sebebi bu tür mobilyalar ortalama 300 sene civarında olurlar ve kullanılan kaplama türü dahi farklıdır. Buna papel kaplama deriz 1 mm üzerinde kalınlığı olan masif ağaçlar mobilya yüzeyine kaplama olarak o dönemlerinde uygulanırdı. Bu Mobilyaları katleden cahilleri maalesef ki Türkiye’de bolca görülebilmektedir. Eline camı alıp bu sanat eserlerini katleden sözüm ona üstündeki cilayı çıkaran cahillerin sayısı sandığınızın çok ötesinde fazladır. Bunlara Mobilya teslim edip usta cila yap demek mobilyanızı çöpe atmakla aynı şeydir. Bu tür eğlenceli gravürlerle dolu dolaplar yapabilirsiniz, bunların teknik uygulaması kolaydır ve Avrupa’da ortalama 500 Euro’ların üzerinde her zaman alıcıları vardır, Antika özel mobilyalar yaratmak daima sizin elinizdedir.
Kurs boyama atölyelerinde aslında Sanatsal bir gelişim verilmiyor İnsanlar, atölyeler boya satmayı hedefliyorlar maalesef. Oysaki Kurslarda öğrencilerin çalışmalarına bakın tamamen birbirinin aynısı standart boyamalardır. Bu kurslarda her şey abartılır, her şey o kadar basittir ama elbette ki haklı olarak para kazanmak için her şeyi tersten gösterirler bazen
Boyanın ”B” sini bilmeyen şimdi Kurs öğretmeniyim diye geziyor, asla abartmıyorum bunlara hazır malzemeler vermeyin hiçbir şey yapamayacak sıfır bilgiye sahipler, bu kadarda net yazıyorum. Yakın zaman içinde bir bayan kardeşim sanat atölyesine gitmiş bir boya sökücü önererek koltuk takımını kazıtmışlar. Yanlış bilgiler vererek boyatmışlar, vernikletmişler. Bana ulaştığında ağlamaklı haline çok üzüldüm. Elleri kolları neredeyse parçalanmış hali içler acısıydı. Uzaktan yardımla kendisine yardım ettim. Ve istediği şekilde boyatıp varaklatıp verniklettim. Hatta bana sözde 15 senelik bir ustanın orada altın varaklı klasik mobilyayı berbat bir vernikle mahvettiğini söylemişti. Benden öğrendiği bilgilerle yaptığı takımı gösterdiğinde afallayıp baktığını söylemişti. Neden bu duruma düşerler anlamıyorum. Bilmiyorsan hava atmanın ne gereği var. Giden emeğe mi yanarsınız, çarçur olan milli servete mi yanarsınız. Bu malzemelerin hepsi yurt dışından ithal edilmektedir yazık değil mi?
Kurslarda işin gerçeği öğretilen sadece yüzeysel işlerdir. Restorasyon ve boya işlemleri gerçekte farklıdır, sizlerde biliyorsunuz kurslarda tepsi ve boya satarlar. O malzemeleri alın boyayın derler. Kursu bitiren İnsan ise gerçek bir işte sudan çıkmış balığa döner, oysaki temel bilgiler full programlarla ve gerçek tulumlar giydirilip öğretilse şuan bir çok İnsan kendi iş yerini açıp para kazanıyor olurlardı. Binlerce lira veren İnsanlara tepsi boyatmayı kurs sanıyorlar maalesef. Sakın moralinizi bozmayın, işten korkmayın bozulursa da umursamayın eliniz alışması önemlidir, hatalar size beraberinde tecrübe ve el maharetinizde fazlası ile geliştirecektir.
Mobilyalara merakınız var ise, öğrenmeniz kolaydır, her mobilya bir kimlik taşır ve döneminin net çizgilerini yansıtırlar, dönem bilgilerini içeren kataloglar size net bilgileri verecektir ve çokta keyiflidir, ve inanılmaz avantajlı konuma gelirsiniz, Antikacıyım diyenlerin %98 Mobilyaların tam stillerini bilmezler,
Ahşap bir tutkudur. Ahşabın dokusu ruhunuzun derinliklerinde o dönemlerde yaşanmışlıklarını yaşamanızı sağlayacaktır. Gomalak cila ahşabın ayrılmaz ruh ikizidir. Gomalak cila ustanın damarlarında dolaşan kanı gibidir.
Umarım gomalak cila ile ilgili bu paylaşımlarım sizlere bir yön verecektir….
Bir sonra ki yazı dizimde sizlerle tekrar görüşmek ümidiyle saygılar…
IŞIL TUANA         -      M.KEMAL BEKTAŞMelike varakçılık

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal