Restorasyon Forum

Görsel Sanatlar => Geleneksel El Sanatları => Üye Çalışmaları - Paylaşımları => Konuyu başlatan: M.Kemal Bektaş - 06 Haziran 2016, 23:17:02

Başlık: Hayal Dünyanız ve Sanatsal Faaliyetlerin İnsan Bedenine olan olumlu Yönleri,
Gönderen: M.Kemal Bektaş - 06 Haziran 2016, 23:17:02
SANATSAL FAALİYETLER VE HAYAL DÜNYASININ İNSAN BEDENİNDEKİ ETKİLERİ

Sevgili dostlar, bu gün size çok farklı bir konuyu taşımak istiyorum.  Aslında bu konunun kendi yaptığım sanatsal faaliyet ile ilişkisi de var.
Zaman zaman sizlerden gelen sorulara cevap vermekteyim. Soruları derleyip yine kendi sitemden ve diğer Web sitelerinden de sizlere bilgi vermekteyim. Tüm sorduğunuz sorular beni bu konuyu yazmaya itti. Ne denli size anlatmakta başarılı olacağım zaman gösterecektir. Eğer ki bu yazdığım bu konu ile sizlere bir ufuk açabilmişsem kendimi çok bahtiyar hissedeceğim.
Bir Sevgili büyüğümüz sanatın duayeni Gökhan Ustamız şöyle derdi:
“Sanatla uğraşmak terapidir, el alıştıkça da inanılmaz şekilde rahatlatıcı bir çalışma sürecine girersiniz.”
Evet bu söz ve sizden gelen tüm sorular üzerine uzun bir araştırma sonucunda derlediğim bilgiler ve faaliyet yürüttüğüm yıllardır  dekorasyon ve antik restorasyon çalışmaları bilgilerim ışığında şimdi konuyu açalım:
Konu ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda gördüm ki; uzmanlar sanatsal faaliyetlerle uğraşan başarılı çocukların beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebildiğini belirtmekteler.
Her insanın belli bir beyin kapasitesi vardır. Bunu genetiği belirler. Fakat bu kapasitenin etkin kullanılması için yapılacak birçok şey vardır. Örneğin; bir arabanın göstergesi 180 kilometreyi gösteriyorsa 200 kilometre hız yapmak mümkün değildir. Fakat iyi bir araba; bakım ve dikkatli kullanımla son hıza çıkabilir. Sanatsal faaliyetlerin beyinin gelişmesinde katkısı vardır.

BEYNİN İKİ LOBUN YARARI VE SANATSAL FAALİYETİN ETKİLERİ
Beynin sağ lobu duygular ve hayallerin etkisindedir. Beynin sol lobu ise gerçekçiliğe önem verir. Beyninin sadece sol lobu gelişen ve bu lobu iyi kullanan insanların, üretken düşünebilmeleri için sağ beynini de geliştirmeleri gerekir. Çünkü insanın üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sol beyni gelişmiş kişi, sağ beynini de geliştirirse beynin kapasitesi artar. Beyinde öğrenmenin sonu yoktur.
BEDENİ DİNLENMESİ GEREĞİ YETERLİ UYUMAYAN KİŞİ ZOR ÖĞRENİRTV İZLEMEK TEMBELLEŞTİRİR:
Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir. Televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır. BULMACA ÇÖZMEK İYİDİR! Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.
SANATSAL FAALİYETİ ANLATMAK YETMEZ, GÖRÜNUYGULAYIN HER AN YAŞAYIN!
Okunan bilgilerin uygulamaya geçirilmesi ve görsel olarak görülmesi okullardaki deneyler sonucunda daha iyi anlaşılır. RESİM SAĞ LOBU GELİŞTİRİR Öğrencilikte ve çalışma hayatının içinde resim, müzik veya el işleriyle uğraşmak sağ lobu geliştirir. UYKU BEYNİ GÜÇLENDİRİR Bol bol spor yapmak, yeterli uyumak, beslenmeye özen göstermek ve özellikle spor beynin dinç ve güçlü kalmasını sağlar. Olumsuz düşünceleri yok ederek beynin daha kolay öğrenmesini sağlar. SUYUN YARARINI ES GEÇMEYİN!Su, vücudun diğer organları kadar beyin için de çok önemlidir. Özellikle orta ve ileri yaşta eksik su alımı, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır, şuur bulanıklığı ve unutkanlığa neden olur. Bu durumdan etkilenmemek için günde 1.5 litre su içilmelidir. Beyin genelde yemek suyunu tercih ettiğini normal suyun çok azını kullandığını uzmanlar önemle dikkat çekmekteler.

İYİ BİR EĞİTİM BEYİNİ GELİŞTİRMEKTEDİR.
Beyin gelişimini etki eden faaliyetler nelerdir ona bakalım:
1)Kitap okumak en faydalı beyin geliştirme yöntemidir. Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir.Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar sağ tarafta hayal edilir.Bunun için televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır.
2)Sık sık bulmaca çözme beyin için yapılacak en iyi egzersizdir.
3)Okunan bilgilerin uygulanmaya geçirilmesi ve görsel olarak görülmesi okullardaki deneyler sonucunda dersler daha iyi anlaşılır.
4)Öğrencilikte ve çalışma hayatı içinde resim,müzik veya el işi gibi sağ tarafı geliştirecek hobiler edinme.
5)Bol bol spor yapmak,yeterli uyumak ve beslenmeye özen göstermek özellikle spor beynin dinç ve güçlü kalmasını sağlar,olumsuz düşünceleri yok ederek beynin daha kolay öğrenmesini sağlar.
BEYNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Özellikle günümüzde büyük metropol şehirlerde yaşamak hiçbir etken olmasa da tek başına stres kaynağıdır. Trafik,hava kirliliği,çalışma şartlarının ağırlığı,zamanla yarışma…gibi etkenler beyni ve sinir sistemini olumsuz etkiler.Aşırı stres beraberinde uykusuzluk,sinir,insanlara tahammülsüzlük durumlarını da beraberinde getirir.Aşırı stres altında kalan beyin yıpranır.Fonksiyonları bozulmaya başlar ve hükmetme kabiliyeti zayıflar.Örneğin;günlerce uykusuz kalan kişinin hafızası ve düşünce yeteneği zayıflar,vücut direnci düşer bu gibi durumlarda hekim yardımı almak gerekir.
Sinir ve stres sinir sistemini normal işleyen biyokimyasal mekanizmasını bozar. Bazen geri dönüşümsüz tahribat bile yapabilir. Ağır ruhi travmaya maruz kalınca yaşanan şok buna bir örnektir. Olumsuz olayların etkisi ile beyinde salgılanan maddeler vücuttaki diğer hormonları da aktive eder.
Buna bağlı olarak dolaşım hızlanır, kalp ritmi artar. Kişi yerinde duramaz, geçici olarak beyin fonksiyonları zayıfladığı için kişinin bedenine hükmetme kabiliyeti azalır bu yüzden saldırganlık, eşya kırma, bilinçsiz bir şekilde karşı tarafa zarar verme görülebilir.
Sinir ve strese sebep olabilecek olaylarla karşılaşıldığı zaman şunları yapmak gerekir.
1-Bulunan ortamdan uzaklaşmak gerekir
2-Özellikle orta yaş grubunda görülen şeker ve tansiyon hastalığı gibi etkenler sinir stresin oluşmasına zemin oluşturur. Sinir ve streste tansiyon ve şekerin yükselmesine neden olur ve beyinde geri dönüşümü mümkün olmayan veya sakatlıkla sonuçlanan hasarlar(yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması vs.) meydana getirir.
3-Temiz havaya çıkmak ve derin nefes alıp vermek ve düşünceyi başka tarafa çevirmek gerekir.
4-Kontrol altına alınamayan duygular sonucunda beyin işleyişi bozulup diğer sistemlere de zarar vereceği için bir doktor tedavisine başlamakta fayda vardır.
Hayat aynı rutininde devam ediyor ve sıkılıyorsanız, yaşamı farklılaştırmanız ve beyninizi alışkanlıklarını bırakmaya zorlamanız gerekiyor. Bu size hem zihinsel zindelik hem de rahatlamayla birlikte mutluluk getirecektir. İşte hayatı farklılaştırmak da ancak sanatsal faaliyetlerle olmaktadır. Sanatsal faaliyetler vücuda bir terapidir.
Dİğer taraftan bana yöneltilen sorulanlardan enteresan olanı ben sol elimi kullanıyorum, bu sanatı yapmakta mahsuru var mıdır? Sorusudur.
Solakların yetenek ve zihinsel anlamda üstün meziyetlere sahip olduğu artık herkes tarafından bilinmekte ve kabul görmektedir. Çünkü sağ eli kullanan insanlar, sadece beynin sağ tarafını kontrol edebilmekte, solaklar ise beynin her iki kısmında da hakimiyet kurabilmektedirler.
Solaklar ellerini daha işlevli kullanabilmeleri adına yeteneklerini geliştirir ve bu sayede sanatsal ve spor aktivitelerinde daha başarılı olurlar. Sol elini kullanmak neden sanatsal faaliyetlerinizi menfi yönde etkilesin ki !.
Sanat, insanlık tarihinin her döneminde var olan bir olgudur. Sanat en genel anlamıyla, yaratıcılığın ve hayal gücünün ifadesi olarak tanımlanır. Başka bir tanımla sanat, insandaki estetik yanın irdelenmesi, algılanması, duyumsanması, sorgulanması ve insanla nesne arasındaki güzele varma çabasıdır. Güzellikler sanatla yaratılır. Yaşamı yüceltmek, daha anlamlı kılmak sanatla olanaklıdır. Sanat, insana yaşamının her kesiminde güç ve zevk verir
İnsanın en önemli özelliği düşünen toplumsal bir varlık olmasıdır. Düşüncesini açıklamadığı ve eyleme dönüştürmediği sürece, diğer insanlar bundan yararlanamaz. Bunu açıklamanın ve uygulamanın en önemli yollarından biri sanattır. Sanat, kişi ile insanlar arasında bir köprü kurulmasını sağlar. Böylece sanat sayesinde insanlar arasında düşünce, duygu ve bilgi alış verişi sağlanır ve bir iletişim içine girilir. Sanat, hayal gücünün yarattığı renkler, çizgiler, sesler ve hareketlerle her şeyi kendi içinde gördüğü şekle dönüştürür. İnsana hitap ederek estetik duygulara hizmet etmiş olur. Ortaya atılan sanat eserleri (heykel, resim, tiyatro, sinema, şiir, roman, müzik vs.) bireyin kendi hislerinin ne olduğunu öğrenmesini sağlar. İnsanları kötü duygulardan kurtararak onlarda iyi duyguların oluşmasını sağlar. Yaşadığı şehrin ve ulusun insanlarına kişilik ve yaşama bilinci vererek birbirlerini anlamalarına katkıda bulunur.
SANAT GENEL OLARAK ÜÇ GURUBA AYRILMAKTADIR:.
SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal