Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Milyarlık resimler onun elinden geçiyor  (Okunma sayısı 9567 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Milyarlık resimler onun elinden geçiyor
« : 31 Ekim 2011, 12:36:07 »
Milyarlık resimler onun elinden geçiyor

Türker Metingül, 15 yıldan bu yana resim restore ediyor. Kadıköy'deki atölyesini bir buçuk yıl önce Bodrum'a taşıyan sanatçı, "Türk ressamlarından çoğunun resmi bana geldi. Elimin değmediği eser kalmadı. İmza fark etmiyor, sonuçta hepsi bakım istiyor." diyor.



Kalamış'taki Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun evinde bugünlerde sanatsal bir telaş var. Birkaç gün sonra yani 4 Kasım'da, İş Sanat Kibele Galerisi'nde sanatçının ressam eşi Eren Eyüboğlu'nun sergisi açılacak ve hanımefendinin 1927-1988 arasında yaptığı resimler sergilenecek. Yaklaşık 160 eser yer alacak sergide. Ama onca resmi bir anda koleksiyon arasından seç, bakıma, restorasyona ihtiyacı varsa tespit et, emin ellere teslim edip temizlet, sonra paketle, galeriye transferini gerçekleştir... Bayağı zor ve debdebeli bir iş. Büyük bir özen ve dikkat gerektiriyor. Tuvallerin yırtılmaması, neme, suya maruz kalmaması şart. Ne de olsa Türk resmine dair önemli çalışmalar, maddi ve manevi değerleri yüksek.

Torun Rahmi Eyüboğlu, babaannesinin resimleriyle yakından ilgili. Birkaç gün önce müze gibi olan evlerini ziyarete gittiğimizde aile koleksiyonunu tek tek elden o geçiriyordu. Evin alt katındaki depoya girip çıkıyor, hazırlanmış ve paketlenmiş resimleri getirip götürüyordu. Bu arada mavi önlüklü bir adam depoda, resimlere sessiz sedasız pamuk dokunuşu yapıyordu. Elindeki çubuğun ucuna beyaz pamuğu sarmış ve sergiye gidecek son 12 resme odaklanmıştı. İşini akşama kadar bitirmesi lazım. Masasının üzerinde 1950-60'lı yıllara ait üç adet peyzaj, natürmort ve figüratif resim var. Diğerleri, turşu kavanozlarının, yeşil tahta bavulların, kurutulmuş su kabaklarının olduğu depoda sırasını bekliyor.



Türker Metingül (47), 15 yıldan bu yana resim restorasyonu yapan bir ressam. Sanat camiasında ve Kadıköy'de onu tanımayan neredeyse yok. Bugüne kadar elinden, resmi geçmeyen ressam kalmamış. Türk Resim Tarihi kitabını açın, baştan isimleri okumaya başlayın: İlk sıralardan Adnan Çoker'i, ortadan İbrahim Çallı'yı, sona doğru Nuri İyem'i, en sondan da Zonaro'yu seçin. Hepsinden pek çok eser restore etmiş. Resimleri ve ressamların fırça darbelerini artık o kadar iyi tanıyor ki, karşısına sahte bir tuval geldiğinde onu fark etmesi an meselesi.

Bir buçuk yıl önce Bodrum'a taşınan ve orada bir atölye açan Metingül, İstanbul'a ya büyük sergi organizasyonları olursa ya koleksiyonerlerin daveti ya da müzayede şirketleri, galeriler ihtiyaç duyduğunda geliyor. Taşınması riskli eserler olduğunda evlere kadar gidiyor.


"Restoratör kültürel miras konusunda hassas olmalı"

Metingül, bugüne kadar Eyüboğlu koleksiyonundan, çoğu Eren Hanım'a ait olmak üzere yaklaşık 250 eserin restorasyon ve bakımını yapmış. 6 ayda atölyesine hep onun eserleri gelmiş. Anlatırken insanı bir korku sarıyor. İşi güzel ama biraz da tehlikeli. Elinde çoğu zaman milyarlarca dolarlık resimler var. Çelik gibi bir koruma gücünün olması lazım. Bugüne kadar hırsızlık, kaza, bela gibi sarsıcı durumlarla karşılaşmamasını büyük bir nimet olarak değerlendiriyor.



Ülkemizde resim restore eden kişi sayısı bir elin beş parmağı kadar az. Hevesle işe başlayanlar bir süre sonra vazgeçiyor. Türker Metingül, restoratörlük üzerine herhangi bir kurumsal eğitim almamış. Araştırma, öğrenme ve kaynaklara ulaşma niyetini hep salih tutmuş. Tamamen merakı ve el becerisiyle kendini geliştirmiş.

Restorasyon alanındaki eğitim meselesi onun da altını çizdiği bir konu. Ülkemizde sadece resim alanında değil, tarihi binalar, tekstil ürünleri, mobilyalar vs. gibi yüzyılların izini taşıyan eserlerin restorasyonunu yapacak uzman sayısı yeterli değil. Metingül, Avrupa ülkelerinde özellikle de İtalya'da olduğu gibi restorasyon işini Türkiye'de de kurumsallaştırmak için bazı çabaların başladığını ama yarım kaldığını söylüyor. Resim tarihi konusunda 100-150 yıllık bir geçmişe sahibiz, ama 600 yıllık tarihi bir miras söz konusu. Metingül, kültürel miras kavramı konusunda hassasiyet kazanamış restoratörler yetiştirmek ve bu işi ciddiye almak konusunda geç kaldığımızı anlatırken ne kadar da haklı!

Zaman

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal