Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım  (Okunma sayısı 16964 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

civlez57
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 4
arkadaşlar merhaba restorasyon şantiyesinde çalışan bir şantiye şefi neler yapar hakediş ne demek ?bunları bilen biri beni aydınlatırsa cok mutlu olurum şimdiden tesekkurler

JeoPardy

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 356
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #1 : 23 Mart 2009, 17:16:48 »
Çogumuz biliriz ki üniversitelerimizde insaat mühendisligi bölümü ders müfredatlarında hep teorik oalrak konular anlatılır ve pratik kısımlar yazları stajlarla giderilmeye calısılır. Fakat bu stajlar ne oranda yapılır veya bu stajer ögrencilere ne kadar dogru bilgiler ogretilir bu denetlenmez.Genel olarak bu stajerleri girdikleri yerlerde ayak islerine kullanılır.hamallık isleri yaptırılır.dolayısıyla cok az bi faydası olur.bu egitim sistemimizin yanlıslıgı onları ileride bir santiyeye girdiklerinde sanki hic bilmedigi bir seyle karsı karsıya bırakır ve üretim kalitesi düser.Hic bisey bilmeyen mühendis ya bunu saklayıp biliyomus nuarası yapacak ve hatalara goz yumacaktır yada santıye kalfası -ustası ne derse onu dogru olarak gorecek ve yanlıs bilgiler ogrenecek onların hatalarını bılemeyecektır.
İste benim bu kısımda anlatacaklarım bu arkadaslar icin olacaktır. Santiyedeki problemler nelerdir neyapılır,imalatlar nasıl denetlenir,her isi yapım ve denetlemenin puf noktaları,resmi dairelerle ilgili yazısmalar ve uymanız gereken kurallar,santiye yonetimi gibi konularda kendi deneyimler ve bilgilerim dogrultusunda yardımcı olmaya calısacagım.
İhaleyi alınmıs ve yeni bir santiye kuruyorsunuz.Siz bir mühendis olarak bu insaatın santiye sefligi gorevine getirildiniz. Bu size hic tahmin edemiyeceginiz kadar büyük sorumluluklar yükleyecektir.Tabi bu anlattıklarım cok buyuk firmalar disında gepsi icin gecerlidir.Cünkü BU firmaların kurmus oldugu santiyeler de santiye masrafını azaltmak icin cogu seyi mecburen kısmak zorundasınızdır. Bu birim fiyatlar ve bu kırımla isin icinden cıkmanız imkansızdır.örnegın bu santiyelerın hic birinde makına ve elektrık muhendisi yoktur. cunku bunların gorevi isin kesfine oranla cok azdır ve burda sureklı bu elemanları barındıramazsınız.Oysa ihale taahhutnamesınde onları sureklı santıyede bulunduracagınız yazmaktadır. Birde bakacaksınız ki santiyenin santiye sefi dısımda daha bır cok gorev sizi bekliyor bunlar: satın almacı, ekip kuran, kalfa, hakedis hazırlayan ve dairede bunun incelemesini takip eden, daire lie iliskileri ve yazısmaları takip eden, hatta muhasebecisi bile siz olmussunuz . Ama korkmayın tum bunları aynı anda yapabilirsiniz bosuna insaat muhendisi olmadınız ya .ben size tum bu asamarda ne yapabileceginizi anlatacagım . sizin yapmanız gereken bunlardan faydalan mak ve kendi insiyatifinizi de kullanarak karsılasacagınız problemlerde ve zorluklarda bunları en iyi yoldan cozumlemektir.
!........Artık santiyemize gecebiliriz........!
Artık santiye sefisiniz. İşin sözlesmesi yapılmıs geri kalan sizin göreviniz. Şantiyenin oldugu sehre gittiniz.İlk isiniz isveren idare ile tanısmak olmalı,kontrol mühendisleriyle tanısmalısınız.Bir eser meydana grtireceksiniz ve bunu en iyi sekilde yapmanız ne kadar uyumlu calıstıgınıza ne kadar iyi anlasa bildiginize baglıdır.Bundan dolayı her adımı birlikte koordine etmeniz gerekir. Resmi islerde proje dısında yapacagınız degisikleri ancak dairenin izin ve onayı ile yapabilirsiniz.
--PROJELER--İdareye isin projelerinin tarafınıza verilmesini isteyen bir dilekce yazın. Dikkat! Bundan sonra yapacagınuız tüm yazısmalar en az iki nusha olmalıdır ki bir nushayı onaylanmıs sekliyle kendi dosyanıza takabilin.
--YER TESLİM TUTANAGI--İsin yer tesliminin ytarafımnıza yapılmasını istediginiz bir dilek ce yazın.İdare size yer teslimini yapmaları icinyetkili memurlarını gorevlendirecektir,bunlarla is yerine gidin ve arsanın yerini teslim alın. Kadastrodan gelecek gorevlilere arsanın koselerini isaretletin ve bu köse noktalarını insaatın sonuna kadar saklayabileceginiz röper taslarına baglayın.Daha sonra karsılıklı "Yer teslim Tutanagı" üdzenleyeceksiniz ve imzalayacaksınız. Bu tutanak sizin resmi sure baslangıcınız sayılacaktır.Eger yer teslimi sırasında hava bozuk ,sel, fırtına gibi gibi calısmaya müsait degilse yer teslimini almayın veya bu durumu tutanakta belli edin. Bu durum zamanı az olan islerde sizi zor duruma sokar. yer teslimini aldıgınız icin calısılmayan dönemde bile olsanız sizin süreniz baslamıstır cunku yer teslımını almak demek her sey calısmaya musaıt demektır.Ve calısamasanızda sure uzatımını alamazsınız.Diger turlu süre uzatım hakkına sahipsinizdir.
--SURE UZATIMI-- Yer tesliminin gec yapılması isin sayıstayca onayının gec yapılması,yer teslimini aldınız fakat projeler gec verildi,%30 kesif artısı,afetler,savas gibi olagan dısı durumlar, odenek yetersizligi gibi durumlarda sure uzatımı alma hakkınız vardır. fakat bunların cogu icin bu hakkınızın dogdugu anda 10 gun icinde daireye bu durumu dilekce ile bildirip hakınızı istemelisiniz yoksa sonradan boyle bir hak talep edemezsiniz.Goruyorsunuz ya her seyin bası dilekce ne yaparsanız yapın mutlaka dilekce ile bunu resmilestirmeniz gerekiyor.En ufak bir sorununuz dahi olsa bunu agız yoluyla degilde resmi olarak dilekce ile yapın eger basınız agrımasın istiyosanız tabiki.
--İŞ PROGRAMLARI--İs programları malzeme ve imalat is programı olarak ikiye ayrılır.İsin kesfi ve yıllara gore odenek durumuna gore bu isin suresine bu odenek mıktarını belli imalat sırasına dikkat ederek dagıtma islemine imalat is programı diyoz. İmalat is programına uyarak burda kı malazemelerden ihzarat yapabileceklerimizi dagıtmayada ihzarat isprogramı diyoruz.Bu programlara uyarak imalat ve ihzarat yapabiliriz eger geri kalırsak dairenin bizi uyararak ceza ile birlikte isi fesh etme hakkı dahi vardır. Bir dilekce eki ile birlikte daireye verin. Bu programları en kısa zamanda vermelıyız kı suresını asarsak cezası vardır.Müteahhide sözlesmesinde belirtilen zorunlu neden lerle süre uzatımı verilmesi veya yasal olarak kesif artısı olması veya yılı ıcınde ıs programında ongorulen ıse yetecek kadar odenegın ayrılmaması hallerınde,uzatılan sureye gore yıllık odenek dılımlerınde ve is programında degısıklık yapılarak onaylanır. İs pogramları hakkında daha detaylı bilgi almak icin "is programı" bolümüne bakabilirsiniz.
--TAAHHUTNAMELER--İsin sözlesmesi sırasında taahhut ettiginiz belgeleri cezalı duruma düsmek istemiyorsanız belli bir süre icinde vermek zorundasınız.Yapı racları taahhutnamesi, teknık personel taahhütnamesi gibi belgelerdir. Bir dilekce eki ile birlikte daireye verin.Genellikle 15 gunluk bır sure verilir.
--VAZİYET PLANI--Araziye ait tesviye egrili plan alındıktan sonra imar durumunda verilen azami yükseklik, yoldan ve komsu parselden uzaklık ile.zemin durumu, yol ve kanalizasyon kotları mimari ve fonksiyonal estetik ve ekonomi bakımından mevcut arazi kotlarına göre temel altı, bodrum ve zemin kotları ile bahce tesviye kotları tespit edilir ve binanın en uygun ve ekonomik yatay ve düsüy yerlestirme durumuna göre vaziyet planı yapılır. Vaziyet planı bina maliyet ve güzelliğine cok tesir eder.Vaziyet planında alınacak en kesitlerde itibari kotlara göre temel altı, bahce, tretuvar ve yol kotları ile bina döseme kotları gösterilir.Vaziyet planlarını ilgili resmi daire cizer ve bir dilekce ile onlardan istenilir.
--SANTİYE BİNALARI KURULUMU--Şantiyenin her tturlu barınma,ihtiyac, yatma, yönetim gibi ihtiyaclarını karsılamak icin santiye binaları kurmalısınız.bu binaların buyuklugu santiyenin buyuklugune gore ayarlanabilir.Genal olarak prefabrik bina kullanıldıgı gibi cadırlarda kullanılmaktadır.Fakat ben ekonomi,rahatlık, ve kullanım acısından prefabrik binaları öneririm.Santiyeyi bir fabrika olarak düsünün ve bu fabrikada üretim yapacaksınız.Bina üğüreteceksiniz.Burda en iyi verimi almak icinde Ordacalısacak insanlara en iyi kosulları saglamanız gerekir.SAntiye sefi ofisini Mumkun oldugu kadar tum santiyeyi kontrol edebileceginiz bir yere koyun. tum imalat ve hareketler gözünüzün önünde olmalı ki her an santiyede ne oluyor ne bitiyor takip edebilin. Bu size inanılmaz kolaylıklar saglar. Ayrıca kendi ofisinizi mümkün oldugu kadar diger binalardan uzak kısma koyun. Bu tür prefabrik binalarda ses yalıtımı cok zayıftır. Bir odadan konusulan diger odadan duyulur. Elbetteki sizde özel konusmalarınızın duyulmasını istemezsiniz. Bundan dolayı mümkün oldugu kadar uzaga koymalısınız.
--SANTİYE SUYU BAGLATILMASI--Santiyeler icin su baglatma işi belediyelere yaptırılır. 1'er nusha proje ve vaziyet planı ve ekte dilekceyle santiye suyunun baglanması icin belediyeye müraacat edilir. Yeterli kalınlıkta ve miktarda su borusu, saat, musluk, vana ve diger lazım olabilecek montaj malzemeleri alınır. Bundan sonrasını bir tesisat ustası ve belediyenin tesisat iscileri ortaklasa halleder. Sizin tesisat ustanız santiye dagıtımını yapar. Dikkat etmeniz gereken su saatini dıs etkenlere karsı korumaktır bunun icinde bir betonarme kutu yapar ve icine yalıtımıyla birlikte koyarsanız hem dondan hemde diger etkanlerden korumus olursunuz.
--SANTİYE ELEKTRİGİ BAGLATILMASI--Santiye elektrik baglama islerine santiyenin baglı oldugu elektrik kurumu bakar. Yine bir dilekce ve ekinde 1'er nusha proje ve vaziyet planı ile muracaat edilir.daha önceden santiyenin elektrik ihtiyacını karsılayabilecek guc ve büyüklükte yaptırdıgınız ana elektrik panosuna elektrik kurumundan yetkili birisi baglantıyı yapar.burdan sonra santiye ici dagıtımını siz kendi elektrik elamanlarınıza yaptırırsınız.Bir miktar elktrik harcı odemek zorundasınız ve bunu kendi cebinizden verirsiniz. İdare bunu karsılamaz.
--SANTİYE TELEFONU BAGLATILMASI--Santiyenin bulundugu yerin baglı oldugu telofon kurumuna dilekce ve ekinde 1'er nusha proje ve vaziyet planı ile müraacat edilir. Daha sonra telofon kurumu santiyenize telofon baglayacaktır.
--İNSAAT RUHSATI ALINMASI--İnşaat ruhsatı alımı isin devamı ile birlikte alınır. İdare ve şantiye şefi ortak hareket ederek alırlar.İki tarafında görevidir. İnsaat Ruhsatı ilgili belediyeler tarafından verilmekte olup Dilekçe ve ekinde 1'er nüsha projeler ve vaziyet planıyla birlikte müracaat edilir. Gerekli islemler bundan sonra takip edilir. Ruhsat harçlarını sizin ödemeniz gerekiyor fakat harç makbuzlarıyla birlikte ilk hak edişte bu harcı alabilirsiniz.
--İŞCİ SİGORTA İSLEMLERİ--Müteahhit calıstırdıgı iscilerin sigorta ile iliskilerini düzenlemek zorunlulugundadır.bir hizmet akdine dayanarak bir veya bir kac isveren tarafın dan calıstırılanlar, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununa gore "sigortalı" sayılırlar ve bu kanunda belirtilen yardımlardan yararlanırlar.Bu sigortalıların calıstıkları yere "isyeri" denir. Sigortalıları calıstıran gercek veya tüzel kisilere "isveren" denir.Bir is yerinde calıstırılanlar ise alınmaları ile sigortalı olurlat
1-İsyerlerinin tescili:İs yerlerinde sigortalı calıstıran Veya boyle ıs yerını devır alan veya İsyeri kendisine intikal eden is veren örnegi kurumca hazırlanan 3 nusha "is yeri bildirgesini" sigortalı calıstırmaya basladıgı tarihten itibaren en gec 1 ay icerisinde isyerinin baglı oldugu kurum subesine alındı belgesi karsılıgında verir veya posta ile gonderir.Aynı isverenin birden fazla is yeri kurmasi hhalinde her isyeri icicn ayrı ayrı bildirge düzenlenir.Böylece bildirilen her is yerine bir sicil numarasi verilir ve bu isverene teblig edilir.İsyerinin devri, kapatılması gibi durumlarda en gec bir ay icerisinde ilgili kurum subesine bir yazı ile bildirilir.
2-sigortalıların tescili:İsveren calıstırdıgı sigortalıları örnegi kumca hazırlanacak bildirgelerle en gec bir ay icerisinde kuruma bildirmelidir.bu ise giris bildirgeleri:a)ilk defa sigortaya tabi olacaklar icin ücer nüsha doldurulur, hepsi kuruma yollanır.sigortalıya verilecek sicil numaraları bu bildirgelere islenerek bir nushası isverene verilir.b)Daha önce sigorta sicil numarası alınmıs kisilere ikiser suret doldurulur.Bir nushası kuruma gonderilir,diger nushası isverende kalır.Sigortanın verecegi sicil kartına bu sicil numaraları islenir.
Bir santiye sefine düsen gorev bu santiyeye aldıgı her isci icin gerekli olan nufus cuzdanı ornegi, sigorta kartı fotokopisi ve yeteri kadar resim almak ve bunları merkez buroya gondermektir.Ayrıca sigorta birim bordraları isyerin de tum iscilerin gorebilecegi bir yere asılmalıdır.
--MALZEME OCAKLARI TESPİTİ VE KROKİLERİ--İhzarat ve tasımaya baslamadan once malzeme nakledecegi fabrika ocak ve depo yerlerini idareye bildirecek, bunun uzerine kontrol muhendisligi nakliyeye tabi malzeme ocaklarını uygun vasıflara sahip olması sartı ile mukayese hesapları yaparak en uygun olanını sececektır.Daha sonra bu husustaki görüsünü muteahhide yazılı olarak bildirecektir.Buna göre nakliye analizleri yapılarak, nakliye birim fiyatları tespit edilir.Gösterilen ocaklarda ihzarat malzemesi herhangi bir sebeple vaktinde temin edilemezse, ocak veya depo yerlerinin degistirilmesi hususunda müteahhitlikce vaktinde müraacat edilmeli, yazılı izinden sonra ihzarata gecilmelidir.
Malzeme ocaklarının tespitinden sonra bunların krokileri cizilmelidir.BUkrokilerde tasınacak malzemelerin tumu aynı sayfada gosterilmelidir ve ise uzaklıkları ile malzeme ocaklarının adı ve malzeme birim agırlıkları olmalıdır. Bu krokiler bize ilerde hakedislerimizde yardımcı olacaktır.Bu krokiler daha sonra kontrol orgutuyle karsılıklı olarak onaylanır.Ornek bir kroki assagıda gosterilmistir.
Yapı ile ilgili genel ve on bilgileri ögrendik, santiyemizi kurduk, artık her türlü alt yapıyı hazırladıgımıza gore insaatımızı yapmaya, imalatlara baslıyalım
 
 
 

JeoPardy

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 356
  • Cinsiyet: Bay

TANIMI: Müteahhidin veya Taşeronun; uhdesindeki sözleşmeye göre inşatta gerçekleştirdiği imalat ve belirli
ihzarat karşılığı tahakkuk eden alacağıdır ve sözleşme tasarısının 9 ve 11 nci, eksiltme şartnamesinin 11 nci,
Bayındırlık İşleri Genel Şartnamesinin 39 ncu, Bayındırlık İşleri Kontrol Yönetmeliğinin 14.17 ve Genel Teknik
Şartnamesin Genel hükümleri (1) maddeleri esaslarına göre tanzim edilir.
HAZIRLANMASI:
1. Sözleşme ve eklerinde aksine bir hüküm yoksa, yer tesliminden itibaren ayda bir tanzim edilir.
2. Müteahhidin talebi üzerine müteahhit veya vekili hazır olduğu halde o güne kadar vücuda getirilen
imalat, projesine göre ölçülerek miktarlar bulunur, ataşmana geçirilmiş imalat da ataşman defterinden
aynen alınır.
3. Birim Fiyat Cetvelinde ve sözleşmesinde ihzarat verileceği açıklanmış malzemeler ile, ihzarat verilecek
yarı mamul tesisat malzemeleri, usulüne göre ölçülerek, tartılarak ihzarat miktarları bulunur.
4. İmalat ve İhzarat için bulunan bu miktarlara göre hakedişe esas olacak yeşil defter tanzim edilir.
5. Yeşil defterdeki imalat miktarları ile Birim Fiyatlar çarpılarak hakedişe geçirilir.
6. Sözleşme ve Genel Teknik Şartnamede belirtilen taşıma ve yükleme-boşaltma verilecek malzemeler
için Genel Teknik Şartnamesindeki genel hükümler madde (1) e göre taşıma, yükleme-boşaltma
bedelleri de hesap edilerek hakedişe dahil edilir.
7. Sözleşme gereği yapılan işlere fiyat farkı verilecek malzemeler için Münferit Malzeme Fiyat Farkları
hesaplanarak hakediş bünyesine aktarılır.
8. İmalat, ihzarat ve taşımalar için hakedişte bulunan toplam, eksiltme indirime tabi tutulur.
9. Bu toplamdan sözleşmeye göre Kesin teminat kesintisi, idareye olan avans ve saire gibi borçları ile
kanuni vergileri çıkarılmak suretiyle müteahhide ödenecek tutar bulunur ve müteahhit veya yetkili
vekili ile kontrol teşkilatı tarafından imza edilmek suretiyle hakediş düzenlenir.
ÖDENMESİ :
Tanzim edilen hak ediş, ilgililer tarafından kontrol edilerek, gerekli düzeltmeler yapılıp İta Amiri tarafından
onandıktan sonra tahakuka bağlanarak ödeme işlemi gerçekleştirilir.
KİMLER KULLANIR :
1. Genel Bütçeye Dahil Daireler
2. Katma Bütçeli İdareler
3. Özel İdareler
4. Belediyeler
5. Müteahhitler
6. İnşaat, Makina ve Elektrik Mühendisleri
7. Mimarlar
HAKEDİŞ TANIMLAR:
İŞ: Bir anlaşma ile yapılacak bütün yapım veya hizmetler.
POZ (İŞ KALEMİ): Teknik, özel ve yapım şartları ile birim fiyat tarifleri bulunan ve anlaşmalarında bedeli
gösterilen veya sonradan yeni fiyatı yapılan İş Birimleri.
RAYİÇ: Bayındırlık Bakanlığınca her yıl ait olduğu yıl içinde geçerli olan ve yayınlanan, idarelerin işlerinde
ve ihalelerinde uymak zorunda oldukları malzeme, işçilik, makine fiyatları, katsayı ve baz fiyatlarıdır. (Örneğin
Elle Yapılacak Kazı için Kullanılacak İşçilik Ücretini Belirler.)
ANALİZ: Bir Birim Fiyatın Hesabına esas, içerisinde bulunan rayiç miktarlarını ve tutarlarını gösterir fiyat
tablosudur.
ANLAŞMA YILI: Anlaşmanın kapsadığı işin keşfinin hazırlandığı ve dolayısıyla anlaşmanın imzalandığı yıl.
(Yıl sonunda yapılan ihalelerde anlaşma yeni yılda imzalansa dahi keşfin hazırlandığı yılın birim fiyatları
anlaşma yılıdır.)
ANLAŞMA YILI BİRİM FİYATLARI: Anlaşma yılı cinsinden birim fiyat tutarı.
UYGULAMA YILI : İşlerin gerçekleştirildiği yıl.
(1999 yılında anlaşması imzalanmış iş için, 1999 yılı bitene kadar yapılan işler anlaşma yılında yapılmıştır. 2000
yılında yapılan işler ise Uygulama Yılında yapılmıştır.)
UYGULAMA YILI BİRİM FİYATI : Uygulama yılına ait bedel.
FİYAT FARKI : Uygulama yılı içinde yapılan iş kalemlerinin tutarlarının anlaşma yılı tutarlarına göre
farkıdır. Bu tutar anlaşma fiyatlarına ek olarak ödenir.
Örnek:
Anlaşma Yılı : 1998 Uygulama Yılı : 2000
Fiyat Farkı : [ Uyg.Yılı İş Miktarı x 2000 Birim Fiyatı]-[ Uyg.Yılı İş Miktarı x 1998 Birim Fiyatı]
MALZEME FİYAT FARKI : Birim Fiyatlara esas rayiçler 1 Ocak itibariyle tespit edilir. Yıl içerisinde İş’te
kullanılan her türlü malzeme için meydana gelen artma ve eksilme miktarları birim fiyatlara ek olarak uygulanır.
İşçilik 'i kapsamaz.
Örnek: Motorin 1 Ocak tarihinde 400.000 TL
1 Haziran'da 450.000 TL (Gelen 50.000 TL) her iş kalemine
giren motorin miktarı tespit edilerek malzeme fiyat farkı bulunur.
İHZARAT: İşte kullanılacak bir malzemenin idarenin onayıyla önceden alınıp, stoklanması işlemidir. (Örnek:
Bina için gerekli 150 ton demir önceden alınarak hakedişe demir ihzaratı olarak girer. İmalat Yapıldıkça
ihzarattaki (Stoktaki ) miktar azaltılır.)
KEŞİF: İhale Aşamasından Önce İdare tarafından yaptırılması düşünülen işin baştan sona bitirilmesi için, tespiti
yapılan iş miktarlarının ve tutarlarının keşfin hazırlandığı yılın fiyatlarıyla toplamıdır.
II.KEŞİF: İşin ihaleye çıkılan keşif miktarlarıyla bitirilemeyeceği tespit edilirse, idarenin onayıyla işin bitmesi
için gerekli miktarlar KEŞİF'e eklenir. Yeni Keşfin toplamı II.Keşif Olarak anılır. Keşif artışı birden çok kere
yapılabilir. Ancak Yeni Keşfin Toplamı daima II.Keşif olarak anılır.
KEŞİF BEDELİ: İşin tamamı veya bir bölümü için hesaplanan tutarının, keşfin yapıldığı yılın fiyatlarıyla
anılmasıdır.
ANLAŞMA BEDELİ: İhale alınırken idareye taahhüt edilen tenzilat düştükten sonraki işin net tutarıdır.
Anlaşma Bedeli = Keşif x (1-Tenzilat)
%15 tenzilat için Anlaşma Bedeli = Keşif x (1-0,15) = Keşif x 0,85 'dir
HAKEDİŞİN BÖLÜMLERİ:
METRAJ: İhale kapsamında işin yapılan bir bölümü işin iş kalemlerine (pozlara) ayrılmış olarak miktarlarının
hesaplandığı cetveldir.
YEŞİL DEFTER: Bir iş başladığında, yapılan işlerin miktarları bir defterde tutulur. Her hakediş döneminde
hazırlanan metrajlar bu deftere eklenir. Hakedişe girecek olan imalat miktarlarının verildiği bölümdür. Bu
bölüme değerler, Hakediş ve Demir Metrajları ile Attaşman defterinden gelebileceği gibi kullanıcı tarafından
direkt olarakta girilebilir. Kümülatif yeşil defter mantığı kullanılacaksa yeşildefter aktarma işlemleri kullanılarak
yeni yeşil defterin eski değerleri toplam olarak taşıması sağlanmalıdır. İlgili işte kullanılan bir malzemenin
toplam imalat miktarı istenilirse yerleri belirlenerek detaylandırılabilir.
Poza önceki hakedişten devreden ve bu hakedişe giren miktarlar yazılır ve toplanır. Toplam rakam hakedişe esas
miktardır.
Örnek: POZ NO: 16.002/1 İdarece istenen dozda demirsiz beton hazırlanması m³
AZI ÇOĞU
Önceki Hakedişten ............... 50 m³
Bu Hakediş döneminde giren.... 25 m³ 75 m³
İÇ SAYFALAR : Hakedişin parasal hesabının pozlara göre yapıldığı sayfadır. İç Sayfalara geçmeden Hakedişin
para alış tarzını kısaca tekrar etmek gerekir.
İç sayfalar hesap düzeni İç Sayfalar, işin başından o güne kadar yapılan işlerin Toplam Miktarı ve Sözleşme Yılı
fiyatlarıyla tutarını (A) ile Uygulama Yılı Fiyat Farkı Tutarını (G) verir.
Diğer Değerler önceki yıllardan toplam olarak alınır.(B+C+D+E+F)
HAKEDİŞ UYGULAMASINA ÖRNEK:
- Sözleşmede aksi bir ifade yoksa Hakediş ayda bir kez yapılır.
- O ay yapılacak hakedişe girecek işlerin metrajı hazırlanır.
- Farklı işlere ait poz ve miktarlar Metraj icmali ile birleştirilir.
İÇ SAYFAYA KADAR GELEN YOPLAM MİKTARLAR AŞAĞIDAKİ ŞEKİLDE PARAYA ÇEVRİLİR.
Sözleşme Fiyatlarıyla İşin Toplam Tutarı. 1.525.000.-TL
Uygulama Yılı Fiyat Farkı Tutarı............. 2.300.000.-TL
BİR ÖNCEKİ ÖDENEK DİLİMİ MİKTARI: HER YIL SONUNDA TÜM İMALATLAR YIL SONU TESBİT
TUTANAĞIYLA KAYDA GEÇİRİLİR. BU MİKTARLAR BU SÜTUNA YAZILIR.
HAKEDİŞ LİNKLERİ

Yardımcı CAD Programları
• E-Plan
• IntelliCAD Mimari Çizim programı
YARDIMCI BİLGİLER
Yeşil Defter (Son gerçekleşen İmalatlar)
Ünite İşlemleri: Yeşil Defter, Metraj gibi bölümlerde bir inşaatın blok, Kademe etap olarak ayrılabilmesi
işlemine ünite adı verilmiştir. Buna göre her inşaatta istenilen sayıda ünite açılarak her bir bölümün ayrı ayrı,
Detay icmal Grupları ile değerlendirilmesi sağlanır. imalata giren pozlar inşaat, makina ve elektrik olarak kendi
gruplarında hakediş raporlarında yer alır. Bu gruplar her ünitede ayrı ayrı hesaplanır. İlgili işde kullanılan bir
malzemenin toplam imalat miktarı isteğe göre üniteleri belirlenerek detaylandırılabilir.
Hakediş Hazırlama: Ataşman ve metraj satırlarından girilip yeşil deftere aktarılan yada direkt olarak yeşil
deftere girilen imalat satırlarının; yazıcı yada ekran raporları alınmadan önce düzenlenmesi gerekir.
Ataşman Defteri Hakkında Genel Açıklamalar
1. İşyerinde mevcut veya sonradan gereksinime göre konulan veya konulacak röper ve mihver kazıları, işin
sonuna kadar değişmeyecek noktalarla saptayıp, kroki, tarif ve gerçek ve itibari kotları ile birlikte işbu ataşman
defterinde gösterilir
2. Yapının (uygulama proje ve planlarında) +- 0.00 itibari kotu ile gösterilen yerleri (yukarıda saptanan) röper
kotuna göre kotlandırılır.
3. İnşaatın yapımı sırasında, plankote yapılması, doğal zemin, temel tabanı, su düzeyi, kazı tesviye kotları gibi
kotlandırma işlemi ile ilgili tüm işlerin kotları, iş bu ataşman defterinde saptanan (Röper) kotlarına uyularak
saptanır.
4. Kontrol mühendisi, yukarıdaki esaslara uyulmadan yapılan kotlandırmaların sonuçlarından sorumlu tutulur.
5. Ataşman defterine geçirilecek ölçüler, bilgiler, kroki ve şekiller, defterin sol sahifesindeki milimetrik bölümlü
kısımda gösterilir. Şekil ve krokiler ölçekli olarak çizilerek ve teknik resim kurallarına uygun olarak
boyutlandırılır.
6. Defterin sahife numaraları basılı olduğundan hiçbir nedenle yaprak koparılmayacaktır. Yanlış yazılan yazı ve
hesaplar aynı renkli mürekkeple okunabilecek şekilde üzeri çizilip aynı renkli mürekkeple parafe edilecektir.
Tam sahifenin bozulması ise, köşeden köşeye aynı renkli mürekkeple çizilip geçersiz sayılmanın nedeni
yazılarak imza edilir.
7. Her ne sebeple olursa olsun, şekil, yazı ve rakamlarla hiçbir silinti veya kazıntı yapılmayacaktır. Düzeltilmesi
istenen yazı ve rakamlar, okunmasına zarar verilmeyecek şekilde tek çizgi ile çizilerek doğrusu yazılır ve o kısım
müteahhitle birlikte parafe edilir.
8. Ataşman defteri, müteahhitle birlikte imza edildikten sonra, tek taraflı olarak hiçbir şekilde düzeltme
yapılamaz. Herhangi bir yanlışlığın sonradan anlaşılması halinde bu düzeltme yine birlikte ve yukarıda
açıklandığı gibi yapılır.
9. Bütün şekillerle yazı ve hesaplar, önce yumuşak kurşun kalemle düzenlenip ve kontrolü yapıldıktan sonra
üzerinden mürekkeple geçilebilir.
Ataşman defteri, inşaatın gidişini takiben günü gününe düzenlenir. (Bu husus Bayındırlık İşleri Genel
Şartnamesinin 32. Maddesinde açıkça belirtilmiştir.)
Bitirilen işler, yapılan son röleve tarihinden itibaren en çok 10 gün içinde ve bitiş tarihleri de yazılarak ataşman
defterine geçirilir.
10. Müteahhit, taahhüdüne ilişkin olarak düzenlenen her türlü hesap cetvelleri, röleve ve ataşman defterlerini
imza etmek zorundadır.
Bu defteri imza etmekle de, içindekileri hesabın doğruluğunu ve başkaca hiçbir iddiada bulunmadığını kabul
etmiş olur.
Müteahhit, adı geçen hesap ve defterleri itirazı kayıtla imza ederse, imza ettiği tarihten itibaren Bayındırlık İşleri
Genel Şartnamesi gereğince on gün içinde açık ve belirgin itirazlarını yazı ile birlikte bildirmek zorundadır.
Müteahhit bu müddet içinde itirazlarını yazı ile bildirmediği takdirde itirazsız imza etmiş sayılır.
Müteahhit, adı geçen hesap ve defterleri imza etmekten kaçınırsa bu durum bir tutanakla saptanır ve Bayındırlık
İşleri Genel Şartnamesinin 32. Maddesine göre işlem yapılır
11. Röleve ve ataşman defterleri, değerli belge niteliğinde olup, kaybolmasından kontrol mühendisi sorumludur.
Herhangi bir nedenle kontrol mühendisi görevinden ayrılmak zorunda kaldığı takdirde veya işin sonunda işbu
defterleri idareye veya kontrol amirine tutanakla devir ve teslim etmekle yükümlüdür.
• Hakediş Bilgileri Modülü
• Malzeme Birim Fiyat Bilgileri
• Malzeme Fiyat Farkı Bilgileri
• Yeşil Defter Eki Bilgileri
• Yeşil Defter Bilgileri
• Hakediş Kapakları
• Yapılan İşler Tutanağı
• Yeşil Defter Eki
• Yeşil Defter
• Yapılan İşler Listesi
• Yapılan İşler İcmali
• Birim Fiyat Poz Listesi
• Katsayı Cetveli Listesi
• Malzeme Fiyat Farkları Listesi
• Yıl Sonu Tespit Tutanağı
• Pozlara Göre Yapılan İş Miktarları Listesi
• Taşeron Hakedişleri Listesi
• Taşeron Hakedişleri Kapak Sayfası
• Yazılım Uyarlama Modülü
• Kod Bilgileri
• İş Tanım Bilgileri
• İmalat/İhzarat Tanım Bilgileri
• Poz Tanım Bilgileri
• Güvenlik Modülü
ELEKTRİK PROJESİ
Elektrik uygulama projesi genel olarak 1/50 ölçeğinde, bazı özel durumlarda 1/100 ölçeğinde çizilmeli ve
aşağıdaki genel esaslara uyulmalıdır.
Proje Sunuş :
* Elektrik iç tesisat projeleri, 5 takım halinde, 200 x 250 mm ölçülerinde katlanarak düzenlenmesi.
* Başlıkta; Proje Müellifi, Mal Sahibi, binanın bulunduğu Belediye, il, ilçe, semt, mahalle, pafta, ada, parsel,
bağımsız bölüm sayısı, kat adedi, inşaat alanı, kurulu güç, çizim ölçeği, çizen, kontrol eden vs. bilgilerin tam ve
eksiksiz doldurulması.
* Kuruluşa sunulan projelerin, müellifi tarafından imzalanması ve kaşelenmesi.
Proje sırası :
* Başlık.
* Vaziyet Planı ve kat durumu.
* Kat aydınlatma ve kuvvet planları. ( En alt kattan, en üst kata kadar sırası ile )
* Tablo açılımları.
* Genel yükleme cetveli.
* Gerilim düşümü hesabı
* Akım kontrol hesabı.
* Varsa büyük mahaller, dükkânlar ve işyerleri ile ilgili aydınlatma hesapları.
* Kolon şeması.
* Kuvvetli akım işaret listesi.
* Zayıf akım planları. ( En alt kattan, en üst kata kadar sırası ile )
* Zayıf akım kolon şemaları.
* Zayıf akım işaret listesi.
* Varsa asansör, vinç, kompresör, paratoner tesisatı ile ilgili avan ve detay projelerin bulunması.
Teknik Çizim :
* Projede elektrik hatları düzgün, ayrıntılı, sade ve anlaşılır bir şekilde çizilmesi ve tüm mahal isimleri, teknik
değerler okunaklı, anlaşılır ve doğru olması.
Genel Madde :
* Projede, Bayındırlık ve iskan Bakanlığı Elektrik İç Tesisat Fenni Şartnamesi ve Yönetmeliklerine, EMO Proje
çizim standartlarına aynen uyulması.
Bir Elektrik HAKEDİŞ RAPORU
. Tesislerimizde yeni yapılan binalardaki elektrik enerjisinin projelerinin incelenmesi, hazırlanması ve
onaylanması,
. Keşif özetinin hazırlanması, hakedişlerin düzenlenmesi ve sonuçlandırılması,
. Geçici ve kesin kabul tutanaklarının tanzim edilmesi ve kabul işlemlerinin yapılması,
. Elektrik tesisatının kontrol edilmesi,ile ilgili konularda bilgi / becerilerini geliştirirler.
1- Geçici Kabul Tutanaklarının Düzenlenmesi
1.1. Yapılmadığı taktirde karşılarında bedel kesilecek noksan ve kusurlu işler,
1.2. Kesin hesapta dikkate alınacak hususlar.
1.3. Nefasetler.
2- Proje İncelenmesi ve Uygulaması
2.1. Mimari, betonarme ve makine tesisatı projelerine uygunluğunun kontrol edilmesi
2.2. İdarenin ihtiyaçlarına uygunluğunun kontrolu,
2.3. Keşfinde uygunluğunun kontrolu,
2.4. İlgili yönetmelik ve şartnamelerine uygunluğunun kontrolu.
3- Geçici Kabul İşlemleri
3.1. Onaylı projesine ilgili yönetmelik ve şartnamelerle uygunluğunun kontrolu,
3.2. Onaylı projesi dışında yapılan işler,
3.3. Eksik ve kusurlu imalatların tespiti,
3.4. Geçici kabul tutanağı noksan ve kusurlu işler listelerinin düzenlenmesi esasları,
4- Hakediş Düzenlenmesi, İncelenmesi, Sonuçlandırılması
4.1. İhzaratla ilgili dokümanların düzenlenmesi,
4.2. İmalatlarla ilgili dokümanların düzenlenmesi,
4.3. Ataşman, metraj ve yeşil defter düzenlenmesi,
4.4. Fiyat farkları için ek teminat hesaplanması,
4.5. Tespit hakediş yapılması.
5- Fiyat Farkı Uygulamaları
5.1. Kararname fiyat farkları,
5.2. Malzeme fiyat farkları,
6- Keşif Hazırlanması
6.1. Özel durumların araştırılması (asansör, soğutma vb.tesisat yapılıp, yapılmayacağı)
6.2. Enerji temini
7- Kompazasyon
7.1. Amaç ve önemi,
7.2. İhtiyaç belirleme esasları,
8- Topraklama ve Paratoner
9- Tartışma ve Genel Değerlendirme

MaviMoR

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 193
  • Cinsiyet: Bay
  • 3D Parça modellemeleriniz yapılır.
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #3 : 23 Mart 2009, 22:06:18 »
şeflere espirili bir bakış


adı üzerinde olup, bir şantiyeyi yöneten kişiye denir. bunlar genellikle (tercihen) inşaat mühendisi veya mimar olup, yapı imalatı olmasa da şantiye düzeneği içerisinde olan kimi yerlerde (örneğin taş ve kum ocakları veya madenlerde) jeoloji, maden, jeofizik veya petrol ve doğalgaz mühendislerinden olurlar.

şantiye şefinin asli görevi şantiye sahasının düzenlenmesi, malzemenin yerinde ve zamanında tedariki, iş ve işçi güvenliği hususlarının sağlanması, işlerin projeye, teknik şartnamelere ve iş programına uygun yürütülmesi, alt yüklenici kurumların organizasyonu gibi işlerdir. eğer ki şantiye şefinin altında başka mühendisler var ise bu işlerin bir kısmını onlara yaptırır ve işin kontrolünü yürütür.

şimdi kitabi tanımı bırakıp gerçeklere dönelim. türkiye'nin büyük şantiyeleri haricindeki bir çok şantiyede, özellikle şantiye şeflerinin tek başına mühendis olarak çalıştığı şantiyelerde görevleri şöyledir:

-sahayı organize etmek

-kalfayı azarlamak

-yaralanan işçiyi hastaneye taşımak, adli vaka tutanağı tutmaması için malum kişilere rüşvet vermek

-çıkmasını alamadığı için iş makinelerini bağlayan malum kişilere rüşvet vermek

-yapı ruhsatından dolayı şantiyeyi mühürleyen malum kişilere rüşvet vermek

-malzemeyi geç getiren malzemeciyi azarlamak, patronun borcundan dolayı getirmeyene de "abimsin" diyerek yağ çekmek, ödeme yapıldığı gün de "hani kum geliyordu? nerde?" diye eski artistik poza bürünmek

-işçilere baret ve emniyet kemeri vermek, kullanmayanı görünce azarlamak,

-ödemesini alamayan ekmekçi, yemekçi vs'yi "allah allah, patron para vermedi mi" derken sigara ve çay ikram edip "bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır" atasözüne istinaden idare etmek; eli boş göndermek


-patronun çapkınlıklarını yengeye çaktırmamak .

-patronun türlü ödemesini yapmak için istanbul'u karış karış gezmek; sonra da gün boyu bulunmadığı şantiyede olan bir aksilik için patrona rapor vermek, işittiği azara göz yummak .

-muhasebecinin olmadığı bir şantiyede muhasebeyi tutmak

-depo sorumlusunun olmadığı bir şantiyede depodan sorumlu olmak, ince eleyip sık dokuyan bir patron yüzünden bir çift eldivenin ve yarım torba çimentonun hesabını tutmak, eldiven isteyen işçiyi "ulan üç gün önce verdim bir çift, yedin mi ne yaptın" diye azarlamak, sonra da vicdana yenik düşüp "al bakayım" diye iki çift eldiven vermek

-şantiye dilini anadil gibi konuşmak...

böyle gider bu

görüldüğü gibi şantiye şeflerinin sorumlulukları geniştir ve yarısından çoğu parayla ilgilidir. bir şantiye şefi, şantiyeyi maksimum kârla kapatırsa başarılı sayılır. yoksa kolon yamukmuş, kiriş ipinde değilmiş... maalesef kimsenin umurunda değildir.

zordur şantiye şeflerinin işleri...

   
bir proje bürosuna girildiğinde, ortalıkta koca postallarıyla dangıl dungul yürüyen, mütemadiyen bağırarak konuşan, camları zangırdatıp bilgisayarları rezonansa sokan, yeni mezun mimar kızları korkutan, montu tuğla kırmızısı, harç grisi ve alçı beyazının uyumlu birlikteliğiyle bezenmiş birisi varsa, bilin ki o imalat detayı almak için büroya düşmüş bir şantiye şefidir. ayrıca bir kaç dakika beklenirse, işçilik ücretleri ya da akaryakıt fişleri konusunda muhasebe müdürüyle kavga ederken de izlenebilir kendisi.

   
# kimi şantiyelerde her alt yüklenicinin veya taşeron firmanın mühendisleri "şantiye şefi" olarak anılır. bundan dolayı, çok sayıda alt firmanın çalıştığı bir şantiyede o firma sayısı kadar şantiye şefi bulunur. ana firmada ise "şantiye şefi" değil de "kaba işler şefi", ince işler şefi", altyapı şefi" gibi abiler/ablalar bulunur ki bunlar proje müdüründen hemen sonra gelen aslan gibi insanlardır.

misal bu aralar bulunduğum yerde 20 civarı şantiye şefi var. elimi sallasam şefe çarpıyor. geçen şantiye kantinine gittim, ortaya "şefim" diye bağırdım, yaklaşık 10 kişi bana baktı (bu çalışmaya göre şantiye şeflerinin en az %50'si vaktini kantinde çay içerek geçirmektedir), ben de jest olsun diye çaycıya doğru gidip "şefim bana bi tripleks çay verir misin" dedim. çaycının keyfine diyecek yoktu.

eskiden bir şantiyede bu kadar şef olmazdı. şef dediğin graldı, aslandı, kaplandı. saltanat bitmiş de haberimiz yokmuş. üzücü.
Ey Oğul! Sabretmesini Bil, Vaktinden Önce Çiçek Açmaz...Şunuda Unutma! İnsanı Yaşat ki Devlet Yaşasın.(Şeyh Edebali)

nakkash

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 186
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #4 : 20 Haziran 2009, 20:42:54 »
sağlam cevap olmuş arkadaşın sorusuna.

mAveRan

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 104
  • Cinsiyet: Bay
  • Mimari Restoratör
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #5 : 31 Ağustos 2009, 18:56:33 »
Çok merak ettim bunu komple okuyan varmı : ))
Bence arkadaşlar bide anlaşılır derecede arkadaşa kısaca cvp verseydiniz daha isabetli olur diye acizane düşündüm :D
                                                                                                                                               Üslub-u beyan ayniyle insan..

a.can.y

  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 143
  • Cinsiyet: Bay
  • ReNoVaTiO
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #6 : 17 Eylül 2009, 22:49:40 »
aynısını bende düşündüm,bunu komple okuyan varmı aceba?

                cevap : evet var ben..bence okunmalı...(tabii meraklısına)

zuu83

  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 68
  • Cinsiyet: Bayan
Ynt: restorasyon şantiye şefliği hakkında yardım
« Yanıtla #7 : 29 Kasım 2009, 23:08:25 »
gayet açık bir anlatım olmuş doğrusu sormaya birşey bırakmamışsınız :D teşekkürler. bilgi kısmı tamam birde uygulamada sorunu çözebilirsek ne mutlu bize :D

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

rqazsdwc Gönderen: how to buy tadalafil
[Dün, 10:54:29]


hmukamur Gönderen: metformin generic
[Dün, 10:33:51]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]


Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[25 Nisan 2024, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal