Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: taş cephe temizliği  (Okunma sayısı 4869 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

masmas13
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 8
  • Cinsiyet: Bay
  • Ad Soyad: muhammed akın salğara
  • Meslek: restoratör
taş cephe temizliği
« : 29 Mayıs 2014, 19:56:14 »
Arkadaşlkar taş temizliği hakkında bilgisi olan bana yardımcı olabilir mi kağıt hamuru ve jel temizlemeyle detaylı bilgi gerekli yardımcı olursanız sevinirim...

nesimi

  • Restorasyon Forum
  • ****
  • İleti: 279
  • Cinsiyet: Bay
  • Nesimi KILIÇASLAN
  • Okul: ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ
Ynt: taş cephe temizliği
« Yanıtla #1 : 01 Haziran 2014, 14:17:28 »
Zaman ve tabiat koşulları başta olmak üzere binalarda, yapılarda ve eserlerde kullanılan cephe taşları kullanıcılarının dekorasyon ile ilgili talepleri doğrultusunda boyanması ile kirlenmektedir. Söz konusu cephelerin restorasyonları ve yenileme çalışmaları söz konusu olduğu zaman ise Nasıl ve ne şekilde temizlenecekleri gündeme gelmektedir .
Temizlikten kasıt yüzeyde biriken kirlerin temizlenmesi veya yüzeyde oluşmuş tozuma ve kofumaların arındırılarak ikinci bir işlem için hazırlanmasıdır.
Kumlama yönteminin kullanımını zorunlu kılan ise; Bazı kirlenmelerin kimyasallar ile veya yıkama usulüyle temizlenememesidir. Taş yüzeyler çok nadir olarak pürüzsüz ve düzgün bir yüzeye sahiptirler. Neredeyse tümünün yüzeyi mikron boyutunda da olsa çukurcuk ve tepeciklerden oluşmaktadır. Yıkanmak suretiyle temizlenebilen, Kağıt hamuru yöntemi gibi kimyasal temizlik uygulamalarının yapılabileceği taşları bir kenara bırakırsak, pürüzlü yüzeyler kazınamaz, zımparalanamaz.
Tas yüzeyleri her ne kadar düzgün görülse de gerçekte yüzey tam düz değildir. Zamanın etkisi de varsa yüzeyde deformasyon ve kofuma oluşması beklenebilir.
Birçok defasında kimyasallar ile temizleme çalışması başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Sebebi ise; Zaman ile defalarca farklı farklı kimyasal yapıdaki boyalarla boyanan yüzey, temizlenmek istendiğinde en üstteki boya katmanı kimyasal ile kabartılsa da yüzey pürüzlerinden dolayı % 100 temizlenemez.bu işlemde kullanılan kimyasal bir alt katmanda farklı yapıdaki boyada işe yaramaz. Zaten % 100 temizlenemeyen üst katmana birde yine tam temizlenemeyen ikinci ve diğer sıradaki katmanlar eklendiğinde işin içinden çıkılamaz bir hal ortaya çıkmaktadır.
 
CEPHE YÜZEY KİRLENMELERİ
 
1 – ATMOSFERE BAĞLI KİRLENME ; Gelişmiş ülkelerin tümünde, sanayileşmeyle beraber 19. yüzyılın son yarısında atmosfer kirliliği çok artmıştır. Atmosfere karışan kirletici maddelerin kökeni çok çeşitlidir. Hava kirliliğini oluşturan maddelerin başında, enerji kaynağı olarak kullanılan kömür, petrol gibi fosil yakıtlar gelir. Atmosfer kirliliği neticesinde yüzey kirlenmesi özellikle kentleşmenin olduğu yerlerde çok yoğun boyutlarda olabilir. Bunun başlıca nedenleri; evlerde kullanılan yakıtlar, çok sayıdaki motorlu taşıtın egzozundan çıkan gazlar ve sanayinin kentlerde yoğunlaşmasıdır. Büyük kentlerdeki bu kirletici kaynaklar kırsal kesimlerde de görülebilir. Bu tür kirlenme özellikle yapıların kuzey cephelerinde ve binaların caddeye bakan yüzeylerinde çok inatçı ve kalın bir tabaka olarak karşımıza çıkmaktadır.
 
2 – BİYOLOJİK KİRLENME ; Genellikle nemli kalan duvarlarda oluşan yosunlar, tozlarla dolan çukurcuklarda yetişen otsu örtü veya bitki yetişmesi sonucu oluşan istenmeyen biyolojik kirlenmelerdir. Taştaki kılcal çatlaklarda Büyüyen kökler yıkıcı sonuçlara sebep de olabilirler.
 
3 – KİMYASAL KİRLİLİK ; Neredeyse tamamının boya kullanmak suretiyle oluşturulan kirliliktir. Taş cephe ve yüzeyler masraftan kaçınıldığı için veya ortama uygun olsun diye zaman içerisinde defalarca boyanmaktadır.
 
 
Günümüzde Bilinen Taş Temizliği Yöntemleri Üç Sınıfta Karşımıza Çıkmaktadır;
 
 
CEPHE YÜZEY TEMİZLİK YÖNTEMLERİ
 
1 - Kimyasal cephe temizlik yöntemi
a ) Sıcak veya soğuk su ile basınçlı veya basınçsız yıkama yöntemi,
b ) Hafif kir çıkarıcı kimyasallar kullanılarak yapılan sulu yıkama yöntemi,
c ) Kağıt hamuruna emdirilmiş ab-57 veya muadili uygulaması ile temizlik yöntemi,
d ) Jel yöntemi ile yüzeye tatbik edilen ab-57 veya muadili uygulaması ile temizlik yöntemi,
 
2 - Kumlama yöntemi ile yüzey temizlik yöntemi
a ) Sanayi tipi kumlama yöntemi,
b ) Hassas kumlama yöntemi,
c ) Mikro hassas kumlama yöntemi,
 
3 - Lazer şoku ile yüzey temizliği,
Şu anda Amerika ve kanada da yapılan testler kabul aşamasındadır ve güvenliği onaylanmamıştır. Temizliği yapan cihaz henüz satılmamaktadır..
 
Tas yüzeylerde temizlik uygulaması, en güvenli ve esere, yapıya zarar vermeyecek yöntemlerle yapılmalıdır. Unutulmaması gereken husus, bu yapı ve eserlerin bizden sonraki nesillere de en iyi durumda aktarılması gerekliliği ve zorunluluğudur. Temizlik çalışmalarına başlanılmadan önce bilinmesi gereken konular vardır, Bunlar; cepheyi oluşturan taşların türü, Bu taşların o anki sağlamlık ve deformasyon durumu, kirlenmenin türü ve niteliği’ dir. Bu faktörler bize temizlik yöntemini ve şeklini zorunlu kılar.
 
ÜLKEMİZDE TARİHİ ESER VE YAPILAR’DA KULLANILAN TAŞLAR ;
 
Eski eserlerde taşıma kolaylığı düşünüldüğünden yöresel malzemelerin kullanılması tercih edilmiştir.Taş öğelerde de yakın çevredeki ocaklardan çıkarılan taşlar, Taşıma zorluğu, ulaşım problemi v.b. sebeplerle malzemenin seçiminde hatalı seçimlere, bazen yapıya hiç de uygun olmayan taşların kullanılmasına yol açmıştır. İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere eski yapı ve eserlerde en yaygın kullanılan taşları sıralarsak;
 
1 – MARMARA MERMERİ
2 – KÜFEKİ
3 - TÜF ( KİREÇ ) TAŞLARI
4 - GRANİT
3 - KANDIRA TAŞI
3 - LİMRA
4 - ANTALYA ( KIBRIS )TAŞI
5 - EGE SARIMSAK TAŞI
6 - TUĞLA YÜZEYLER
7 - HORASAN HARÇ VE SIVALARI
 
 
YÖNTEM SEÇİMİ
 
 
(Tarihi Yapı ve Eserlerde yapılacak Cephe Temizliğinde temizlik yönteminin belirlenmesi.)
Tarihi Yapı ve Eserlerde yapılacak Cephe Temizliğinde temizlik yönteminin belirlenmesi aşaması çok önemlidir. Burada Taşın cinsi, Taşın sağlamlık durumu , Üzerindeki Oyma ve işlemeler göz önüne alındığında Sadece temizleyecek miyiz veya bir başka işleme mi hazırlayacağız şeklinde en doğru seçime ulaşırız.
TAŞIN VEYA DUVARIN CİNSİ ; Örneklerle anlatmam gerekirse, özellikle tarihi yapılarda kullanılan taşlardan Marmara mermeri, Granit gibi taşlar en sağlam yapıdaki ve yüzyıllara meydan okuyabilen taşlardır. Yüzeyler düzgün ve kofuma oluşmamışsa Kimyasal kirlilik (Boyalar ) dan arındırmak için hassas kumlama, Atmosfere bağlı Kirlenme ve Biyolojik kirlenmelerde öncelikle ab57 veya muadili bazik temizleyicilerle jelleme ve hafif bar basıncı ile sıcak veya soğuk yıkama ile temizlenebilir. Yüzeyde oyma ve işlemeler varsa kimyasallar yüzeyde fazla bekletilmemelidir. Mümkünse kağıt hamuru ile uygulanması ve yumuşak bir fırçayla bolca su ile yıkanmasıyla daha yumuşak bir temizleme olacaktır. Temizlik sonucu taş yüzeyindeki ( Dişlerimizdeki mine tabakası ve görevini hatırlayın ) sert kısım korumasız kalacağından, emprenye malzeme uygulanmak suretiyle sertleşme oluşumuna kadar koruma sağlanmalıdır.

ALINTIDIR.
Tarihini ve kültürlerini bilmeyen,korumayan her toplum cehalet ve fukaralığa mahkumdur.

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: KKTC Lefkoşa Selimiye Camii (Aya Sofya Katedrali) Gönderen: karacanenes
[25 Mart 2024, 12:09:22]


Teknik Personel Gönderen: TAŞYAPI
[24 Mart 2024, 16:13:27]


ÖN MUHASABE VE MİMAR PERSONEL ALIMI Gönderen: osman.blnk
[24 Mart 2024, 10:19:47]


Restorasyon alanında iş arıyorum Gönderen: Sudenur uysal
[22 Mart 2024, 19:19:58]


RESTORASYON ALANINDA DENEYİMLİ İNŞAAT TEKNİKERİ Gönderen: cabiyotlu
[22 Mart 2024, 11:02:48]


Ynt: NAKKAŞ/KALEMİŞİ/RESTARASYON EKİBİ Gönderen: nAKkaŞBey38
[22 Mart 2024, 01:59:53]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal