Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: İznik Ayasofya Orhan Camii'nin kapısına buzlu cam takıldı  (Okunma sayısı 2047 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Bursa'da restorasyon katliamı

İznik'te bulunan ve erken Bizans döneminde inşa edilmiş (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde de yer alan İznik Ayasofya Orhan Camii'nin kapısına buzlu cam takıldı.



Tarihi MÖ 4`üncü yüzyıla kadar uzanan, Bitinya, Roma, Selçuklu ve Osmanlı uygarlıklarına ev sahipliği yapan İznik, Birleşmiş Milletler eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültür Miras Geçici Listesine girmişti. Ancak İznik Ayasofya Orhan Camii’de yapılan restorasyon çalışmaları Bursa’da büyük şaşkınlık yarattı.

İlk çalışmanın 2007 yılında başladığı İznik’teki tarihi Ayasofya Orhan Camii restorasyonu bir tarih katliamına döndü. Kubbeleri ve minaresi betonla sıvananan yapıya bu kez de buzlu cam kapı takıldı



Milattan sonra 325 yılında İznik Ayasofya Camii’nde toplanan Konsül’den dolayı Hıristiyan dünyası için kutsal sayılan Ayasofya Müzesi, harabe haldeydi. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü müzenin restore edilmesine karar verdi ve 2007 yılında müze, restorasyon kapsamına alındı. Ancak aradan geçen sürede yapılan restorasyon çalışmaları, müzeyi tarihi dokusuyla korumak yerine günümüz modern binalarına döndürdü.

Hıristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı 7. konsül 787 yılında bu kilisede toplanmıştır. 1331'den sonra Orhan Gazi camiye dönüştürmüştür. Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) döneminde de Mimar Sinan tarafından bir mihrap ilave edilip yan neflerde büyük kemer açıklıkları oluşturulmuştur. 
Özellikle yabancı turistlerin oldukça ilgilendiği ve müze olarak kullanılan yapının tekrar camiye dönüştürülmesi için yapılan restorasyon çalışmaları tartışmalara yol açmış. Bir dönem müze olarak kullanılmış tarihi cami, 6 Kasım 2011 tarihinde, yaklaşık 90 yıl aradan sonra bayram namazının kılınmasıyla ibadete açıldı.




Milliyet

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal