Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kapalıçarşının çatısı tehlike altında..  (Okunma sayısı 3878 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
Kapalıçarşı'nın çatısı tehlike altında..

‘007 James Bond’ filminin çekimleri sırasında tarihi binaya zarar verildiği düşüncesiyle çok tartışılan Kapalıçarşı’nın çatısına pisuvar yaptılar.



Tarihi çarşıda dükkânı olan esnaf, tuvalet ihtiyacı için çatıda kendisine bir boşluk oluşturmuş sonra bir lavabo ile bir pisuvar kondurmuş. Giderini de çatının yağmur oluklarına bağlamış. Diğer yandan tarihi Kapalıçarşı’nın çatısında ne ararsan var. Klima, baz istasyonu, su deposu, her türlü anten, çöp yığını bulunan çatının statik yapısı da tehlikede...

1461’de Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya’ya gelir olması için inşa edilen Kapalıçarşı 550 yıl içinde çeşitli yangınlar ve depremler geçirdi. Çarşıda 66 sokak ve 3600 civarında dükkân bulunuyor. En son 2. Abdülhamid dönemindeki depremin ardından çarşı bugünkü şekliyle inşa edildi. 

Radikal'in haberine göre, uzun yıllar kapsamlı bir restorasyon yüzü görmeyen, ancak zaman içerisinde gerek bilinçsiz müdahaleler gerekse dış etkenlerle çarşı, hem statik açıdan hem de tarihi görüntüsü bakımından çok yıprandı. Her yağmurdan sonra sel basan çarşının çatısında ise yok yok. Baz istasyonları, çanak antenler ve klimalar hiçbir denetime tabi olmadan çatıya sıralanmış. Kiremitlerin pek çoğu kırılmış ve çoğunun üzerini bitki örtüsü sarmış. Bu başıbozukluk öyle bir hal almış ki, bir esnaf çatıda kendisine önce bir balkon oluşturmuş, daha sonra da o balkona bir tuvalet inşa etmiş. Lavabosu, pisuvarı olan tuvalet yine bir perde ile örtülmüş. Gideri de yağmur oluklarına bağlamış.

Kapalıçarşı ve çevresi 2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla ‘Yenileme Alanı’ ilan edilmişti. Fatih Belediyesi’nin kontrolörlüğünde proje hazırlandı. Yenileme Kurulu’na sunulan proje onaylanırsa tarihi yapı kapsamlı bir restorasyona tabi tutulacak.

Koruma Kurulu yetkilisi şöyle konuştu: ‘‘Proje hayata geçtiğinde tarihi yapının çatısı, statik yapısı ve tarihi yapıya dışarıdan yapılan müdahaleler ortadan kalkacak. Esnaf her istediğini çatıya koymuş. Çatal antenlerle başlayan televizyon vericilerindeki süreci çatıda görebiliyorsunuz. Uydu sistemleri var. Esnaf çağın teknolojisine göre antenleri değiştirmiş ancak eski antenlerini aşağıya indirme zahmetinde bile bulunmadan çatıda bırakmış. Çatıya tuvalet yapmışlar. İnanılacak gibi değil. Hazırlanan bu kapsamlı proje tarihi çarşının kurtulması için tek şans.’’


jasmine to sence
restoratör

kapubaglis
  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 29
  • Cinsiyet: Bay
Ynt: Kapalıçarşının çatısı tehlike altında..
« Yanıtla #1 : 18 Eylül 2012, 11:44:35 »
Çatıda tuvalet olması gerçekten komik ve aynı zamanda eski eserlerimize ne kadar kötü davranabileceğimizin kanıtı. Kim bilir, o çatıdan daha neler çıkacak, denetimsizlik işi hangi boyutlara ulaştırmış acaba?

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Bugün, 12:32:18]


İnşaat Mühendisi Gönderen: Erdim Mimarlık
[Bugün, 12:19:59]


Super Ğ¡asual Dating - True Females Gönderen: aycann
[Bugün, 10:15:47]


Supreme Ğ¡asual Dating - Living Women Gönderen: EnginG
[Bugün, 09:07:13]


Finest Ğ¡asual Dating - Genuine Damsels Gönderen: kayahogir
[Bugün, 06:22:34]


Exemplary Ğ¡asual Dating - Verified Ladies Gönderen: cakabo
[Bugün, 06:14:02]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal