Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Eskiden malzemesi bile yoktu şimdi hat en güzel sanat  (Okunma sayısı 3761 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
Eskiden malzemesi bile yoktu şimdi Hat en güzel Sanat

Hat sanatının güzelliklerini gözler önüne seren Kalemin Dilinden adlı kitap, aynı adı taşıyan bir sergiye de konu oldu. Savaş Barkçin’in hazırladığı kitaba Mahmut Şahin’in eserleri eşlik ediyor.



Hat sanatını şiirsel bir dille anlatan “Hat: Bir Medeniyet Çizgisi” adlı belgesel hazırlayan  yazar Savaş Barkçin, hattın semboller ve sırlarla dolu dünyasını anlattığı bir de kitap hazırladı. Kalemin Dilinden adlı kitabın tanıtımı eş zamanlı açılan bir sergiyle yapıldı. Aynı adı taşıyan sergi, kitabın sanat danışmanı da olan Hattat Mahmut Şahin’in eserlerinden oluşuyor. 2-10 Ağustos tarihleri arasında Binbirdirek Sarnıcı’nda görülebilecek sergiyle ilgili Mahmut Şahin’le konuştuk.

-Sergiyi oluşturma fikri nasıl doğdu

Kalemin Dilinden sergisi Savaş Barkçin’in kitap çalışması fikriyle oluştu. Hat sanatını bilmeyenlere öğretecek şekilde bir kitap tasarladı Barkçin. Avea'da katkıda bulundu. Ben ise kitabın hem sanat danışmanlığını yaptım hem de sergiyi hazırladım. Çoğunluğu kendi koleksiyonumdan elli eser yer alıyor sergide.

-Hiç bilmeyen birine hattı nasıl anlatırsınız?

‘Hat cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir hendesedir’ diye bir başlangıç yapabiliriz.

-Hat sanatı bugün hak ettiği yerde mi?

21 sene önce başladım bu sanata. 90’lı yıllarda çok gündemde olan bir sanat değildi Hat. Malzeme bile bulamıyorduk. Bugün hat sanatına Avea gibi önemli firmalar sponsor oluyorsa katedilen mesafe dikkate değer.

-Hatta yabancı ilgisi nasıl?

Yabancıların ilgisi büyük. Günümüzde müzayedelerin en seçkin örnekleri hat eserlerinden oluşuyor. Özellikle hilye konusunda büyük bir birikimleri, araştırmaları var yabancı koleksiyonerlerin. Eserleri, genellikle kolleksiyon üzerinden topluyorlar.

-500 sene önce yazılan hatla bugünkü aynı olmak zorunda mı, hat yenliğe açık bir sanat mı?

Mutlaka yeniliğe açık ama çok fazla kuralları olan bir sanat, köke bağlı olması lazım. Yaptım oldu ile geçiştirilebilecek bir şey değil. Hat demek çizgi demek ama her çizgi hat değil. Zamanında tekamül etmiş. Beş yüz sene önceki yazılma şekli ile şimdiki bir değil. O zaman en iyi şekilde Şeyh Hamdullah yazmış. Bugün aynı şekilde İstanbul’da üstatlarımız yazıyorlar.

Bize bir hat müzesi gerekli

MAHMUT ŞAHİN: Mustafa Düzgünman koleksiyonu satıldı. İsterdim ki Üsküdar Belediyesi bunu alsın bir müze açsın. Çemberlitaş’ta Emin Barın Müzesi vardı. Emin Barın’ın yazıları müzayede ortamında satışa sunuldu. Bir kolleksiyon parçalandı. Başından sonuna kadar eserlerin doğru düzgün serencam edeceği bir Hat müzesi gerekli.

Neziha Çakıroğlu - Stargazete
jasmine to sence
restoratör

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal