Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Hasankeyf’te son durum  (Okunma sayısı 8087 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Hasankeyf’te son durum
« : 16 Mayıs 2013, 21:09:14 »

Hasankeyf’te son durum

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı’nın suları altında kalacak olan Hasankeyf’teki arkeolojik yapılarla ilgili son bilgileri verdi.

Baraj rezervuar alanlarında 2012 yılında 18 adet arkeolojik çalışma yapıldığını belirten Eroğlu, “Halen devam eden bir restorasyon çalışması bulunmamaktadır” dedi. CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes, Bakan Eroğlu’na önergeyle Ilısu Barajı ve Hasankeyf ile ilgili sorular yöneltti. Bakan Eroğlu, Özkes’in “Sular altında kalacak tarihi eserlerde restorasyon çalışmalarının başlatıldığı ve devam ettiği iddiaları doğru mudur? İddialar doğru ise Ilısu Baraj Gölü altında kalacak ve halen restorasyonu devam eden tarihi eserler hangileridir? Sular altında kalacağı ileri sürülen tarihi eserler neden restore edilmektedir?” sorularını şöyle yanıtladı:
 
18 ÇALIŞMA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
“Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamındaki kültür varlıklarının, barajın hizmet ömrünü doldurduktan sonra da varlığını sürdürebilmesi maksadıyla mevcut durumlarının güçlendirilmesi ve su altında korunmasına yönelik proje ve uygulama çalışmaları yapılmıştır. Anılan proje kapsamında baraj rezervuar alanlarında 2012 yılında 18 adet arkeolojik çalışma gerçekleştirilmiş olup kazı çalışmalarında açığa çıkarılan kültür varlıklarından taşınır eserlerin restorasyon ve konservasyonları ile taşınmazlarda basit onarım ve güçlendirme çalışmaları gerçekleştirilmektedir.


 
DEVAM EDEN RESTORASYON YOK
 
Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında kültür varlıklarının güçlendirilmesine yönelik restorasyon projeleri, Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylanmasını takiben uygulamaları Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü denetiminde gerçekleştirilmiştir. Hasankeyf İlçesinde bulunan Zeynel Bey Türbesi, Süleyman Han Cami, Koç Cami, Kızlar Cami, Er-Rızk Cami, Artuklu Hamamı, Yamaç Külliyesi, Orta Kapı ve Yukarı Kapının güçlendirilmesine yönelik restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır. Halen devam eden bir restorasyon çalışması bulunmamaktadır.”

Video
http://www.izlesene.com/video/haber-wwwrestorasyonforumcom-hasankeyf-batman/1259651

Hürriyet

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal