Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kültür Bakanlığı, sayıları azalan tarihi Erzurum evlerine sahip çıkıyor  (Okunma sayısı 2793 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Kültür ve Turizm Bakanlığı, sayıları hızla azalan tarihi Erzurum evlerinin korunup yaşatılması için il merkezindeki otantik dokusunu koruyan 2 evin ve bir hanın restorasyonuna 25 bin TL proje yardımında bulundu.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, yok olmaya yüz tutan tarihi Erzurum evlerinin korunması için harekete geçti. Bakanlık, Aşağı Yoncalık ile Sultan Melik Mahallesi`nde yıkılmaya yüz tutmuş iki tarihi ev ile Yeğenağa Mahallesi`ndeki Kamburoğlu Hanı`nın korunması için hak sahibi Kadir Acar, Paşa Akgül ve İbrahim Hakkı Güllülü`ye 25 bin TL ödedi. Özel mimarların, restorasyon planını hazırlayıp Bakanlığın onayına sunmasının ardından bu tarihi binaların gelecek yıl içinde restorasyon çalışmalarına başlanacağı belirtildi.


Deprem, yangın ve bakımsızlık sonucu yıkılan, yanan tarihi taş ve ahşap yapılı evler ile aynı akibeti yaşamaması için mülk sahiplerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı`na başvurusu üzerine ilgili yardımın yapıldığı dile getirildi.


Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Erzurum Bölge Müdürlüğü yetkilileri, geçen yıl 3 kişinin sahibi oldukları tarihi yapıların restorasyonu için nakdi yardım talebinde bulunduğunu ifade etti. Aynı yetkililer, restorasyon projelerinin kabul edilmesinin ardından devletin gelecek yıl da bu binaların restorasyon ve tadilatı için hak sahiplerine parasal yardım yapacağını dile getirdi. Erzurum evleri ve tarihi hanların korunmasının kültürel zengiliği yaşatmak adına önemli olduğuna vurgu yapan yetkililer, `Keşke tarihi yapılara sahip olan bütün vatandaşlarımız bu üç arkadaşımızın gösterdiği hassasiyeti gösterip devletten yardım isteseydi. Bir zamanlar özgün mimarisi ile yabancıların ilgi odağı olan tarihi Erzurum evleri ve hanlarının sayısı maalesef bugün bir elin parmak sayısını geçmemekte.` diye konuştu.

Kaynak : Cihan Tarih :15 Mayıs 2009 Cuma
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal