Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Payas Sokulu Mehmet Paşa Külliyesi restorasyonu Başladı  (Okunma sayısı 4232 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Payas Sokulu Mehmet Paşa Külliyesi restorasyonu Başladı

Hatay'ın Dörtyol ilçesi Payas beldesinde yıllardır bakımsızlık ve ilgisizlikten kaderine terk edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nde restorasyon çalışmalarına başlandı.



    Konuyla ilgili açıklama yapan Hatay Valisi M. Celalettin Lekesiz, amaçlarının Cin kulesi ve Payas Kalesi'nin de restorasyonunu yaptırak burayı bir turizm cenneti haline dönüştürmek olduğunu söyledi.
    Mimar Sinan'ın yaptığı külliye, ilk olorak belediye tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden 49 yıllığına kiralandı.
Bünyesinden 48 dükkân, hamam, han, cami ve sübyan mektebi ile üst düzey yöneticilerin ağırlandığı mekânların yer aldığı külliyeyi, restorasyon ihalesini alan firma ile imza töreninin yapılmasının ardından çalışmalar başladı.



    Çalışmaları yerinde görmek için gelen Vali M.Celalettin Lekesiz, "Bu gün itibariyle çok mutluyum, bu tarihi ata yadigârı eserleri yeniden kazanmanın mutluluğunu yaşıyorum. Geçtiğimiz yıl fizibilite çalışması yapılarak yoğun bir şekilde hazırlanılan bu çalışmalar nihayet sonuçlanarak ilk kazma vuruldu. İnanıyorumki verilen süre içerisinde bu tarihi yapıyı nakış nakış dokuyarak aynı özellikte gelecek nesillere aktarmak için yüklenici firmamız gayret sarf edecektir." dedi.
    Vali Lekesiz, "Külliyenin restorasyonuyla birlikte daha önceden projesi kabul edilmiş olan Payas Kalesi ve Cin Kulesi'nin de restorasyonun yapılması için gerekli çalışmalara başladık. Türkiye'nin önde gelen hocaları ile görüşmelerimiz sürüyor. Burayı da tarihi dokusunu bozmadan turizme kazandırmak istiyoruz. İnanıyorum ki restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından bu yapılar en iyi şekilde hizmet amaçlı kullanılacaktır. Bölgeyi görmek için yurt içi ve yurt dışından çok sayıda turist buraya gelerek bu yapıları görecektir." diye konuştu.
    Dörtyol Kaymakamı H.Hasan Özyiğit de Payas Kalesi ve Cin Kulesi ile ilgili projelerin, önümüzdeki günlerde Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)'na konuyla ilgili fikir alış verişi için gönderileceğini ve Başkan Pr. Dr. Metin Sözen ile irtibata geçildiğini ifade etti.
    Payas Belediye Başkanı Bekir Altan da ilk restorasyon çalışmasından sonra bir komisyon oluşturarak buradaki çalışmaların ne yönde olabileceği konusunda görüş alış verişinde bulunduklarını belirtti.
    Şimdiden külliyenin butik otel olarak hizmet vermesi yoğun talep olduğunu kaydeden Altan, "Yıllardır yerli ve yabancı turistler tarafından merak edilerek ziyaret edilen külliyeden tam anlamıyla yararlanılamadı. İşlet-devret modeli kapsamında burayı yeniden ayağa kaldıracağız. İhalemiz bitti ve ilk kazma vuruldu. Zamanında işin teslimi için denetimlerimiz sürüyor." dedi.
    Başkan Bekir Altan, restorasyonunun İller Bankası kredisi Valilik ve Payas Belediyesi'nin kaynaklarıyla yapıldığını ve 3 milyon 765 bin TL bedelle ihalesi yapılan külliyenin bir yıl içerisinde tamamlanacağını söyledi.
    Firma yetkilisi Muzaffer Erim yer teslimin yapıldığı günden itibaren 365 gün içersinde restorasyonu bitirerek teslim edeceklerini bildirdi.
    İncelemelere Dörtyol Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Aysun Çakar Antakya Müzesi Müdürü Nalan Yastı ,İlçe Emniyet Müdürü Numan Şahapoğlu da katıldı.

TimeTürk

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

lhxeuxoq Gönderen: all med pharmacy
[30 Nisan 2024, 13:21:57]


Ynt: Staj yeri arıyorum Gönderen: RestorasyonForum
[30 Nisan 2024, 08:45:47]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[29 Nisan 2024, 07:54:33]


Staj yeri arıyorum Gönderen: hierdal
[29 Nisan 2024, 03:16:56]


İnşaat Mühendisi - Saha Şefi Gönderen: Erdim Mimarlık
[26 Nisan 2024, 20:48:51]


Taşınmaz Kültür Varlıklarına Yardım Sağlanmasına Dair Yönetmelik" kapsamında pr Gönderen: mguclu
[26 Nisan 2024, 15:31:42]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal