Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Prof. Dr. Siebold`dan Açıklama  (Okunma sayısı 3652 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Prof. Dr. Siebold`dan Açıklama
« : 14 Mart 2009, 02:24:58 »
Alman Bremen Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi ve arkeoloji turizmi uzmanı Prof. Dr. Wilfried Siebold, Anadolu topraklarında bulunan tarihi eser zenginliğinin Avrupa ülkelerinde olmadığını söyledi.

Alman Bremen Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi ve arkeoloji turizmi uzmanı Prof. Dr. Wilfried Siebold, Anadolu topraklarında bulunan tarihi eser zenginliğinin Avrupa ülkelerinde olmadığını söyledi.

Türk turizminin dünyada söz sahibi olmasında deniz, kum, güneş turizmi yanı sıra kültür ve arkeoloji turizminin de ön plana çıkması gerektiğini belirten Wilfried Siebold, son 5 yıl içinde Avrupa ülkeleri ve Amerika da kültür ve arkeolojinin revaçta olduğunu ifade etti.

Arkeoloji turizminde dünyanın lider ülkelerinin İtalya, Fransa, Almanya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Belçika ve Amerika olduğunu belirten Siebold, iyi bir tanıtımın yapılması halinde Türkiye nin birinci sırayı alabileceğini ifade etti.

Kültür, sanat, güzel sanatlar ve arkeoloji turizmi tutkunu turistlerin büyük çoğunluğunu Avrupalı entelektüel ve paralı turistler oluşturduğunu belirten Siebold, Türk müzeleri ve ören yerleri iyi bir tanıtım yapılırsa arkeoloji turizmi tutkunların İtalya, Fransa ve Çek Cumhuriyeti Prag yerine Türkiye ye geleceğini kaydetti.

Siebold, `Türkiye, dünyanın sayılı tarihi eser zengini bir ülke. Fakat bu zenginliğini arkeoloji turizmine kazandıramıyor. Paris te, Roma da, Prag da ve Viyana da kültür, sanat arkeoloji tutkunu 2 bin 800 turist üzerinde anket yaptım. Ankette insanların yüzde 95 i geçmiş medeniyetlerdeki insan yaşamlarına ilgi duyuyor. Helenistik, Roma, Bizans, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devleti döneminde kalma eserleri merak ediyor. Dünyada bütün bu eserlerin toplandığı tek ülke Türkiye. Anadolu toprakları adeta açık hava müze konumunda. Arkeoloji ve kültür turizmi tutkunlarının 11 günlük harcaması ise 4 bin 750 Euro. Maalesef tarihi eser zengini Türkiye de toplam müze sayısı 295 iken İtalya da bu rakam 3 bin 790.` diye konuştu.

50 yıldır Antalya nın Manavgat ilçesi Side Antik Kent te heykel onarımı ve restorasyonu yaptığını belirten Alman Heykeltıraş ve Restoratör Dietmar Frieze(80), kültür, sanat ve arkeoloji turizminde Antalya bölgesini dünya gündemine taşımanın zamanın geldiğini dile getirdi.

Side Antik Kent te bulunan ve halen ayakta olan Roma ve Bizans dönemi eserlerinin İtalya nın başkenti Roma da olmadığını aktaran Frieze, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Avrupa ülkelerinde iyi bir tanıtım yaparsa 2010 yılında Side nin dünyada arkeoloji başkenti olabileceğini vurguladı.

Side deki arkeolojik kazıların 2 asır daha devam edebileceğini belirten Frieze, 63 yıldır devam eden kazıların 50 yılında her aşamasında görev aldığını açıkladı.

Frieze, `Türkiye nin kültür ve arkeoloji turizminde kabuğunu kırmasının vakti geldi. Maalesef Side markası gerçek ölçüde değerlendirilmiyor. Antalya bölgesindeki tarihi eser zenginliği Orta Avrupa veya İskandinav ülkelerinde birinin olsa idi bugün dünyanın arkeoloji turizminin baş şehri olurdu. Arkeoloji turizminin olmadığı bir yerde turizm çeşitliği olmaz. Çünkü güneş, kum ve deniz turizmi birçok Akdeniz ülkesinde var. Fakat Side gibi tarihi arkeolojik bir şehir dünya da yok.` şeklinde konuştu.

Alman heykeltıraş, Türkiye deki müze sayısının Avrupa Birliği(AB) ülkelerine göre çok düşük olduğunun altını çizdi.

Birçok medeniyete beşiklik etmiş olan Anadolu toprakları üzerinde toplam 295 müzenin bulunmasını yetersiz gören Frieze, İtalya da müze sayısının ise 3 bin 790 olduğunu söyledi.

Dünyada en fazla müzenin bulunduğu ülkenin Amerika Birleşik Devletleri(ABD) olduğunu belirten Frieze, şunları söyledi: `ABD de 17 bin 500, Almanya da 6 bin 501, İtalya da 3 bin 790, Avusturya da 2 bin 400 Brezilya da 2 bin, İngiltere de bin 850, İspanya da bin 343 ve Fransa da bin 207 müze bulunuyor. Müzecilikte Türkiye dünya sıralamasında 15. sırada yer alıyor. Türkiye deki müze sayısını yetersiz görüyorum. Dünyada son 5 yıl içinde arkeoloji ve kültür turizmi ön plana çıktı. Kültür ve arkeoloji turizmine yatırım yapan her ülke kazanır. Tarihi eserlerini sergileyen bir ülke kendini her alanda güçlü hisseder. Yüzlerce medeniyete ev sahipliği yapmış bir ülkede 295 müzeyi az buluyorum.`

Antalya ya gelen entelektüel turistleri Perge, Xanthos, Tlos, Termessos, Myra, Patara Sagalossos ve Side Antik Kent te arkeoloji turizmine çıkardığını belirten Golf Turizm Seyahat Acentesi turist rehberi Ali Osman Takbaş da kültür turizmine genelde Fransız ve Belçikalı turistlerin ilgi gösterdiğini söyledi.

Tekbaş, arkeoloji ve güzel sanatlar düşkünü turistlerin entelektüel, paralı, kaliteli ve nitelikli turistler olduğunu kaydetti.

Tekbaş, arkeoloji ve doğal varlıklar turizminin Antalya bölgesinde yeterince tanınmadığını vurguladı.

Kaynak :birincikuvvet.com Tarih :14 Mart 2009 Cumartesi
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal