Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Roma döneminin Anadolu`daki en imtiyazlı şehri Sagalossos`du (Özel)  (Okunma sayısı 5614 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Toros eteklerinde bin 500 metre yükseklikte kurulu Sagolossos Antik Kent`i Roma döneminin imtiyazlı şehirlerinden biri olduğu ortaya çıktı.



Belçika Leuven Katolik Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Marc Waelkens, Sagalossos`da 19 yıldır sürdürülen kazı çalışmaları sonucunda antik kentin Roma`nın tahıl üretim merkezi ve seçkin çömlek yapım yerlerinden biri olduğunun saptandığını söyledi. Sagalossos`u `Geç Helenistik ve Roma dönemine ait en fazla tarihi eserin bulunduğu yer.` olarak tanımlayan kazı başkanı Waelkens, `Sagalossoslular Roma krallarının istediği bütün işleri yaptığı için ayrıcalıklı bir şehirdi. Bu günün ismiyle imtiyazlı şehir. Romalıların tahıl üretim ve depolama yeri Sagalossos. Diğer antik şehirden ayrılan farklı bir yanı ise kişiye özel kütüphanesi bulunması.` dedi.


Dünyanın gözünün Sagalossos kazılarında olduğunu kaydeden Waelkens, konservasyon restorasyon çalışmasının 2010 yılında tamamlanacağını, Antoninler Çeşmesi`nden 2 bin önceki gibi orijinal haliyle su akacağını anlattı. Kazı çalışmasında buldukları tarihi eserleri temizledikten sonra sergi için Burdur Müzesi`ne gösterdiklerini belirten Waelkens, çalışmaların Antoninler Çeşmesi, Roma hamamı ve Makellon denilen ticari çarşı içinde yapıldığını söyledi. Geçen yılki kazılarda Roma İmparatoru Marcus Aurelius`a ait baş ve ayak heykelleriyle 16`ncı Roma İmparatoru Antoninus Pius`un eşi Faustina Maior`a ait baş heykeli bulundu.


Burdur`un Ağlasun ilçesinde yaptıkları kazı çalışmalarını tarihi bütünsellik açısından Antalya Termessos, Perge, Olmypos ile Manavgat`ın Selge, Seleukeia ve Side Antik Kent`i birlikte analiz ettiklerini kaydetti. Waelkens, Makedon Kralı Büyük İskender`e Termessos halkından sonra ikinci direnen şehrin ise Sagalossos olduğunu dile getirdi. Waelkens, Büyük İskender`in bugünkü İskender Tepesi`nde yaptığı saldırıda o dönemde 10 bin Sagalossoslunun öldüğünü, Büyük İskender`in savaşta ölen 21 askeri ve 7 üst rütbeli subayı için üzüntü duyarak şehri teslim aldıktan sonra 40 gün yas ilan ettirdiğini belirtti.


Belçika Leuven Katolik Üniversitesi arkeologları, Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde 19 yıldır Sagalossos`ta kazı çalışması yapıyor. Kazı çalışmalarına aynı üniversiteden arkeolog Prof. Dr. Jeroen Pobome, Dr. Hannelore Von Haverbeke, Dr. İnge Uytterhoeven, Dr. Femke Martens, Dr. Philip Bos, Dr. İne Jacobs ve Dr. Julian Richard da katılıyor.

Kaynak: CİHAN Haber Ajansı Tarih: 14 Temmuz 2009, Salı

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal