Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Selçuklu döneminde yapılan Aslanhane Cami restore edilecek  (Okunma sayısı 4920 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Selçuklu döneminde yapılan Aslanhane Cami restore edilecek

Selçuklu döneminde yapılan, minber ve mihrap yapısıyla Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan ve Ahi Şerafettin olarak da bilinen Aslanhane Cami, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek, hizmete açılacak.



Zamanın ve yanlış onarımların özgün yapısının bozulmasına neden olduğu caminin Şantiye Şefi, Restorasyon Uzmanı Mimar Gözde Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin Türkiye için önemli bir yeri olduğunu belirtti.

Sedir ağacından yapılan, üstünde ve altında Roma Dönemi’ne ait 24 dikme bulunan camide zaman içinde önemli ölçüde deformasyonlar gözlediklerini söyleyen Uslu, eserin özgün yapısı üzerine yapılmış 20 santime yaklaşan sıvalarla karşılaştıklarını söyledi.

Sultan I. Alaeddin Keykubat döneminde, 1200′lü yıllarda yapıldığı düşünülen caminin yanında Ahi Şerafettin türbesi bulunduğunu anlatan Uslu, caminin tavanının ahşap karkas sistemiyle yapıldığını kaydetti.



Alçı ve çininin birlikte kullanıldığı mihrabı ve minberinin özellikleriyle Türkiye’de tek olma özelliği taşıyan caminin restorasyonu sırasında zamanla yapılan yanlışlar yüzünden kapanmış pencerelerin ortaya çıktığını belirten Uslu, antik devşirme taşların kullanıldığı yapının özgün veya nitelikli onarımları korunarak hizmete açılacağını vurguladı.

Uslu, Koruma Kurulu onaylı projelerine göre restorasyon çalışmaları devam eden caminin iç mekanda badana raspası yapıldığını, cephelerdeki taş çürütmeleri, derz çalışmaları ve çürüyen ahşap kesimlerin değiştirilmesi çalışmalarının devam ettiğini dile getirdi. Restorasyon için Vakıflar Genel Müdürlüğünün verdiği sürenin Ekim ayında dolacağını belirten Uslu, ancak halen devam eden yağmurlar sebebiyle ahşap tavanın açılması geciktiği için ek süre isteyeceklerini anlattı.

-BAŞKENTİN EN ÖNEMLİ SELÇUKLU YAPISI-

Ankara’daki en önemli Selçuklu yapısı olan Ahi Şerafeddin Cami, dikdörtgen planlı, bakır kaplı kırma çatılı, beden duvarları moloz taş, tuğla ve devşirme taşlardan oluşuyor. Caminin kuzeyinde yer alan aslan heykelleri nedeniyle halk arasında Aslanhane Cami olarak anılıyor. Caminin bazı bölümlerinde yer yer firuze renkli sırlı tuğlalar bulunuyor.

Kademeli ahşap kirişlerin olduğu tavanda, ahşapların uçlarındaki işlemeler dönemin mimarisinin eşsiz örneklerinden birini yansıtıyor.

Mihrabındaki kaliteli çini mozaik işçiliği ile alçı kabartma süslemenin birlikte görüldüğü ilk ve en özgün Anadolu örneği olarak dikkat çeken caminin, ahşap minberi ise, ceviz ağacından taklit kündekari tekniği ile yapılmış döneminin en başarılı örneklerini sergiliyor.

(A.A) – Tuba Karahan
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal