Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Sümela Manastırı yeniden restore edilecek  (Okunma sayısı 4192 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Sümela Manastırı yeniden restore edilecek
« : 24 Şubat 2009, 15:56:15 »
Sümela Manastırı`nın restorasyonuna ilişkin çalışmalara yön vermek amacıyla kurulan Bilimsel Danışma Kurulu, yapılması gerekenlere ilişkin raporunu hazırladı.

Kurulun, hazırladığı rapor doğrultusunda manastırın restorasyonu için gerekli ödeneğin İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı`ndan karşılanabilmesi için talepte bulunuldu.

Tarihî Sümela Manastırı`nın yaklaşık 9 yıl önce hazırlanan restorasyon projesinin uygulamaları esnasında bazı yanlışlıklar yapıldığı tespit edilmişti. Bu gelişmeler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, yıllarca ödenek olmadığı için restore edilemeyen manastırın aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için Atatürk Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi`nden mimar, sanat tarihi ve restorasyon uzmanlarının yer aldığı 5 kişiden oluşan bilim kurulu oluşturuldu. Kurul, yapılan toplantıların ardından bir rapor hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Ökkaş Dağlıoğlu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: `Geliştirilecek uygulama projesi kapsamında iç ve dış mekânların nasıl işlevlendirileceği kararlaştırılacak. Kaya kirlerinin yol açtığı tehlikenin önlenmesi, kapsamlı bir jeolojik ve statik incelemenin yapılması için öneriler geliştirilecek. Alan düzenlemesi ve sunum projesinin hazırlanmasından sonra çevredeki kaçak yapıların yıkılması için gerekli çalışmalar başlatılacak.`

Kaynak : Zaman Tarih :   24 Şubat 2009, Salı
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal