Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Talas Belediyesi, Rölöve Ölçümünde 3DLazer Kullanıyor  (Okunma sayısı 5784 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

T@RI

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 5
  • Cinsiyet: Bay

Talas Belediyesi, Rölöve Ölçümünde 3D Lazer Kullanıyor

Kayseri Talas Belediyesi, ilçedeki tarihi zenginliklerin restorasyonlarını teknolojinin son ürünü 3D lazer tarama sistemiyle aslına uygun ve gerçek ebatlarda çizerek gerçekleştiriyor.

Restorasyonu yapılacak tarihi yapının içine ve dışına yerleştirilen özel cihazlarla özel donanımlı bilgisayara bağlı olarak çalışan sistem hakkında bilgiler veren Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, şehrimizde ilk kez uygulanan sistemle çizilen lazer haritalarla projelerin minimum hata ile çizildiğini söyledi. Talas'ın tarihi dokusunu ayağa kaldırmak için var güçleriyle çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Yıldırım, "Osmanlı döneminden kalan tarihi Ali Saip Paşa Sokağını, sağlıklaştırma projesiyle yeniden hayata döndürüyoruz. Sokakta bulunan 52 ev ve konağın 47'sinin restorasyonu tamamlandı. 2013 yılında projeyi tamamlayarak turizmin hizmetine sunmayı planlıyoruz." dedi.

Başkan Yıldırım, restorasyon çalışmaları sırasında tarihi dokuyu onarırken, teknolojiden de istifade ettiklerinin altını çizerek şöyle konuştu: "Talas'ta tarihi dokuda ilk kez bu teknolojiyle çalışma yapılıyor. Tarihi eserlerin restorasyonu ve koruma noktasında çok önemli bir sistem. Zaten biz hep geçmişi yakalama noktasında elimizde bir veri olmadığı için güçlük çektik. Tabiri caizse bu çalışmayla hem geçmişi oluşturmaya, hem de onu geleceğe taşımaya çalışıyoruz. Bundan sonrası için envanter çalışması tamamlandı. İkinci aşamada ise yıpranmış röleveler olacak. Restorasyonlarda bu çalışma hazır veri olarak kullanılacak. Tabiri caizse restorasyonların bilgi bankası hazır olacak."



Cihan

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal