Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Tarihi Ermeni kilisesi müze olacak  (Okunma sayısı 4234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Tarihi Ermeni kilisesi müze olacak
« : 23 Mayıs 2010, 18:58:15 »
Van`daki Akdamar Kilisesi`nde yılda bir gün ibadet izninin verilmesinin ardından şimdi de Eskişehir`in Sivrihisar ilçesindeki Ermeni kilisesi restore edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sivrihisar`daki Anadolu`nun ikinci büyük Ermeni kilisesi olan Surp Yerortutyun Kilisesi`nin restorasyonu önümüzdeki ay başlayacak. Restorasyonu için Kültür Bakanlığı`nca 6 milyon TL ayrılan kilise, çalışmalar tamamlandıktan sonra müze olarak kullanılacak.




Sivrihisar`da bakımsızlık nedeniyle yıllardır kuşlar tarafından yuva olarak kullanılan Anadolu`nun ikinci büyük Ermeni kilisesi olan Surp Yerortutyun nihayet kurtarılıyor. Yıllar içinde gübre deposu olarak ta kullanılan ve belediyenin jeneratörüne de ev sahipliği yapan 130 yıllık kilisenin yıllardır yapılmayı bekleyen restorasyonu önümüzdeki Nisan ayı içinde başlayacak. Kilisenin restorasyonu için 6 milyon TL ayıran Kültür ve Turizm Bakanlığı, proje çalışmalarını tamamladı. İhale çalışmalarının ise bu ay sonunda tamamlanacağı belirtildi. Restorasyon çalışmaları başlamadan önce kilise içerisinde yer alan ve çalınma tehlikesiyle karşı karşıya olan kabartmalar ise Sivrihisar Belediyesi tarafından güvenli bir yere aktarıldı. 365 günde restorasyonunu bitirme şartı konulan kilise çalışmalar tamamlandıktan sonra müze olarak kullanılacak. Kilisede konser ve toplantılar da yapılabilecek. Kilisede ibadet yapılması konusunda ise henüz bir başvuru yok. Bu arada, kentin Kuzey kesimindeki kayalıkların üzerinde yer alan 300 kiloluk tarihi saat kulesini de Vali Mehmet Kılıçlar`ın girişimiyle restore edilerek kullanıma kazandırılacağı belirtildi.


Sivrihisar Belediye Başkanı Fikret Arslan, kilisenin restorasyon edilecek olmasından dolayı mutlu olduklarını söyledi. Sivrihisar`ın tarihi ve turistik yerleri itibariyle önemli bir konumda olduğunu dile getiren Başkan Arslan, `Sivrihisar`ın tarihi gün geçtikçe ortaya çıkıyor. Kilisenin restore edilecek olması bizleri sevindirdi. İlçemiz tarihi yer açısında önemli bir gelişmeye sahiplik yaparken turizm açısında da gelişecektir.` dedi.


SURP YERORTUTYUN KİLİSESİ

Surp Yerortutyun Kilisesi 1881`de Ermeniler tarafından yapıldı. Kevser Caddesi`nde yer alan kilise dini ve sanatsal bir yapıt olup taş malzemeleri kullanılarak çapraz şeklinde inşa edilmiş. Binanın ortasında büyük bir kubbe, köşelerinde de iki büyük çan vardır. Girişi batı kısmından olan kilisenin kapısında melek şekilleri bulunur. Ayrıca duvarlarda ve kaidesinde birçok yazıt ve kitabe yer alır. Sivrihisar`ın turistik yerlerinden biri olan kiliseyi her yıl çok sayıda turist ziyaret ediyor.

Eskişehir Cihan Haber

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal