Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: TARİHİ KONSERVATUAR BİNASI GERÇEK SAHİPLERİNE DÖNÜYOR  (Okunma sayısı 5166 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
-Mamak Belediyesi`nin kullanımında olan, koruma altındaki tarihi Devlet Konservatuarı binası eski sahiplerine geri dönüyor.

-Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Mamak Kültür Merkezi adı altında hizmet veren tarihi binanın kullanım hakkının kendilerine devredilmesi için harekete geçti.

ANKARA(ANKA) - Mamak Belediyesi`nin kullanımında olan, koruma altındaki tarihi Devlet Konservatuarı binası eski sahiplerine geri dönüyor.

Kurulduğu, 1938 yılından 1985 yılına kadar, ünleri ülke dışına taşan birçok sanatçıyı yetiştiren genç Cumhuriyetin ilk `Devlet Konservatuarı`, yıllar sonra yeniden sanat kurumu olarak işlevlendirilmeye hazırlanıyor.

ANKA`nın edindiği bilgilere göre, 1985 yılından itibaren Mamak Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmaya başlanan, ancak Belediye`nin yeni binasına taşınmasının ardından, Mamak Kültür Merkezi olarak hizmet veren bina için, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü harekete geçti.

Binanın kullanım şekli, henüz netlik kazanmazken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü`nün idari bina isteği öncelikli görünüyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü bir taraftan sahne sıkıntısı çekerken, diğer yandan da Opera Binası`nda Genel Müdürlükle birlikte, Ankara Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü`nün de hizmet vermesi, mekan olarak sıkıntı yaratıyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, tarihi konservatuar binasının Genel Müdürlük idaresi için uygun olacağı kansını taşıyor.

Bina için öncelikle Mamak Belediyesi`nin kullanım hakkından vazgeçmesi gerekirken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmelerini de sürdürüyor. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay`ın konuya sıcak baktığı belirtilirken, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, dün ise sivil toplum örgütleri ile bir araya gelerek desteklerini istedi.


-TİYATRO SAHNESİ KALACAK MI?-

Öte yandan, Mamak Kültür Merkezi (MKM) adı altında hizmet veren binada, Ankara Devlet Tiyatroları`na ait `Muhsin Ertuğrul` adlı bir sürekli sahne de bulunuyor. Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü`nün binanın kullanım hakkını elde etmesinin ardından, Muhsin Ertuğrul Sahnesi`nin akibetinin ne olacağı da merak edilenler arasında yer alıyor.


-CUMHURİYETİN İLK DEVLET KONSERVATUARI-

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk`ün emri ile 1924 yılında Cebeci`de bulunan 3 katlı kerpiç bina, Cumhuriyetin ilk Müzik Öğretmen Okulu(Musiki Muallim Mektebi) olarak hizmet vermeye başladı. 1928 yılında Avusturyalı mimar Ernest Arnold Egli tarafından projelendirilen bina, 1938 yılında eklenen yeni mekanlarla genişleyerek genç Cumhuriyetin ilk `Devlet Konservatuarı` oldu. 1985 yılına kadar geçen süre içinde bina, dünyaca ünlü bir çok sanatçıyı yetiştirdi.

1985 yılında ise Devlet Konservatuarı`nın yeni binasına taşınmasının ardından, koruma altında alınan tarihi yapı Mamak Belediyesi Hizmet Binası olarak kullanılmaya başladı. Mamak Belediye Başkanı Gazi Şahin`in göreve gelmesinin ardından hizmet birimleri yeni binaya taşınarak, tarihi bina da boşaltıldı. 2005 yılında Kültür Bakanlığı ile yapılan karşılıklı protokoller çerçevesinde, restorasyon çalışması yapılan binanın kullanım hakkı hala Mamak Belediyesi`nde bulunuyor. Devlet Tiyatroları`nın da bir sahnesinin bulunduğu bina şu an, Mamak Kültür Merkezi (MKM) adı altında hizmet veriyor.

Kaynak :Anka Tarih :06 Mart 2009 Cuma
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Yeni mezun Restoratör iş arıyor Gönderen: Mrvnr386
[Bugün, 16:18:18]


Outstanding Ğ¡asual Dating - Verified Damsels Gönderen: eslemcnl
[Bugün, 16:00:57]


Restoratör - Deneyimli - Ekip Portföyü geniş Gönderen: baskaya34
[10 Haziran 2024, 15:49:53]


Tarihi eser restorasyonlari kalemişleri Gönderen: murateminkoz
[09 Haziran 2024, 14:56:59]


STAJ Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:36:24]


Ynt: restorasyon bölümünde okuyan stajer öğrenci alinacaktir Gönderen: enskzu
[08 Haziran 2024, 16:21:47]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal