Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Kurşunlu Agios Averkios Manastırı Restorasyonu İçin Hazırlık Başladı  (Okunma sayısı 4187 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Restorasyon

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 824
  • Cinsiyet: Bay
Gemlik’in kapatılan Kurşunlu beldesi sınırları içinde bulunan 9.ncu yüzyıl eseri olan eski manastır binasının restorasyonu için protokol imzalandı.



Yapımı 9. yüzyıla dayanan tarihi manastır binası için Yunanistan’da faaliyet göstermekte olan EKBMM kurulu üyeleri Gemlik Kurşunlu’daki Aya Averkıos manastırının restorasyonuna dair araştırma, projelendirme ve restorasyon uygulamasına proje, mimari danışmanlık ve uzman desteği sağlamak amacıyla finansman desteği de verecek.


Gemlik Belediyesi’nin girişimleriyle ilçeye gelen EKBMM (Bizans Dönemi ve Sonrası Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu)      Başkanı Prof. Nikos Zias kurul üyesi Athina Christofidon ile Bizans Kültür Müzesi Müdürü D. Anastasia Tourta Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile restore edilecek bina konusunda görüştüler.


Umurbey’de sivil mimari yapılar konusunda danışmanlık yapan Mimar Dr. Ayşegül Özer Stamatopulos’un da Yunanistan heyeti ile birlikte gelerek projeye destek veriyor.



Konuklarını Gemlik’te misafir etmekten mutluluk duyduğunu ifade eden Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler, restorasyon konusunda bilgi verirken, protokol gereği, projenin telif hakları ve müellifliği Gemlik Belediyesi’ne devredilirken restorasyon projesinin finansmanı noktasında birlikte hareket edileceğini söyledi.


EKNMM (Bizans Dönemi ve Sonrası Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu) tarafından hazırlanan rölöve, restitisyon projeleri e teknik raporları imzalanan protokol ile Gemlik Belediyesi’ne teslim edilerek, daha sonrasında Restorasyon için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu’na sunulacak.


“Bu projenin, tarihi kültürel mirasımıza sahip çıkarak, gelecek kuşaklara aktarmak ve her iki ülke halkı arasında kültür alışverişine katkı sağlayarak, dostluk bağlarını kuvvetlendirmek için bir vesile olacağına inancımız sonsuzdur” diyen Başkan Güler,


üç bin yıllık bir tarihi olan Gemlik’in 15-20 kez istila edilip el değiştiren bir özelliğe sahip kent olduğuna dikkat çekerek “Gemlik’te ortaya çıkmayan bir çok kültür var, bizim onlara sahip çıkmamız lazım. Eski Manastır binası yalnız Gemlik’in ve Bursa’nın değil, dünya mirasıdır” şeklinde konuştu.


Çalışmaların uzun bir araştırma aşamasından sonra bu duruma geldiğine işaret eden EKBMM başkanı Prof. Nikos Zias, çok mutlu olduğunu belirterek Gemlik Belediyesi’nin yaklaşımlarından dolayı da teşekkür etti.



Gemlik’te bulunmaktan son derece mutlu olduklarını ifade eden Prof. Zias, Gemlik’e daha sık gelebilmek için her fırsatı değerlendireceklerini söyledi.


Daha sonra Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ile Kurul Başkanı Prof. Nikos Zias hazırlanan protokolü imzalayarak tarihi manastır binasının restorasyonu içim ilk adımı attılar.


Yunanistan’lı heyet daha sonra Başkan Güler’le birlikte Kurşunlu’ya giderek Agios Averkios manastırında incelemelerde bulundular.

Gemlik Gündem

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

bdsm проÑтитутки Gönderen: Lorenmep
[Dün, 12:13:47]


afxirxwe Gönderen: prednisone on line
[12 Mayıs 2024, 21:54:32]


akzxtrwb Gönderen: tadalafil daily 5mg
[12 Mayıs 2024, 20:36:30]


Ynt: İNŞAAT TEKNİKERİ- RESTORATÖR Gönderen: Ziyaretçi
[04 Mayıs 2024, 13:54:38]


Ynt: Staj yeri arıyorum Gönderen: RestorasyonForum
[30 Nisan 2024, 08:45:47]


Restoratör iş arıyorum Gönderen: İrem yıldız
[29 Nisan 2024, 07:54:33]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal