Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Türkiye dünyanın en büyük sinagogunu restore edecek  (Okunma sayısı 5544 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Türkiye dünyanın en büyük sinagogunu restore edecek

Akdamar Adası`ndaki Ermeni kilisesinin ardından Edirne`deki dünyanın en büyük sinagogunun da restorasyonu için düğmeye basıldı. Kentteki Büyük Sinagog için bir ay içinde ihale yapılacağı söylendi.



ERMENİLER için büyük öneme sahip Akdamar Kilisesi`nin ardından Türkiye, dünyanın en büyük sinagogunu de restora ettirmek için kolları sıvadı. Edirne`deki Büyük Sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü`nce restore ettirilecek. Edirne Valisi Mustafa Büyük, dünyanın en büyük iki sinagogundan biri olan, ancak harabe haline gelen Büyük Sinagog`un restorasyonuna, bir ay içinde başlanacağını bildirdi. Büyük, bin 200 kişinin ibadet yapabildiği sinagogun, ayinlerin yapıldığı büyük salonun yan duvarı ile ana giriş kapısının iki yanındaki büyük kubbenin 1997 yılında çöktüğünü söyledi.

HOŞGÖRÜ GÖSTERGESİ

Kentte çok sayıda caminin yanı sıra Hrıstiyan ve Musevilere ait ibadethanelerin bulunmasının bir kültür zenginliği olduğunu ifade eden Büyük, restore edilen 2 kilisenin kullanılmaya başladığını ve şimdi de Musevilere ait Kaleiçi Semti`ndeki Büyük Sinagog`un onarımının yapacağını belirtti.

Büyük Sinagog`un restorasyona bir ay içinde başlanacağını bildiren Büyük, `Sinagogun ihalesi yapılmadığı için henüz kaç paraya mal olacağını belli değil. Sinagogun onarılması, Türkiye`nin hoşgörüsünün bir göstergesi olacak. Kente, dünyanın değişik bölgelerinden sinagogu görmek ve ibadet etmek için gelenler olacak` dedi.

Edirne`de yaşayan birkaç Museviden biri olan iş adamı Yasef Romano`Sinagogun restorasyonunun yapılarak yeniden kullanıma açılmasını sabırsızlıkla bekliyoruz` dedi.

Birçok yerden gelen olacak

Sinagogun 1970 yılına kadar kullanıldığını ve daha sonra Edirne`deki Musevilerin ABD, Kanada, İsrail ve İstanbul`a göçmeleriyle sahipsiz kaldığını ifade eden Romano, sözlerini şöyle dedi: `Bir zamanlar Edirne`de yaşamış Musevilerin çocukları ve torunları, yaşadıkları ülkelerden Edirne`ye sinagogu görmeye gelecekler.`

Kaynak : Star / 2009-02-11
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal