Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Yangında Kül Olan Cami Eski İhtişamına Kavuşuyor  (Okunma sayısı 3769 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Yangında Kül Olan Cami Eski İhtişamına Kavuşuyor

Bursa Karacabey'deki tarihi Ulucami’de geçen mart ayında çıkan büyük yangının ardından. Vakıflar Genel Müdürlüğü 550 yıllık caminin tekrar eski ihtişamına kavuşması için restorasyon çalışmalarına hız verdi.



Mart 2012’de Karacabey tarihi Ulucami’de çıkan yangın sonucu tarihi yapı küle dönmüştü. Runguç Paşa Mahallesi'ndeki tarihi Ulucami'de saat 18.30 sıralarında yangın çıkmıştı. Bir süredir Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğünün restorasyona aldığı camide müteahhit firmaların işçilerinin çalıştığı sırada yangın çıkmıştı. İlk mdahaleyi işçilerin yaptığı yangın, tarihi mabedin büyük kısmı ahşap olduğu için kısa sürede büyüdü. Bir saatlik müdahalenin ardından yangın kontrol altına alındı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, yangının ardından yaptığı incelemelerle birlikte restorasyon çalışmalarını haziran ayında tekrar başladı. Tarihi Ulucami’deki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mürsel Sarı, “Karacabey Ulucami’nin 2011 yılı kasım ayında yapılan ihalesinin ardından onarım faaliyetleri başladı. Söküm çalışmaları esnasında 22 Mart 2012 günü istenmeyen bu durum söz konusu oldu. Yangında bütün ahşap aksam yandı. Sadece 4 duvarı kaldı. Biz de olayın ardından revize projelerini yaptırdık. 20 Haziran günü kuruldan onaylanarak, akabinde yangın sonrası çalışmalara başlandı. Dış çalışmaları bitti. Sadece batı cephesindeki çalışmalar kaldı. Bu binanın orijinal yapısı değil. Daha sonra bir takım ilaveler yapıldı. Dışarıdan normal duvar boyundaki pencerelerin alt kapı hizasına kadar derz var. Onun üzerinde sıva var. Bu sıvalar bitti. Sadece derzleri kaldı”

Restorasyonda asıl önemli olanın ahşap çatının ve minberin yapılması olduğunu dile getiren Sarı, şöyle devam etti:

“Bunlar için gerekli ahşap hazırlıklar ilgili firma tarafından yapıldı. Çerçeveler hazırlandı. Onlar gelip takılacak. Minare ile ilgili statik problemler çıktığından şerefe üzerinden tekrar sökülerek yeniden yapacağız. Bu da son aşamaya geldi. Çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor.”



“YANGINDAN SONRA ÇIKAN ZARARI FİRMA ÖDEYECEK”

Projenin 2013 yılının ilk aylarında bitirmeyi istediklerini belirten Sarı, “Bu onarımların 2012 yılının sonuna kadar bitirilmesi için söz almıştık. Belki çok az bir gecikme olabilir. Çok fazla ahşap lazım. Bunla ilgili bunların tamamlanması için hassas bir şekilde bu işlerin yapılmasını istiyoruz. Çünkü tam kurumadan kullanırsak, daha fazla problem çıkabilir. Biz bu restorasyonu 477 bin TL’ye ihale etmiştik. Yangın sonrası bu maliyet artacak. Ama biz yangın sebebiyle oluşan maliyeti, idare olarak ödemeyeceğiz. Bu müteahhit firmanın sorumluluğu olduğundan onun tarafından karşılanacak” diye konuştu.



CAMİİ TARİHÇESİ

Tarihi cami kuzey ve güney doğrultusunda dikdörtgen planlı. Kuzeyinde doğu batı yönünde bir son cemaat yeri yapıya enlemesine eklenmiştir. Doğu cephesinde ise ibadet mekanı ile son cemaat yerini ayıran duvarın yanında altıgen minare kaidesi yer alıyor. Kuzey duvarındaki bir kapıdan ibadet mekanına girilmekte. İbadet mekanı doğu ve batı duvarlarında birbirlerine simetrik üçgenden altı, güney duvarında da yine birbirlerine simetrik ikişerden dört, kuzey duvarında da iki pencere ile aydınlatılmakta. İbadet mekanı kuzey, doğu ve batısında U planlı bir mahfil ile çevrelendiği gözlendi. Caminin son cemaat yeri ile ibadet mekanı düz tavanlıdır.

1475-1476 yıllarında arasında inşa edilen tarihi yapının Sultan 1. Abdülhamid döneminde onarıldığı bildirildi. Yunan işgali sırasında yakılan tarihi camide 1964 yılında bir kez daha tadilat yapıldığı açıklandı.

İHS
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Ynt: Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: nimeteliff
[Dün, 13:47:43]


Taşınmaz Kültür Varlıkları yardım basvurusunu yönetecek mimar inşaat mühendisi Gönderen: mguclu
[24 Nisan 2024, 14:36:55]


GAZİANTEP ŞANTİYE SORUMLUSU - MİMAR - Gönderen: MELİKE ALPSOLEY
[24 Nisan 2024, 13:00:39]


Restoratör İş İlanı !!! Gönderen: Kübraercaggg
[24 Nisan 2024, 08:47:07]


N Gönderen: Williamsaf
[23 Nisan 2024, 16:37:38]


TUĞLA MİNARE USTASI ARANIYOR Gönderen: BÜŞRAABZ
[23 Nisan 2024, 16:21:55]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal