Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Yayla ve kale şehri Osmaniye  (Okunma sayısı 4361 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

RestorasyonForum

  • Yönetici
  • *****
  • İleti: 739
Yayla ve kale şehri Osmaniye
« : 27 Şubat 2009, 05:34:53 »
Çok sayıda tarihî esere sahip Osmaniye`nin yaylalarında sağlık ocağı bile mevcut. El işi kilimleriyle meşhur olan şehir, meslek kurslarıyla kendini yetiştiriyor...

Muhteşem tabiatı ve renkli tarihi ile Osmaniye, günümüzde olduğu gibi, geçmişte de önemli yolların kavşağında yer almış. Güvenliğin sağlanması için değişik medeniyetler ve dönemlerde çeşitli kaleler yapılmış. Bugün bunların 26 tanesi tespit edilmiş, bir kısmının restorasyon çalışmaları da başlatılmış. Bu yüzden Kaleler Şehri olarak da bilinen Osmaniye, bu potansiyelini turizmde değerlendirmenin çalışmalarını başlatmış. Osmaniye`de çok sayıda tarihî eser ve ören yeri bulunmakta. Bunlardan Kastabala`nın (Hierapolis), Efes`ten geri kalmadığı söyleniyor. Kastabala`dan, günümüze kadar gelebilen kalıntıların hemen hepsi Roma dönemine ait. Bazı yapılar zamana karşı direnebilmiş. Günümüze oldukça iyi durumda ulaşabilen antik yapı kalıntıları arasında en önemlisi sütunlu caddedir. `Stadion`u, tiyatrosu, hamamı ve diğer yapıları bulunan bu ören yeri, Osmaniye şehir merkezine 15 kilometre mesafede. Roma ve Bizans`ın önemli bir şehri olan Hierapolis`in, Orta Çağ`da yapılan ve halk arasında Bodrum Kale olarak bilinen kalesi de hâlâ ayakta. Toprakkale, Hemite, Babaoğlan, Savranda, Çardak, Çem kaleleri ile diğer kaleler, eşi bulunmaz tarihî değerlerimiz olarak turizme kazandırılacak. M.Ö. 8. yüzyılda, kendisini “Bölge Hükümdarı†olarak tanıtan Hitit Kralı Asativata tarafından, kuzeyden gelecek saldırılara karşı yaptırılan sınır kalesi ortaya çıkarılmış.

TABİATLA KAYNAŞMIŞ

Karatepe Aslantaş Geç Hitit Kalesi`nin giriş kapısında iki aslan heykeli, sağ ve solda taş bloklar üzerinde duvar kaplaması niteliğinde o günün yaşayışını sergileyen çeşitli figür rölyefleri, Finike(çivi) ve Hitit hiyeroglif yazıları bulunuyor. Buradaki Finike (çivi) yazıları sayesinde, önceleri tam çözülememiş olan Hitit hiyerogliflerinin okunmasına imkân veren bir anahtar elde edilmiş. Dünyada ilk defa burada okunan bu yazılar sayesinde, bunun gibi yazıların tamamı okunabilmiş. Bu yüzden Karatepe Aslantaş yazıtları, uluslararası üne kavuştu. Başka tarihî eserlerin de bulunduğu Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi, Aslantaş Barajı`nın kıyısında, ormanlık alanda muhteşem bir manzara ile bütünleşmektedir.

ŞEHRE HAKİM KALE

Toprakkale, sur boşluklarından şehre hakim görüntüsüyle Osmaniye`nin önemli tarihî eserleri arasında bulunuyor... Roma ve Bizans`ın önemli bir şehri olan Hierapolis`in, Orta Çağ`da yapılan ve halk arasında Bodrum Kale olarak bilinen surları da hâlâ ayakta.

Desenler konuşuyor

1972 yılında kurulan Karatepe Kilim Kooperatifinde bir boya atölyesi, dört boya fırını, bir dokuma atölyesi, 100 tezgah ve 25 yataklı sosyal tesis bulunuyor. Burada halı, kilim, battaniye, cicim ve sili dokuyan kadınlar ve genç kızlar, ayda 300-350 TL kazanarak, aile bütçesine katkıda bulunuyor. Yüzde yüz yün ve kök boya kullanılarak dokunan Karatepe Kilimlerinin desenleri; 100 yıllık Yörük, Türkmen ve Avşar kilimlerinden alınıyor. 25 civarında desen üzerinde çalışılıyor. Her desenin bir adı ve mesajı var. Türkmen kızları ve kadınları bu desenlerle meramlarını bildirirmiş. Küpeli motif, evlilik çağına geldiğini aileye bildirmek için işlenir. Yar Yare Baktı motifi, sevgiyi vurgulamaktadır. Taraklı Motif, düzenli ve muntazam bir hayatı hayal etmek anlamına kullanılır. Koç Boynuzu Motif; güçlü, kuvvetli damat adayı isteyenlerce işlenir. Zincirli motif, çok çocuk isteyenler; yıldızlı motifi de sıkıntılarından kurtulmayı hayal edenler işlermiş.

OSMANİYE`DEN NOTLAR

Herkesin umudu meslek kursları

Çok sayıda göç alan Osmaniye`ye gelenlerin vasıfsız olması ve gelen sanayi tesislerinin de vasıflı eleman istemesi, il yönetimini meslek edindirme kurslarına hız vermeye itmiş. Mesleki Eğitim Müdürü Süleyman Taşkın`ın belirttiğine göre, kurulacak tersaneler için 20 bin kaynakçı ihtiyacı olacakmış. Osmaniye de bundan en az bin kişilik istihdam olarak faydalanmak istiyor. İhtiyaca göre diğer alanlarda da kurs düzenleniyor. Kursları düzenleyen bir başka kuruluş, merkezi Ankara`da bulunan Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı... Kaynak Öğreticisi Feride Kurtuluş, 1 Ocak 2009`dan itibaren sertifikası olmayan elemanı çalıştırmanın yasak olduğunu söyleyerek, kendi vakıflarının da İş-Kur`la anlaşmalı olarak 18 ilde kurslar açtığını, insanların meslek sahibi olmalarına katkıda bulunduklarını anlattı. İş-Kur`a müracaat edip de şartları tutanlara, bu kurumca günlük 15 TL harçlık veriliyor, kaza sigortaları da kurumca yapılıyor..,

Ahşap işçiliği geçim kaynağı

Karatepe ve civarında bulunan ormanlık alanlardaki köylerde, ahşap el işçiliği geçim kaynağı olmuş. Ahşaptan üretilen kaşık, çatal ve çeşitli süs eşyaları özellikle Açık Hava Müzesi civarında satışa sunuluyor. Çam bardak yapımcılığı da bir başka el sanatı. Kırsal kesimde içme suyu kabı olarak kullanılan çam bardağı, elektriğin ve buzdolabının olmadığı zamanlarda, suyu dinlendirip, serinletmek için kullanılmış. İhtiyaca göre şalgam fıçısı, ayran yayığı da ahşaptan yapılıyor. Şalgam Fıçıları meşeden yapılıyor, talebe göre çeşitli büyüklükte oluyor. Yörükler, eskiden hayvan postundan yaptıkları yayıkla ayran yaparken, şimdi bu iş için de çam ağacından yayık yapılıyor. Usta Ruhi Özat, bu işin ilk defa dedesi İsmail Özat tarafından başlatıldığını söylüyor...

Sağlık merkezli yayla köyleri...

Tarihten günümüze bir gelenek olarak gelen yaylacılık, sıcak bir iklime sahip olan Osmaniye`de yazın vazgeçilmez bir hayat tarzı olmuş. Bu ilimiz yayla açısından çok şanslı. Zorkun, Olukbaşı, Ürün, Maksutoğlu, Bağdaş, Almanpınarı yaylaları yaz aylarında oldukça serin oldukları için Osmaniyelilerin akınına uğramakta. Zorkun Yaylası`nda 4 binden fazla yayla konutu yaz boyunca dolu oluyor. Yaylaların çoğunda mesire yerleri, kır kahveleri, lokantalar, market, kasap, manav ve sağlık ocağı da hizmet veriyor.

Kaynak : Türkiye Tarih : 27 Şubat 2009
Bu Foruma yaptığınız ilk ziyaretiniz ise, Forumumuzda bilgi alışverişinde bulunabilmeniz için öncelikle Kayıt olmalısınız. Üye olmayanlar Forumumuzda. Konu açamaz, Eklenti indiremez. Forumumuzu tam anlamıyla kullanmak için Üye olabilirsiniz..

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal