Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: 12 kişilik ekibe kazı evi tahsis edilmeyince kazı iptal oldu  (Okunma sayısı 3376 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

yase

  • yase
  • Restorasyon Forum
  • ***
  • İleti: 202
  • Cinsiyet: Bayan
12 kişilik ekibe 'kazı evi' tahsis edilmeyince kazı iptal oldu

Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmek için bekleyen ve Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından 1221 yılında kentin alınmasından sonra yeniden inşa ettirilen Alanya Kalesi'nde, 1985 yılından bugüne kadar devam eden kazı ve restorasyon çalışmaları, Prof.Dr. Bekir Deniz başkanlığındaki 12 kişilik ekibe 'kazı evi' tahsis edilemediği için iptal edildi.



ALANYA Kalesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Bekir Deniz başkanlığında yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarına, 12 kişilik kazı ekibine konaklama yapabilecekleri ve çıkarılan eserlerin depolanabileceği bir yer bulunamadığı için başlanılamadı. 2010 yılına kadar Prof. Dr. Osman Eravşar başkanlığında yapılan Alanya Kalesi'ndeki kazı çalışmaları geçen yıl Prof. Dr. Bekir Deniz başkanlığında yürütülmeye başlandı.
Geçen yıl kazı çalışmalarını yürütmek için kendi imkanları ile Alanya Kalesi'nden bir ev kiralayan Prof. Dr. Bekir Deniz ve ekibi, bu yıl evin satılması nedeniyle Alanya Belediyesi'ne 'kazı evi' tahsis edilmesi için başvurdu. Talebin gerçekleşmemesi üzerine Prof. Dr. Deniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Alanya Kalesi kazı ve restorasyon çalışmalarının bu yıl iptal edilmesini talep etti. Bakanlığın onaylaması üzerine 1985 yılından bu yana sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarına bu yıl ara verildi.

'KALACAK YERİMİZ YOK'
Prof. Dr. Bekir Deniz, ekibinin ihtiyacı olan kalacak yer ve çıkarılan eserlerin depolanacağı bir alan olmadığı için çalışmalara ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, ören yerlerinde 'kazı evi' oluşturulmasını istediğini belirten Prof. Dr. Deniz, "Geçen yıl deniz yönündeki surlarda geriye doğru yatma tespit ettik. Kurtarma kazısı yaptık. İşin yüzde 50'sini tamamladık. Bu yıl da devam edecektik ancak geçen yıl kendi imkanlarımızla kiraladığımız ev satıldı. Bunun üzerine belediyeye müracaat ettik. Kale dışında bir yer de olabileceğini bildirdik ancak isteğimiz gerçekleşmedi. Kalacak yerimiz olmayınca kazılara başlayamadık" dedi.

'ESERLERİ KOYACAK YER YOK'
Prof. Dr. Deniz, çıkarılan eserleri depolayabilecekleri bir yer de olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Deniz, şunları kaydetti: "Alanya Kalesi'nde geçen yıl büyük bir bölümü Bizans ve Selçuklu dönemlerine ait 120 seramik, madeni eşyalar, çini, ok ucu ve para bularak Alanya Müzesi'ne teslim ettik. Ancak bu eserleri bulmakla iş bitmiyor. Eserleri temizlemek, tarihlendirmek ve üzerlerindeki sembol ve yazıları okumamız gerekiyor. Ancak bu eserler Alanya Müzesi tarafından Alanya Kalesi'ndeki kilitli bir kule içinde saklanıyor."
Prof.Dr. Deniz, 1985 yılından beri yapılan kazılarda çok sayıda seramik parçaları, kurşun mühürler ve çeşitli dönemlere ait sikkeler ortaya çıkarılan Alanya Kalesi'nde, 'kazı evi' ve depo sorununun çözülmesi halinde çalışmaların gelecek yıl kaldığı yerden devam edeceğini kaydetti.

yeni alanya
jasmine to sence
restoratör

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[Dün, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[Dün, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[16 Nisan 2024, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[16 Nisan 2024, 17:13:10]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal