Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Myra-Andriake kazılarında mozaikli kilise bulundu  (Okunma sayısı 3631 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

İSMAİL

  • Restorasyon Forum
  • *****
  • İleti: 685
  • Cinsiyet: Bay
  • Okul: Mimar Sinan Üniversitesi
Myra-Andriake kazılarında mozaikli kilise bulundu

Antalya'nın Demre ilçesindeki Andriake antik kentinde yürütülen kazılarda, millattan sonra 5-6'ıncı yüzyıldan kaldığı tahmin edilen Bizans dönemine ait tabanı mozaiklerle kaplı kilise ortaya çıkarıldı.



Andriake ve Myra antik kentlerinde eş zamanlı yürütülen kazıların başkanı ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortaya çıkarılan yeni buluntular ile ilgili bilgi verdi.

Myra antik kentindeki kazıların, daha önce keşfedilen Likya dönemi hamamının ortaya çıkarılmasına yönelik çalışmalarla devam ettiğini anlatan Öztürk, Andriake antik kentinde süren eş zamanlı kazılarda ise "A kilisesi" olarak adlandırılan Bizans dönemi kilisesinin gün yüzüne çıkarıldığını bildirdi.



-"Bazilikal planlı bir kilise"

Ortaya çıkarılan kilisenin zemininin mozaik kaplı olduğunu ifade eden Öztürk, şunları kaydetti:

"Üç nefli (birbirinden sütun ya da paye dizileriyle ayrılan mekanlar) bazilikal planlı bir kilise. Zeminin ilk yapıldığı yıllarda tamamen mozaiklerle kaplı olduğunu düşünüyoruz. Bazı kısımlarında mozaikleri sağlam kalmış durumda. Zamanla aşınma ve tahribat söz konusu. Kilisenin duvarları gayet sağlam. Sütunlar devrilmiş ve kırılmış bir durumda ortaya çıkarıldı."

Öztürk, mimari parçalardan özellikle sütun başlarından yola çıkarak kilisenin M.S. 5-6'ncı yüzyıla ait olduğunu düşündüklerini belirterek, kilise içerisinde daha ayrıntılı bilgilerin yer aldığı yazıt parçaları da bulunduğunu söyledi.

Kilisede çok sayıda mimari parça ve yazıt olduğunu dile getiren Öztürk, buluntuların incelenmesinden sonra ait olduğu dönemle ilgili kesin bilgilere ulaşacaklarını kaydetti.



-"Uzun dönem önemini koruyan ticari bir merkez"

Myra-Andrieake Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Mehmet Kayhan Murat da Andriake'nin, antik dönemde Akdeniz'deki ticari hareketliliğin yoğun yaşandığı liman olması dolayısıyla önem taşıdığını belirtti.

Murat, bölgedeki kazılarda elde edilen buluntular ve çeşitli şehir devletleri sikkelerinden yola çıkılarak bölgenin uzun dönem önemini koruyan bir ticari merkez olduğunun kanıtlandığını kaydetti.

 "Granarium" önünde içlik olarak tabir edilen mekanlarda da kazı çalışmaları yapıldığını anlatan Murat, Roma dönemine tarihlenen seramik parçaları ve sikkeler bulunduğunu, bulguların farklı tarihleme vermesinin, yapıların uzun dönem yerleşim gördüğünü kanıtladığını bildirdi.











A-A


 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Çalışma arkadaşları arıyoruz. Gönderen: Yunus.teze
[18 Nisan 2024, 22:43:50]


cmbzrqjy Gönderen: metformin 100 mg
[18 Nisan 2024, 19:31:55]


ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[17 Nisan 2024, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[17 Nisan 2024, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal