Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: TARİHİ CAMİYE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ  (Okunma sayısı 2325 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mugurgul

  • Yeni Üye
  • *
  • İleti: 22
  • Cinsiyet: Bay
TARİHİ CAMİYE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ
« : 24 Ağustos 2015, 18:23:32 »
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı “Kalıcı Eserler Projesi” kapsamında restore edilen tarihi Alaaddin Camii’nin iç duvarlarının bir bölümü, daha bir yıl geçmeden rutubet yüzünden dökülmeye başladı.
 Eskişehir’in en eski tarihi yapıları arasında yer alan Alaaddin Camii yaklaşık 4 ay ibadete kapatılmış, özgün mimari nitelikleri yitirilmeden, aslına uygun olarak restore edildiği belirtilmişti.Anadolu Selçuklu döneminde 1267 yılında yapılan Alaaddin Camii, geçtiğimiz 16 Eylül 2014 tarihinde Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın da katıldığı bir törenle yeniden hizmete açılmıştı.


TARİHİ CAMİYE YAKIŞMAYAN GÖRÜNTÜ
 Yunus Emre ile yaşıt olduğu belirtilen cami, restorasyonunun ardından mimari özellikleri ile turistlerin dikkatine çeken ve daha çok ziyaret edilen bir mekan haline gelmişti. Ancak, temel yalıtımından kaynaklandığı belirtilen olumsuz bir durum, daha 1 yıl geçmeden cami içindeki sıvalarda dökülmelere sebep oldu. Özellikle caminin sağ tarafından tabana yakın bölümlerde boya ve sıvaların dökülmesine ve kötü bir görüntü oluşmasına sebep oldu.


NEM OLMAMASI İÇİN BİR ŞEYLER YAPTILAR, AMA OLMADI
 Cami cemaatinden olan ve isminin açıklanmasını isteyen bir vatandaş, ayrılan kaynak ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı’nın takdir edilen çabalarına rağmen cami restorasyonunda çok düzgün bir iş yapılmadığını iddia etti. Caminin çukur bir alanda yer aldığını, bu durumun hesaplanması gerektiğini belirten vatandaş, “Buranın sudan etkileneceği, temelin su alacağını belliydi zaten. Bana göre su ve neme karşı temel yalıtımı tam yapılmadığı için duvar altlarında kabarmalar ve boyu döküntüleri başladı bile. Nem olmaması için bir şeyler yaptılar, ama olmadı. Bu duruma karşı yeni bir tedbir alınmaz isi zamanla bu rutubet caminin diğer bölümlerine de sirayet edecek daha geliş bir alanı kaplayacak. Cami yaklaşık 6 ay kapalı kaldıktan sonra restorasyon biteli bir yıl bile olmadı. Bu durum hem kötü bir görüntüye sebep oluyor, hem de dökündü olan bölgede namaz kılanlar duvara yaslanamıyor. Harcanın bu kadar paraya yazık” dedi.

DUVAR TİPİ KLİMALAR NEREYE GİTTİ
 Restorasyon süresinde çatıdaki kiremitlerin, olukların değiştiğini, çok ciddi ve uzun süreli bir çalışma yapıldığını anlatan vatandaş, daha önce içeride bulunan 6 adet duvar tipi klimanın şimdi yerinde olmadığını söyledi. Bunun nereye gittiğini, kimin aldığını bilmediklerini söyleyen vatandaş, “Cami görevlileri, cemaati çok sıcak zamanlarda, Cuma namazı gibi çok yoğun kalabalıkta terliyor. Bir serinleme imkanı şimdi yok. Her camide olduğu gibi bu camimizde de görevlilerin, Kur’an-ı Kerim öğrenmeye gelen çocuklar kullanacağı ayrı bir bölüm olmalıydı. Burada böyle bir bölüm yapmadılar. Namaz kılmaya gelenler çocukların sesleri arasında ibaretlerini yapıyorlar ve bu durum hoşnutsuzluğa sebep oluyor” diye belirtti.







[size=0pt][/size]

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

ÇALİŞMA ARKADAŞLARI Gönderen: zeki0669
[Dün, 19:26:12]


Top-notch Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: zgtasoluk
[Dün, 06:48:19]


Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[16 Nisan 2024, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[16 Nisan 2024, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[16 Nisan 2024, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[16 Nisan 2024, 17:13:10]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal