Restorasyon Forum

Hoşgeldiniz Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya kayıt olun.

Restorasyon Forum - Reklam Alanı

Gönderen Konu: Trabzon Ayasofya Müzesi çevresinde oturan vatandaşlar: SİT mağduruyuz  (Okunma sayısı 3831 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Emre
  • Restorasyon Forum
  • **
  • İleti: 66
  • Cinsiyet: Bay
Trabzon`un en önemli tarihî eserlerinden biri olan Ayasofya Müzesi`nin çevresinde ikamet eden vatandaşlar, müze çevresinin arkeolojik SİT alanı olarak belirlenmesi sebebiyle mağdur olduklarını dile getirdi.
Bölgenin 2. derece SİT alanı olmasından dolayı evlerine çivi dahi çakamadıklarını savunan vatandaşlar, mağduriyetlerinin biran önce giderilmesini istedi.


Kendilerine `müze mağdurları` adını veren bir grup, konuyla ilgili Gazeteciler Cemiyeti`nde bir basın açıklaması yaptı. Grup adına hazırlanan metni okuyan Alican Usta, tarihî Ayasofya Müzesi etrafındaki taşınmazlarına 1990 yılından beri bir çivi dahi çakamadıklarını ifade etti. Bölgenin 2. derece SİT alanı olduğunu hatırlatan Usta, `Ayasofya Müzesi çevresinin Koruma Kurulu kararıyla arkeolojik SİT alanı olarak belirlenmesi sebebiyle müze çevresinde ikamet eden vatandaşlar, kendi mal ve mülklerinde haksızlığa uğrayarak mağdur edilmişlerdir. Evlerimizin SİT alanı içinde olmasından dolayı bir çivi dahi çaktırılmamaktadır. Ev yapmaya kalksak yapamıyoruz, yıkmaya kalksak yıktırmıyorlar.` dedi.

Ayasofya Müzesi`nin şehre gelen yerli ve yabancı turistler tarafından en fazla ziyaret edilen yerlerin başında geldiğine dikkat çeken Usta, `Ancak, bu eserin etrafındaki durum hem orada yaşayan sakinler hem de gelen turistler açısından hiç de hoş bir durum oluşturmamaktadır. Buranın hem orada yaşayan insanlar hem de turizm açısından daha modern bir hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi ile buranın modern bir görünüme dönüştürülmesini istiyoruz. Bugüne kadar bu konuda yaptığımız girişimlerden hiçbir netice alamadık. Taşınmazlarımızın kamulaştırılması ve mağduriyetimizin giderilmesi taleplerimiz `ödenek yetersizliği` gerekçesi ile sonuçsuz bırakıldı.` diye konuştu.

2011 Olimpiyatları`nın yaklaştığı bir dönemde müze çevresindeki varoş görüntüsünün kente yakışmadığını anlatan Usta, yetkililerden sorunlarına biran önce çözüm bulmalarını beklediklerini dile getirdi.

Kaynak : Zaman

 

* Bizi Takip Edin

Son Mesajlar

Premier Ğ¡asual Dating - Verified Maidens Gönderen: Dursunfurkan
[Dün, 19:27:44]


RESTORATÖR ANKARA (7 YIL DENEYİM) Gönderen: Mehmet Güngör
[Dün, 18:54:22]


rmiljyhy Gönderen: generic tadalafil 2019
[Dün, 17:59:05]


RÖLÖVE-RESTİTÜSYON-RESTORASYON-PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETİ Gönderen: gül_can
[Dün, 17:13:10]


Restoratör Gönderen: emine
[Dün, 15:52:30]


Superlative Ğ¡asual Dating - Legitimate Girls Gönderen: skrn_arc
[Dün, 12:32:18]

SimplePortal 2.3.7 © 2008-2024, SimplePortal