Safranbolu'nun tarihi mirasını yaşatan müzeKarabük'ün konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesindeki Kent Tarih Müzesi, yöresel kıyafetlerin, eski madeni paraların yer aldığı ve geleneksel mesleklerin canlandırıldığı bölümlerle 3 bin yıllık tarihsel mirası yansıtıyor.AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, dönemin Kastamonu Valisi Enis Paşa ile Kaymakam Ahmet Bey öncülüğünde bölge halkının maddi destekleriyle 1904-1906'da kale olarak adlandırılan Safranbolu'daki tepeye yapılan Eski Hükümet Konağı, 2007'den itibaren Kent Tarih Müzesi olarak hizmet veriyor.
Çeşitli dönemlerde askeri, mülki ve adli yönetim merkezi olarak kullanılan ve 19 Ocak 1976'da çıkan yangında büyük zarar görmesinin ardından 2000'de Kültür ve Turizm Bakanlığınca başlatılan restorasyon çalışmaları sonucu 2006'da onarılan bina, kentin kültürel, tarihsel, sosyal ve ekonomik zenginliğini yansıtıyor.
Büyük kültür birikiminin, maddi zenginliğin ve yüksek düzeyde ustalığın ürünü konaklara turistlerin büyük ilgi gösterdiği Safranbolu'da, 3 kat oluşan Kent Tarih Müzesi'nde, ilçenin binlerce yıllık süreçte geçirdiği evreler ziyaretçilere aktarılıyor.
Tarihte üstün ekonomik ve kültürel düzeyine Osmanlı döneminde ulaşan Safranbolu ile ilgili kültürel yayınlar, uydu görüntüleri, Cumhuriyet dönemine ait kıyafetler, ilçeye özgü eşyalar, Roma, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait madeni paralar ve eski el yazması eserler müzede sergileniyor.
Safranbolu'daki ticari hayat ve geleneksel el sanatları hakkında da fotoğraflarla bilgiler sunulan müzede oluşturulan Esnaf ve Zanaatkarlar Çarşısı'nda, Osmanlı İmparatorluğu döneminde askerlerin ayakkabısı olan ve Kurtuluş Savaşı yıllarında da ilçede yapılarak ordunun ihtiyacının karşılandığı yemenilerin üretimi de canlandırılıyor.
Osmanlı ordusuna zırh, kalkan ve kılıç üreten demir ustalarının da çalışma ortamları özgün canlandırma tekniğiyle yansıtılan müzedeki eczacılık, lokum ve şekercilik müzesi de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
-ZİYARETÇİ SAYISI-İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, 2007'de açılan Kent Tarih Müzesine her geçen gün ziyaretçi sayısının arttığını belirterek, şunları kaydetti:
''Müzeyi geçen yıl 30 bin 997 yerli ve 2 bin 135 yabancı olmak üzere 33 bin 132 turist gezdi. İlçeye gelen turistler, müzeye muhakkak uğruyorlar. Yabancı turistler arasında en fazla Tayvan, Japon ve Güney Koreliler ziyaret etti. Kent Tarih Müzesi çevresindeki Padişah 3. Selim'in Sadrazamı Safranbolulu İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797'de yaptırılan Saat Kulesi, Sultan 2. Abdülhamid devrinde 1890'da inşa ettirilen Cephane Binası ve 1906'da yapılan cezaevi de turistlerin ilgi gösterdiği diğer önemli tarihi yapılardandır.''
AA